Larsvankeulen
Tondelzoeker
- Berichten
- 4
Afgelopen zaterdag was het zo ver. Zondag kwamen er vrienden over de vloer waarvan er 1 heel graag een keer brisket wilde maken, en omdat ik daar ook wel oren naar had was de afspraak snel gemaakt.
Op internet een slager gevonden met Australische wagyu brisket in de aanbieding dus daar een exemplaar gekocht.
Het is niet helemaal volgens plan gegaan maar het eindresultaat viel absoluut niet tegen.
Zaterdag middag begonnen met het trimmen van het vlees. Stiekem is er toch nog heel wat vet afgesneden en na het trimmen bleef er ongeveer nog 3800 gram brisket over. Het vet in een pannetje en op laag vuur rustig laten smelten voor later.
Daarna de brisket ingesmeerd met mosterd en een mooie laag Texas rub er op. Achteraf gezien mocht hij voor mijn smaak wel wat dikker in de rub.
Hierna in de folie en in de koelkast tot in de nacht.
Om 2 uur in de nacht was het zover. De bbq aangestoken met nabimian hardwood kolen. Naar binnen om de brisket uit te pakken en alles klaargemaakt wat ik nodig ging hebben. Toen ik buiten kwam was de bbq tot mijn schrik 160°.
Ik vermoed dat dit een combinatie was van de harde wind. En een houtskool die veel makkelijker aan ging dan ik verwacht had. Dus de schuiven wat verder dicht en wat hete kolen uit de bbq gehaald en gewacht tot de bbq mooi stabiel liep tussen de 110° en 120°. Uiteindelijk heeft hij netjes 116° stabiel gehouden.
De brisket heb ik elke 1,5 uur ingespoten met een mix van appelazijn en water en omdat we met zijn 2e waren en alle alarmen op de thermometer waren ingesteld hebben we dit mooi om beurten gedaan zodat we ook nog even onze ogen konden sluiten.
Rond 10 uur gaf de kernthermometer 68° aan en omdat de temperatuur een beetje begon te zakken was dit voor mij het moment om de brisket samen met het gesmolten vet in te pakken in butcherpaper.
De bbq heb ik naar 130° gebracht en om 14:15 was de kern 92°
De prik test voelde voor mij nog wat stug en uiteindelijk heb ik bij 95° het papier open geknipt om hem nog even te laten liggen zodat de bark weer wat steviger kon worden.
Ongeveer 20 minuutjes later is hij dan in nieuwe folie en handdoeken gewikkeld om nog een paar uurtjes in een koelbox te verdwijnen, en uiteindelijk heb ik hem om 17:30 aangesneden.
Het resultaat viel voor een eerste keer zeker niet tegen. Hij was erg sappig en de smaak was meer dan prima. Voor mij had er wel wat meer rub en rooksmaak aan mogen zitten, maar dat is persoonlijk. En hij had nog wel iets malser gemogen. Maar uiteindelijk heeft iedereen er ontzettend van genoten.
Op internet een slager gevonden met Australische wagyu brisket in de aanbieding dus daar een exemplaar gekocht.
Het is niet helemaal volgens plan gegaan maar het eindresultaat viel absoluut niet tegen.
Zaterdag middag begonnen met het trimmen van het vlees. Stiekem is er toch nog heel wat vet afgesneden en na het trimmen bleef er ongeveer nog 3800 gram brisket over. Het vet in een pannetje en op laag vuur rustig laten smelten voor later.
Daarna de brisket ingesmeerd met mosterd en een mooie laag Texas rub er op. Achteraf gezien mocht hij voor mijn smaak wel wat dikker in de rub.
Hierna in de folie en in de koelkast tot in de nacht.
Om 2 uur in de nacht was het zover. De bbq aangestoken met nabimian hardwood kolen. Naar binnen om de brisket uit te pakken en alles klaargemaakt wat ik nodig ging hebben. Toen ik buiten kwam was de bbq tot mijn schrik 160°.
Ik vermoed dat dit een combinatie was van de harde wind. En een houtskool die veel makkelijker aan ging dan ik verwacht had. Dus de schuiven wat verder dicht en wat hete kolen uit de bbq gehaald en gewacht tot de bbq mooi stabiel liep tussen de 110° en 120°. Uiteindelijk heeft hij netjes 116° stabiel gehouden.
De brisket heb ik elke 1,5 uur ingespoten met een mix van appelazijn en water en omdat we met zijn 2e waren en alle alarmen op de thermometer waren ingesteld hebben we dit mooi om beurten gedaan zodat we ook nog even onze ogen konden sluiten.
Rond 10 uur gaf de kernthermometer 68° aan en omdat de temperatuur een beetje begon te zakken was dit voor mij het moment om de brisket samen met het gesmolten vet in te pakken in butcherpaper.
De bbq heb ik naar 130° gebracht en om 14:15 was de kern 92°
De prik test voelde voor mij nog wat stug en uiteindelijk heb ik bij 95° het papier open geknipt om hem nog even te laten liggen zodat de bark weer wat steviger kon worden.
Ongeveer 20 minuutjes later is hij dan in nieuwe folie en handdoeken gewikkeld om nog een paar uurtjes in een koelbox te verdwijnen, en uiteindelijk heb ik hem om 17:30 aangesneden.
Het resultaat viel voor een eerste keer zeker niet tegen. Hij was erg sappig en de smaak was meer dan prima. Voor mij had er wel wat meer rub en rooksmaak aan mogen zitten, maar dat is persoonlijk. En hij had nog wel iets malser gemogen. Maar uiteindelijk heeft iedereen er ontzettend van genoten.
Laatst bewerkt: