Beef en Steak

Bereidingstijd berekenen

Robbert_vdB

Tondelzoeker
Berichten
13
Beste leden,

Zoals de meesten van jullie ben ik een fervent bbq'er maar ik zit met een probleem. Het gebeurt me nog wel eens dat bij grotere stukken vlees mijn gewenste garing
veel sneller bereikt is dan ik hoopte en hierdoor kom ik wel eens met andere gerechten in de knoei. Is er een vuistregel die ik kan gebruiken bij mijn bereiding?
Ik zal een voorbeeld schetsen: Ik heb een picanha van ongeveer 1,5 kg en wil een kerntemp halen van 54 graden. Kan ik bijvoorbeeld dan zeggen een uur garingstijd per kilo?

Ik hoor graag van jullie

Thanks,

Robbert
 
Robbert, je ziet dat wel eens op Amerikaanse websites, maar eerlijk gezegd klopt dat zelden.
Het is afhankelijk van zoveel dingen, begin temp vlees, temp bbq, dikte vlees.
Ofwel het is klaar als het klaar is.
 
Robbert,
Zelf een logboekje bijhouden met het gerecht en alle randzaken (temp rooster, dome temp, wind, regen etc etc)
Krijg je er gevoel voor.

Een picanha eerst rustig garen tot 48 C. Dan laten rusten en affakkelen. Geeft je ook tijd.
Wat ook helpt is een tweede Q erbij aan steken.
Succes/.
 
@Frits Ik snap dat er veel factoren zijn die invloed hebben op de garing maar ik hou er van om een planning te maken voordat ik begin.
Ik denk dat met de tip van @Peter64 om een logboekje bij te houden best ver ga komen!

Heren bedankt!
 
Je kan het ook al zien a.h.v fotos als je ze maakt ;)
Je kan dan altijd naderhand dd details bekijke van de fotos betreft de tijdem. Misschien kan je dat nu alvast gebruiken voor je logboek.
 
Vaak zoek ik een recept op van een bekende BBQer. Kan een YouTube video zijn of een recept waar de video naar linkt.

Vaak wordt daar de temperatuur en tijd ongeveer benoemd. Of in de video zeggen ze: we zijn nu 40 minuten verder en vlees is klaar om af te grillen.

Dit houdt ik dan globaal aan als richtlijn.
 
Altijd op tijd beginnen.
Warmhouden is makkelijker dan proberen bereiding versnellen.

+1 als ik gasten krijg. en we willen echt op een bepaalde tijd gaan eten. dan. gebruik ik de warmhouder functie van mijn oven dat werkt prima dan heb. ik tijd zat om de bij gerechten te doen etc.
 
Ik begin standaard veel te vroeg. Gaar kijken gaat je nooit lukken. Warm houden is eenvoudig en geeft je ruimte voor een ander gerecht. Tijdens een workshop eens een steak geproefd die al ruim 5 uur in een oven van 60 graden lag (bleek achteraf) was niets op aan te merken. Andersom kan je bij tijdsnood niet de temperatuur verhogen om sneller klaar te zijn. Ik neem dus zelf geen risico, maar begin op tijd en geniet van een stressvrije dag.
 
Een combi van alles wat hierboven genoemd wordt.
  • Inlezen / kijken op YT.
  • Altijd op tijd beginnen. Beter warmhouden dan te laat......
  • Logboekje om e.e.a. bij te houden, de do`s maar vooral de Don`ts te noteren.
Vindt het logboekje ook wel handig om inspiratie op te doen. FF bladeren en je hebt weer ideeën.
 
Als er iemand komt, dan begin ik meestal net iets vroeger.

Maar ik hanteer het principe: het is klaar wanneer het klaar is, no stress. Het is allemaal geen exacte wetenschap en dat maakt het soms moeilijk om dingen te timen.

Als wij smashburgers maken, dan horen daar frietjes bij. Die komen uit de airfryer. Dat is een volle zak 9 minuten, schudden 5 minuten. Dan nog 3 minuten en done. Als ik de laatste keer 3 minuten doe, dan staat alles klaar voor de eerste 2 smashburgers voor de kleinsten en tegen dat de frieten klaar zijn, zijn die ook klaar. En dan is het aan de vrouw en uiteindelijk als laatste die voor mij. Die frieten hoeven niet voor mij. Maar bij een smashburger kan ik goed timen omdat daar veel minder factoren bij komen kijken, zoals dikte/grootte van het stuk vlees.

Bij verschillende stukken vlees (dus de typische bbq) dan doe ik het gewoon zo, eerst de stukken die het langste garing (grootste meestal) nodig hebben, die op de zijkant smijten het verst van het vuur, dan de kleinere stukken als laatste en zo is bijna alles klaar op hetzelfde moment

Voor grote stukken dan begin ik gewoon op tijd en warmhouden, gewoon in de oven op 50-60 graden ofzo, desnoods inpakken met alu folie en heb je ook no stress.

Experimenteren doe ik alleen maar als het voor mijn eigen gezin is, of het moet iets zijn dat je bijna niet naar de kl*** kan helpen als er iemand komt. Een traag gegaard vleesbroodje bijvoorbeeld dat kan 2-3u opstaan, maar heb ook al gehad na 1,5u dat het gewoon klaar was en het was niet veel meer of minder dan gewoonlijk. Bbq stond misschien net tikkeltje harder ofzo. Er zijn gewoon veel te veel variabelen en daarom zoals de rest zegt, gewoon warmhouden

Alles opschrijven elke keer zeg ik ook altijd ... En dan zal dat straks wel doen, zo heb ik al veel lekkere dingen gemaakt (niet alleen op bbq) en nooit terug kunnen nabootsen. Kruiden afwegen doen we ook niet. En ik heb nochthans een deels fotografisch geheugen, maar als ik aan het koken ben, dan is het .... ooo laat ons dat er nog effe bijdoen of dit en ben je dat vergeten.
 
Als er iemand komt, dan begin ik meestal net iets vroeger.

Maar ik hanteer het principe: het is klaar wanneer het klaar is, no stress. Het is allemaal geen exacte wetenschap en dat maakt het soms moeilijk om dingen te timen.

Als wij smashburgers maken, dan horen daar frietjes bij. Die komen uit de airfryer. Dat is een volle zak 9 minuten, schudden 5 minuten. Dan nog 3 minuten en done. Als ik de laatste keer 3 minuten doe, dan staat alles klaar voor de eerste 2 smashburgers voor de kleinsten en tegen dat de frieten klaar zijn, zijn die ook klaar. En dan is het aan de vrouw en uiteindelijk als laatste die voor mij. Die frieten hoeven niet voor mij. Maar bij een smashburger kan ik goed timen omdat daar veel minder factoren bij komen kijken, zoals dikte/grootte van het stuk vlees.

Bij verschillende stukken vlees (dus de typische bbq) dan doe ik het gewoon zo, eerst de stukken die het langste garing (grootste meestal) nodig hebben, die op de zijkant smijten het verst van het vuur, dan de kleinere stukken als laatste en zo is bijna alles klaar op hetzelfde moment

Voor grote stukken dan begin ik gewoon op tijd en warmhouden, gewoon in de oven op 50-60 graden ofzo, desnoods inpakken met alu folie en heb je ook no stress.

Experimenteren doe ik alleen maar als het voor mijn eigen gezin is, of het moet iets zijn dat je bijna niet naar de kl*** kan helpen als er iemand komt. Een traag gegaard vleesbroodje bijvoorbeeld dat kan 2-3u opstaan, maar heb ook al gehad na 1,5u dat het gewoon klaar was en het was niet veel meer of minder dan gewoonlijk. Bbq stond misschien net tikkeltje harder ofzo. Er zijn gewoon veel te veel variabelen en daarom zoals de rest zegt, gewoon warmhouden

Alles opschrijven elke keer zeg ik ook altijd ... En dan zal dat straks wel doen, zo heb ik al veel lekkere dingen gemaakt (niet alleen op bbq) en nooit terug kunnen nabootsen. Kruiden afwegen doen we ook niet. En ik heb nochthans een deels fotografisch geheugen, maar als ik aan het koken ben, dan is het .... ooo laat ons dat er nog effe bijdoen of dit en ben je dat vergeten.
Gewoon, lekker voor de vuist weg.
Een feest van herkenning.
 
Terug
Bovenaan Onderaan