- Berichten
- 1.291
Hoi Bbq genoten
Geïnspireerd door de heerlijke draadjes van Jet Banh mi thit met Nuoc cham, Vietnamees streetfood en Sander72 Aziatische Lekkernijen: Banh Mi Baby!
leek het mij leuk om voor Bacon Weekend een heerlijke variant hier op te maken. Gepekeld Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng) om er vervolgens een heerlijke Bánh Mì Thit van te maken met allemaal lekkers ertussen.
Disclaimer voor Schumi_wk een beetje vaardig lezer heeft er 5,5 minuten voor nodig
Benodigdheden:
Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng)
Ingelegde wortel & daikon (Đồ Chua)
Vietnamese dipsaus (nước chấm)
Vietnamese mayonaise
1 komkommer
Verse Koriander of Peterselie
Paté (Room)
kleine gebakken stokbroodjes
Ingrediënten voor het Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng)
Droge pekel (voor 8 dagen)
Stap 2: Marineren:
Stap 3: BBQ-bereiding
Voorbereiding BBQ:
Voor de Vietnamese mayo
Ingrediënten (voor ca. 150 ml)
Đồ Chua Recept (ingelegde wortel & daikon)
Ingrediënten:
Voor een pot van ongeveer 1 liter
Groenten:
Groenten voorbereiden
Meng warm water, azijn, suiker en zout. Roer tot alles is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Inmaken
Laat minstens 1 dag in de koelkast trekken voor gebruik.
Houdbaar: tot 3–4 weken in de koelkast (hoe langer, hoe zuurder).
Vietnamese dipsaus (nước chấm)
Ingrediënten:
Voor het Vietnamees Broodje (Bánh Mi Thit)
thưởng thức bữa ăn của bạn ( eet smakelijk)
Groet,
Roy
Geïnspireerd door de heerlijke draadjes van Jet Banh mi thit met Nuoc cham, Vietnamees streetfood en Sander72 Aziatische Lekkernijen: Banh Mi Baby!
leek het mij leuk om voor Bacon Weekend een heerlijke variant hier op te maken. Gepekeld Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng) om er vervolgens een heerlijke Bánh Mì Thit van te maken met allemaal lekkers ertussen.
Disclaimer voor Schumi_wk een beetje vaardig lezer heeft er 5,5 minuten voor nodig

Benodigdheden:
Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng)
Ingelegde wortel & daikon (Đồ Chua)
Vietnamese dipsaus (nước chấm)
Vietnamese mayonaise
1 komkommer
Verse Koriander of Peterselie
Paté (Room)
kleine gebakken stokbroodjes
Ingrediënten voor het Vietnamees Buikspek (Thịt Ba Chỉ Nướng)
Droge pekel (voor 8 dagen)
- 1,5 Kgbuikspek zonder zwoerd
- 37,5 g nitrietzout ( 2,5% zout is dat )
- 22,5 g kristalsuiker
- 1,5 tl gemalen zwarte peper
- 1,5 tl vijfkruidenpoeder (Chinese five-spice)
- 1,5 tl knoflookpoeder
- 1,5 tl Citroengas gemalen
- 1 laurierblad, verkruimeld
- 6 el vissaus (zorg ervoor dat het niet te zout wordt)
- 4 el sojasaus (gebruik bij voorkeur een lichtere sojasaus)
- 2 Volle el honing
- 2 el mirin
- 2 el sesamolie
- 6 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 sjalotten, fijngehakt
- 2 rode chili’s, fijngehakt (of meer naar smaak)
- 2 stengels citroengras, fijngehakt ( alleen het dikke gedeelte )
- Zwarte peper naar smaak (eventueel een beetje meer, maar wees voorzichtig met de peper)
- Meng alle droge pekel-ingrediënten goed.
- Wrijf het buikspek grondig in met het pekelmengsel.
- Doe het vlees in een ziplockzak of vacuümzak. Sluit goed af.
- Laat het 8 dagen in de koelkast pekelen (tussen 1–4°C). Keer het vlees dagelijks om.
- Na 8 dagen haal je het uit de zak en spoel je het goed af.
Stap 2: Marineren:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade.
- Laat minimaal 4 uur marineren (liefst een hele nacht) in de koelkast.
Stap 3: BBQ-bereiding
Voorbereiding BBQ:
- Bereid de BBQ voor op indirect grillen 150°C tot 160°C
- Gebruik rookhout (bijv. appel, kersen of hickory) voor extra smaak.
- Maak het stuk buikspek schoon en zorg dat er geen stukjes ui,knoflook,citroengras en rode peper op zit.
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen (±30 min).
- Grill eerst indirect tot het vlees 77c / 85°C intern.
- Schroef de Bbq op maar 200c indirect
- Maak ondertussen een glaze van 2 el hoisin + 1 tl honing + 1 tl rijstazijn.
- Smeer het stuk buikspek hiermee in, zodra het mooi gekarameliseerd is haal je je het van de Bbq.
Voor de Vietnamese mayo
Ingrediënten (voor ca. 150 ml)
- 1 heel ei
- 1 theelepel rijstazijn of limoensap
- 1 theelepel suiker
- 1/4 theelepel zout
- 2 theelepel mosterd
- 100 ml neutrale olie (bijv. zonnebloem- of arachideolie
- 1–2 theelepels gecondenseerde melk
- Gebruik een hoge (maat)beker waar de staafmixer in past. Doe het hele ei de mosterd, rijstazijn of lemoensap erin. Giet daar vervolgens rustig alle olie op. Doe de staafmixer (terwijl deze nog uit staat) in de beker tot helemaal op de bodem. Zet de staafmixer aan en beweeg deze heel langzaam naar boven. Dit duurt in totaal ongeveer ½-1 minuut. Eenmaal boven is je zelfgemaakte mayonaise klaar. Proef de mayonaise en breng op smaak met wat peper en een beetje zout en naar smaak de andere smaakmakers, tenslotte die je gecondenseerde melk erbij.
Đồ Chua Recept (ingelegde wortel & daikon)
Ingrediënten:
Voor een pot van ongeveer 1 liter
Groenten:
- Paar grote wortels
- 1 grote daikon (witte radijs)
- 250 ml warm water
- 250 ml rijstazijn (of witte azijn)
- 100 g suiker (fijne kristalsuiker)
- 1 tl zout (niet-gejodeerd, bij voorkeur zeezout)
Groenten voorbereiden
- Schil de wortel en daikon.
- Snijd in luciferstokjes (julienne), ongeveer 5-7 cm lang en 3-4 mm dik.( misschien toch maar een fijn julienne mandoline kopen
deze julienne is lekker Roy rustiek
)
- Doe ze samen in een kom met 1 theelepel zout, meng goed en laat 20-30 minuten staan. Dit helpt vocht eruit te trekken en maakt de groenten knapperig.
- Spoel daarna goed af met koud water en laat uitlekken.
Meng warm water, azijn, suiker en zout. Roer tot alles is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Inmaken
- Doe de uitgelekte groenten in een schone glazen pot.
- Giet het pekelvocht erover tot alles goed onder staat.
- Sluit de pot af.
Laat minstens 1 dag in de koelkast trekken voor gebruik.
Houdbaar: tot 3–4 weken in de koelkast (hoe langer, hoe zuurder).
Vietnamese dipsaus (nước chấm)
Ingrediënten:
- 2 el suiker (bruine basterd)
- 2 el vissaus
- 10 el water
- 1 teentje knoflook
- 2 el limoensap
- 2 rawit/lombok pepertjes (Spaanse peper kan ook gewoon)
- ( ¼ tl. maggi )
- Haal de zaadjes uit het pepertje.
- Snij het pepertje samen met de knoflook fijn.
- Doe alle ingrediënten in een bakje en roer tot de suiker is opgelost.
- Pers nu het sap uit de halve limoen, snij een paar stukjes vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan de dipsaus.
- Nog even roeren.
- Breng eventueel nog verder op smaak door een van de ingrediënten er nog aan toe te voegen (weet wel dat het even duurt voordat de knoflook goed tot zijn recht komt. Hetzelfde geldt voor het pepertje.)
Voor het Vietnamees Broodje (Bánh Mi Thit)
- Dun gesneden Vietnamees Buikspek(Thịt Ba Chỉ Nướng) ik heb het buikspek mooi dun gesneden op de snijmachine
- Ingelegde wortel & daikon (Đồ Chua)
- Komkommer in dunne plakjes
- Verse koriander / peterselie
- Vietnamese dipsaus (nước chấm)
- Vietnamese mayo
- Roompaté
- Stokbroodjes
- Snij het broodje open. Smeer een laagje roompaté op het onderste deel van het broodje.
- Smeer er nu een laagje vietnameesevmayonaise over. Leg daar wat plakjes dun gesneden Vietnamees Buikspek(Thịt Ba Chỉ Nướng) op. Daarover wat Ingelegde wortel & daikon (Đồ Chua) Daarover dan wat plakjes komkommer dan wat koriander of peterselie en vervolgens besprenkel je het met Vietnamese dipsaus (nước chấm) en klaar is je broodje Bánh Mì Thit
thưởng thức bữa ăn của bạn ( eet smakelijk)
Groet,
Roy
Laatst bewerkt: