Goedenavond,
Vandaag heb ik pizza's gemaakt op de Bastard Large en het resultaat was wat teleurstellend.
- Brandstof Bastard Marabu
- Het vuur brandde zeer goed, een grote 'vlammenzee' over de gehele kolenmand. Blower van de Inkbird lekker laten blazen, zodat het vuur volledig brandde
- De opstelling was als volgt: Platesetters gebruikt en Bastard Pizzasteen op rooster: Maximale temperatuur die ik hiermee haalde was 250 graden Celsius.
- Ik heb de pizzasteen van Bastard: De grote steen, die hoort bij de Pizza rotisserie.
- Bij de eerste pizza was de temperatuur op 250 graden en daalde langzaam
- Bij de tweede kwam de temperatuur niet hoger dan 230
- Bij de derde bleef de temperatuur ook rond de 230 graden
Toen eens gekeken wat er gebeurde als ik de platesetter zou verwijderen: de temperatuur ging rap naar 280 graden. De platesetter houdt dus wat (stralings)warmte tegen van de barbecue.
Het resultaat was dat de pizza aan de onderzijde na een minuut of 4/5 verbrand was en de bovenzijde nog niet gaar was; Zie bijgevoegde foto. De foto is de onderkorst van afgebrokkeld omdat die verbrand was. Het deel dat zichtbaar is, had nog zo'n typische rauwe deegsmaak.
Later ook nog eens gekeken wat er gebeurde als ook de pizzasteen van de BBQ ging. Toen ging de temperatuur vrij snel naar 320 graden Celsius. Ik heb trouwens het idee dat de ash tray van bastard wat flow tegenhoudt, maar dat is voor een andere post.
Nu wat analyse:
- Vooral de randen bleven 'rauw' en delen waar de pizza niet dun genoeg was ook. Bij opbollende delen viel op dat het deeg aan de topping zijde nog rauw was. De onderzijde daarentegen was prima.
- Het lijkt erop dat de verhouding tussen boven- en onderwarmte niet goed is: De onderzijde is relatief warm en de bovenzijde relatief koud.
Dit is ook wel verklaarbaar als je kijkt hoeveel ruimte er nog bij het rooster vrij is: Waar een 'normale' pizzaoven bijna helemaal de warmte van boven (of de achterzijde) krijgt, komt hier vooral de warmte van onder. De vorm van de pizzasteen zorgt ervoor dat er maar aan 2 zijden warmte op de pizza komt, zie ook bijgevoegde foto: Er is aan twee zijden 5 cm ruimte en aan 1 zijde zelfs maar 1 cm.
Bij een ooni komt de warmte vooral van boven.
Ik heb het vermoeden dat de grote pizzasteen deels debet is aan het niet goed gaar krijgen van de pizza's. Ik wil de volgende keer een cadac pizzasteen gebruiken. Deze heeft een wat kleinere diameter.
Zijn er meer mensen met deze pizzasteen (de rotisserie pizzasteen) en dezelfde of andere ervaringen?
Vandaag heb ik pizza's gemaakt op de Bastard Large en het resultaat was wat teleurstellend.
- Brandstof Bastard Marabu
- Het vuur brandde zeer goed, een grote 'vlammenzee' over de gehele kolenmand. Blower van de Inkbird lekker laten blazen, zodat het vuur volledig brandde
- De opstelling was als volgt: Platesetters gebruikt en Bastard Pizzasteen op rooster: Maximale temperatuur die ik hiermee haalde was 250 graden Celsius.
- Ik heb de pizzasteen van Bastard: De grote steen, die hoort bij de Pizza rotisserie.
- Bij de eerste pizza was de temperatuur op 250 graden en daalde langzaam
- Bij de tweede kwam de temperatuur niet hoger dan 230
- Bij de derde bleef de temperatuur ook rond de 230 graden
Toen eens gekeken wat er gebeurde als ik de platesetter zou verwijderen: de temperatuur ging rap naar 280 graden. De platesetter houdt dus wat (stralings)warmte tegen van de barbecue.
Het resultaat was dat de pizza aan de onderzijde na een minuut of 4/5 verbrand was en de bovenzijde nog niet gaar was; Zie bijgevoegde foto. De foto is de onderkorst van afgebrokkeld omdat die verbrand was. Het deel dat zichtbaar is, had nog zo'n typische rauwe deegsmaak.
Later ook nog eens gekeken wat er gebeurde als ook de pizzasteen van de BBQ ging. Toen ging de temperatuur vrij snel naar 320 graden Celsius. Ik heb trouwens het idee dat de ash tray van bastard wat flow tegenhoudt, maar dat is voor een andere post.
Nu wat analyse:
- Vooral de randen bleven 'rauw' en delen waar de pizza niet dun genoeg was ook. Bij opbollende delen viel op dat het deeg aan de topping zijde nog rauw was. De onderzijde daarentegen was prima.
- Het lijkt erop dat de verhouding tussen boven- en onderwarmte niet goed is: De onderzijde is relatief warm en de bovenzijde relatief koud.
Dit is ook wel verklaarbaar als je kijkt hoeveel ruimte er nog bij het rooster vrij is: Waar een 'normale' pizzaoven bijna helemaal de warmte van boven (of de achterzijde) krijgt, komt hier vooral de warmte van onder. De vorm van de pizzasteen zorgt ervoor dat er maar aan 2 zijden warmte op de pizza komt, zie ook bijgevoegde foto: Er is aan twee zijden 5 cm ruimte en aan 1 zijde zelfs maar 1 cm.
Bij een ooni komt de warmte vooral van boven.
Ik heb het vermoeden dat de grote pizzasteen deels debet is aan het niet goed gaar krijgen van de pizza's. Ik wil de volgende keer een cadac pizzasteen gebruiken. Deze heeft een wat kleinere diameter.
Zijn er meer mensen met deze pizzasteen (de rotisserie pizzasteen) en dezelfde of andere ervaringen?