Beef en Steak

Gerookte kipfilets

Smokertje

Sprokkelaar
Berichten
37
Je moet afvallen voor de gezondheid en wat is er dan het lekkerste om door een salade te doen…. Juist gerookte kip.

Dus bij de plaatselijke Turk wat kipfilets gehaald en eerst maar eens lekker in bad gedaan, want ja het vlees moet ontspannen zijn voordat het gerookt wordt.

Dus pekelbad gemaakt van zout, klein beetje suiker, verse tuinkruiden, laurierblad, sinaasappel en zwarte thee.
Kip hier ruim 6 uur in laten badderen en daarna droog gemaakt en nog een half uur in de lucht laten drogen.

Ondertussen dat de filets hingen te drogen de BBQ aangestoken en een aantal stukken appelhout tussen het houtskool gedaan en gewacht dat de ketel warm genoeg was.

Thermometer op het rooster en de andere in het vlees en dat de temperatuur van de filets 65 graden was van het rooster gehaald.

Morgen lekker door een salade en dan merk ik hoe het resultaat was.
eb4999a3df1718011ad0d218c89106b0.jpg

1418361d061343b8f5e12ab572877116.jpg

fd16d3cf23865438121ff0af15ba97b3.jpg

b0369ac0160ea2ed8b2e58dc9deb3249.jpg

798daf8b7eaf75cf86699156c41dccd4.jpg



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Mooi werk.

Het drogen van de kip doe ik in de koelkast zodat ik zeker weet dat er geen vliegen op komen.
 
Dit moet ik ook echt eens gaan doen. Bedankt voor de duidelijke stappen en inspiratie.
 
Je hebt de dames heel veel liefde gegeven in dat badje. Dat moet een lekker resultaat opleveren!
Laat maar weten hoe het was. Ik wil dit ook een keer gaan doen.
 
Je hebt de dames heel veel liefde gegeven in dat badje. Dat moet een lekker resultaat opleveren!
Laat maar weten hoe het was. Ik wil dit ook een keer gaan doen.

Ze waren heerlijk sappig en door de rooksmaak echt fantastisch in een salade.
Binnenkort nog maar eens een sessie.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Ik heb van het weekeind voor het eerst ook kipfilet gerookt. Ging op zich goed, maar ik vond het wel een beetje aan de zoute kant. Ik had het recept van Noskos gevolgd en de filets ongeveer 2 uur in de pekel laten staan. Vervolgens droog gedept en laten drogen.
Wat ik niet terug kan vinden is of je de kipfilets moet afspoelen onder de kraan nadat je ze uit de pekel haalt. De buitenkanten waren dus nogal zout.

Weet iemand dit?
 
Het verschil qua smaak tussen wel en niet afspoelen is nogal fors.
 
Ik heb van het weekeind voor het eerst ook kipfilet gerookt. Ging op zich goed, maar ik vond het wel een beetje aan de zoute kant. Ik had het recept van Noskos gevolgd en de filets ongeveer 2 uur in de pekel laten staan. Vervolgens droog gedept en laten drogen.
Wat ik niet terug kan vinden is of je de kipfilets moet afspoelen onder de kraan nadat je ze uit de pekel haalt. De buitenkanten waren dus nogal zout.

Weet iemand dit?

Ik spoel het altijd heel kort af.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Ik heb van het weekeind voor het eerst ook kipfilet gerookt. Ging op zich goed, maar ik vond het wel een beetje aan de zoute kant. Ik had het recept van Noskos gevolgd en de filets ongeveer 2 uur in de pekel laten staan. Vervolgens droog gedept en laten drogen.
Wat ik niet terug kan vinden is of je de kipfilets moet afspoelen onder de kraan nadat je ze uit de pekel haalt. De buitenkanten waren dus nogal zout.

Weet iemand dit?
Jij vind de bereiding zoals je ze zelf hebt gemaakt, te zout.
Dus voor uw eigen bereiding wellicht beter afspoelen 😋voor het roken.
 
@RemcoAruba : In het recept van @noskos liggen de filets maar 1 uur in het pekelbadje.
Het is een vrij zoute pekel bedoeld voor een korte behandeling.
Dat kan ook nogal schelen.
Nu is de beleving van zout erg persoonlijk vindt ik maar ik hou me aan het uur max 75 minuten en vindt het wat zout betreft wel mee vallen of eigenlijk precies goed.
Misschien kunnen @noskos of @Ewald hier iets van zeggen?
 
Op de pagina van Noskos staat dat hij 2 liter water en 200 gr. zout gebruikt, en dit er voor 1 uur in laat liggen.
Op het bericht van Ewald (waar Dennis op zijn pagina ook naar refereert) staat dat hij 2 liter water en 160 gr. zout gebruikt, en dit vervolgens er voor 3 uur in laat liggen.

Nu weet ik niet veel af van chemische reacties en de werking van zout in tijdsduur, maar het lijkt mij dat de kip van Ewald er zouter uitkomt dan die van Noskos.

Edit:
Nu dat ik het bericht van Ewald nog eens goed bekijk, lees ik dat hij de kip ook afspoelt.
Dit weekend nog maar eens maken, en dan ook afspoelen. 😇
 
Zoals gezegd de beleving van "te zout" is nogal persoonlijk.
Bij een langere pekel periode ( 7 dagen) van bijvoorbeeld spek vindt ik 2,5% zout goed.
Hier ontstaat een evenwicht waarbij je er van uit mag gaan dat het zout zich evenwichtig door het vlees verdeeld.

Bij kortere pekeltijden is het zout % vaak fors hoger.
Als ik ervan uitga dat er maximaal 1 kg kip in de 2 liter water gaat dan is het zout % al snel:
200/3000 = 6.6 % of iets hoger.
160/3000= 5,3 % of iets hoger.
Vanwege de korte tijd zal het geheel niet te zout zijn maar de buitenkant kan wel zout zijn.
Afspoelen zal zeker helpen.
 
Op de pagina van Noskos staat dat hij 2 liter water en 200 gr. zout gebruikt, en dit er voor 1 uur in laat liggen.
Op het bericht van Ewald (waar Dennis op zijn pagina ook naar refereert) staat dat hij 2 liter water en 160 gr. zout gebruikt, en dit vervolgens er voor 3 uur in laat liggen.

Nu weet ik niet veel af van chemische reacties en de werking van zout in tijdsduur, maar het lijkt mij dat de kip van Ewald er zouter uitkomt dan die van Noskos.

Edit:
Nu dat ik het bericht van Ewald nog eens goed bekijk, lees ik dat hij de kip ook afspoelt.
Dit weekend nog maar eens maken, en dan ook afspoelen. 😇
Mijn versie is minder zout, inderdaad, afspoelen, drogen en eventueel laten rusten en drogen in de koelkast zodat het zout nog meer verdeelt. Dat laatste doe ik overigens niet meer, in ieder geval geen hele nacht, hooguit een uurtje
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan