- Berichten
- 7.676
Lieve BBQ-Vrienden!
Afgelopen vrijdag was het schitterend - koud - weer, als het dan toch herfst en winter moet zijn, dan maar liefst zoals het afgelopen weekend. Heerlijke omstandigheden om lekker buiten te gaan koken en roken. Er stond een prachtig waterig zonnetje in de tuin en er werden drie zalmzijdes koud gerookt, dus het rook de hele dag al zalig in de tuin. De magnolia had geen blad meer, dus er viel lekker veel licht door mijn afdakje:
Er stond een vet lekkere chili op het programma, helemaal van scratch... dus ik had mijzelf alvast getrakteerd op een mooi pretpakketje uit het Westland:
Een dubbel chili pakket met daarin Ancho, Pasilla, Chipotles en Guajillo. Snel even verdeeld in 6 mooie pakketjes vacuum voor in de vriezer en de mooiste geselecteerd voor de Texas Chili... geen bonen en geen tomaat, zo heb ik 'm graag!
De pepers heb ik doorgeknipt zodat de zaadlijst verwijderd kon worden, de pepers zijn mooi gedroogd en de mooiste smaken komen los als je ze eerst even toast in een skillet, prachtige aroma's variërend van rozijntjes tot koffie en chocolade. Heerlijke geuren!
Daarna lekker afblussen met water en de pepers lekker zacht laten worden. Dan krijgen ze ook weer hun kleur terug, prachtig om te zien!
Even de specerijen doorwarmen om ook hun aroma's los te maken:
We hadden oregano, kaneel, korianderzaad, piment, steranijs, gemalen komijn en een mix van Westland waar dat alles al gemalen in zat met chilipoeder.
Lekker even toasten:
En na afkoelen even malen in het koffie (kruiden) molentje:
Ik had het grillrooster er al op gelegd zodat die lekker warm kon worden. Daar ging een lekker blokje mesquite onder...
Voor een heerlijke warme rook:
En toen het rooster vol met heerlijk rundvlees... het moest roken en een grill streepje krijgen... ik had heerlijke vette delen!
Mergpijpjes, schenkel, ossenstaarten en een mooie vet doorregen riblap:
Gewoon mooi kleuren en lekkere geuren:
Daarna had ik wat bacon in een skillet om wat rokerig varkensvet te maken:
Om daarna in dat vet het rundergehakt rul te bakken... het was een feest!
Ik wordt enorm lekker ZEN om alles op die manier alvast voor te bereiden... lekker wegzetten en naar de volgende stap:
De geweekte pepers waren afgekoeld en konden geblenderd worden met een heel klein beetje (vers) water:
Hier kun je (hopelijk) zien dat de pepers na het toasten en weken, hun mooie oliën loslaten, hier schijnt ons mooie Genootschaps-logo in het oliefilm rijke water. Dat water kun je later weer (naar smaak) gebruiken, maar let op, dat kan best bitter worden van het blakeren. Dus pas daar mee op!
Na het rulle gehakt was de skillet weer vrij voor de uien en knoflook. Het gehakt, ui-mengsel en de spekkies hiel ik apart voor de volgende dag. Het was met opzet een tweedaagse.
Dus nu mocht de Dutch Oven tevoorschijn komen en mochten al die smaakjes erbij:
Mooie pittige chipotles in Adobo saus...
Afgelopen vrijdag was het schitterend - koud - weer, als het dan toch herfst en winter moet zijn, dan maar liefst zoals het afgelopen weekend. Heerlijke omstandigheden om lekker buiten te gaan koken en roken. Er stond een prachtig waterig zonnetje in de tuin en er werden drie zalmzijdes koud gerookt, dus het rook de hele dag al zalig in de tuin. De magnolia had geen blad meer, dus er viel lekker veel licht door mijn afdakje:
Er stond een vet lekkere chili op het programma, helemaal van scratch... dus ik had mijzelf alvast getrakteerd op een mooi pretpakketje uit het Westland:
Een dubbel chili pakket met daarin Ancho, Pasilla, Chipotles en Guajillo. Snel even verdeeld in 6 mooie pakketjes vacuum voor in de vriezer en de mooiste geselecteerd voor de Texas Chili... geen bonen en geen tomaat, zo heb ik 'm graag!
De pepers heb ik doorgeknipt zodat de zaadlijst verwijderd kon worden, de pepers zijn mooi gedroogd en de mooiste smaken komen los als je ze eerst even toast in een skillet, prachtige aroma's variërend van rozijntjes tot koffie en chocolade. Heerlijke geuren!
Daarna lekker afblussen met water en de pepers lekker zacht laten worden. Dan krijgen ze ook weer hun kleur terug, prachtig om te zien!
Even de specerijen doorwarmen om ook hun aroma's los te maken:
We hadden oregano, kaneel, korianderzaad, piment, steranijs, gemalen komijn en een mix van Westland waar dat alles al gemalen in zat met chilipoeder.
Lekker even toasten:
En na afkoelen even malen in het koffie (kruiden) molentje:
Ik had het grillrooster er al op gelegd zodat die lekker warm kon worden. Daar ging een lekker blokje mesquite onder...
Voor een heerlijke warme rook:
En toen het rooster vol met heerlijk rundvlees... het moest roken en een grill streepje krijgen... ik had heerlijke vette delen!
Mergpijpjes, schenkel, ossenstaarten en een mooie vet doorregen riblap:
Gewoon mooi kleuren en lekkere geuren:
Daarna had ik wat bacon in een skillet om wat rokerig varkensvet te maken:
Om daarna in dat vet het rundergehakt rul te bakken... het was een feest!
Ik wordt enorm lekker ZEN om alles op die manier alvast voor te bereiden... lekker wegzetten en naar de volgende stap:
De geweekte pepers waren afgekoeld en konden geblenderd worden met een heel klein beetje (vers) water:
Hier kun je (hopelijk) zien dat de pepers na het toasten en weken, hun mooie oliën loslaten, hier schijnt ons mooie Genootschaps-logo in het oliefilm rijke water. Dat water kun je later weer (naar smaak) gebruiken, maar let op, dat kan best bitter worden van het blakeren. Dus pas daar mee op!
Na het rulle gehakt was de skillet weer vrij voor de uien en knoflook. Het gehakt, ui-mengsel en de spekkies hiel ik apart voor de volgende dag. Het was met opzet een tweedaagse.
Dus nu mocht de Dutch Oven tevoorschijn komen en mochten al die smaakjes erbij:
Mooie pittige chipotles in Adobo saus...