In de reeks van maart '25 maak ik wekelijks een ander ('groot') gerecht op de kamado; het mooie weer komt er immers aan.
Deze week was de aftrap met (o.a.) een Beer Can Chicken.
Hierbij heb ik ook een quiche, appelmoes én, omdat het internationaal vrouwendag was, een goede zoete taart gemaakt
De kamado stond op ca. 190 graden waarbij de quiche en de BCC mooi tegelijkertijd bereid konden worden. De taart had ik hierna klaargemaakt.
Beer Can Chicken:
De kip was ca. 1.1 kilo, een prima formaat voor 2 personen
Bij de voorbereiding even de handigheid vinden om de vel los te krijgen van het vlees zodat er ook kruiden onder de vel gedaan kon worden.
Het bier had ik in de lekbak gegoten voor de groenten, het blik ca. 2/3e gevuld met water (al het water nog aanwezig na afloop
)
De kip ook nog geïnjecteerd met een kippenbouillon en het sap van een sinasappel.
Resultaat: de kern bij de lies was 76 graden, vlees zag er goed uit en was erg mals en sappig (zowel de borst als de poot).
Ondanks dat de lekbak het laatste half uur droog stond mocht het velletje was krokanter gebakken worden van mij.
Wel veel afval afkomstig uit een hele kip (botten, gewrichten etc.).
Quiche:
Dit is een leuk recept!
Zonder toevoeging van rookhout gaf het vooraf grillen duidelijk een lekkere grill smaak aan de quiche.
Ik heb geen feta gebruikt (maar mozzarella). De kruiden (oregano en rozemarijn) werden niet goed opgemerkt -> waarschijnlijk vanwege de overige ingrediënten.
Nadeel van bereiding: de onderkant was wat verder gereed dan de bovenkant (gietijzeren pan). Gelukkig nog niet te ver maar de bovenkant had iets krokanter gemogen.
Overall, de quiche viel goed in de smaak bij de gasten (enkele vegetariërs) en ook het kind van 2 kon niet ophouden met eten -> dikke tip!
Pumpkin Pie
Als toetje had ik deze taart nog gemaakt.
Leuk recept maar eerlijk had ik hier meer van verwacht. In totaal bereid je 4 delen: Bodem, Vulling, Topping, Slagroom.
De smaken waren lekker maar niet zo uitgesproken als dat ik had gehoopt en verwacht.
Voor de vulling werd o.a. een pompoenpuree gebruikt --> vanwege het ontbreken in de (standaard) supermarkt ben ik uitgeweken naar baby voeding
Mogelijk dat deze vulling, i.c.m. het afbakken de smaken wat deed afvlakken.
De bodem (boter, suiker, bloem, ei) moest na kneden minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bij het vormen van de taart (in de skillet) was
deze bodem best droog en scheurde dit snel -->
Mogelijk door de boter die weer gekoeld is in de koelkast?
Nadeel: door de skillet was de bodem te ver gebrand t.o.v. de bovenkant.. een volgende keer uitwijken naar een andere pan (een drippan gebruiken wellicht
)
Recepten:
De BCC was afkomstig uit het Ultieme Bier en BBQ boek.
Het appelmoesrecept vind je hier: https://www.bbq-nl.com/appelmoes/
Recept voor de quiche: https://www.nl.thebbqbastard.com/zuiderse-quiche-van-gegrilde-groenten/
De taart (Burban Pumpkin Pie) was afkomstig uit Winter BBQ van Jord Althuizen (thanks voor het lenen collega!)
Op naar de voorbereidingen voor aankomend weekend

Appelmoes:
Quiche Ingrediënten
Quiche groenten gegrild:
Quiche gereed voor afbakken:
BCC kruiden en injecteren
BCC + Quiche op de kamado
Quiche en bcc bijna klaar
Resultaat Quiche
Resultaat Beer Can Chicken
Ingrediënten Pumpkin Pie
Pumpkin Pie op kamado
Resultaat Pumpkin Pie
Deze week was de aftrap met (o.a.) een Beer Can Chicken.
Hierbij heb ik ook een quiche, appelmoes én, omdat het internationaal vrouwendag was, een goede zoete taart gemaakt

De kamado stond op ca. 190 graden waarbij de quiche en de BCC mooi tegelijkertijd bereid konden worden. De taart had ik hierna klaargemaakt.
Beer Can Chicken:
De kip was ca. 1.1 kilo, een prima formaat voor 2 personen

Bij de voorbereiding even de handigheid vinden om de vel los te krijgen van het vlees zodat er ook kruiden onder de vel gedaan kon worden.
Het bier had ik in de lekbak gegoten voor de groenten, het blik ca. 2/3e gevuld met water (al het water nog aanwezig na afloop

De kip ook nog geïnjecteerd met een kippenbouillon en het sap van een sinasappel.
Resultaat: de kern bij de lies was 76 graden, vlees zag er goed uit en was erg mals en sappig (zowel de borst als de poot).
Ondanks dat de lekbak het laatste half uur droog stond mocht het velletje was krokanter gebakken worden van mij.
Wel veel afval afkomstig uit een hele kip (botten, gewrichten etc.).
Quiche:
Dit is een leuk recept!
Zonder toevoeging van rookhout gaf het vooraf grillen duidelijk een lekkere grill smaak aan de quiche.
Ik heb geen feta gebruikt (maar mozzarella). De kruiden (oregano en rozemarijn) werden niet goed opgemerkt -> waarschijnlijk vanwege de overige ingrediënten.
Nadeel van bereiding: de onderkant was wat verder gereed dan de bovenkant (gietijzeren pan). Gelukkig nog niet te ver maar de bovenkant had iets krokanter gemogen.
Overall, de quiche viel goed in de smaak bij de gasten (enkele vegetariërs) en ook het kind van 2 kon niet ophouden met eten -> dikke tip!

Pumpkin Pie
Als toetje had ik deze taart nog gemaakt.
Leuk recept maar eerlijk had ik hier meer van verwacht. In totaal bereid je 4 delen: Bodem, Vulling, Topping, Slagroom.
De smaken waren lekker maar niet zo uitgesproken als dat ik had gehoopt en verwacht.
Voor de vulling werd o.a. een pompoenpuree gebruikt --> vanwege het ontbreken in de (standaard) supermarkt ben ik uitgeweken naar baby voeding

Mogelijk dat deze vulling, i.c.m. het afbakken de smaken wat deed afvlakken.
De bodem (boter, suiker, bloem, ei) moest na kneden minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bij het vormen van de taart (in de skillet) was
deze bodem best droog en scheurde dit snel -->

Nadeel: door de skillet was de bodem te ver gebrand t.o.v. de bovenkant.. een volgende keer uitwijken naar een andere pan (een drippan gebruiken wellicht

Recepten:
De BCC was afkomstig uit het Ultieme Bier en BBQ boek.
Het appelmoesrecept vind je hier: https://www.bbq-nl.com/appelmoes/
Recept voor de quiche: https://www.nl.thebbqbastard.com/zuiderse-quiche-van-gegrilde-groenten/
De taart (Burban Pumpkin Pie) was afkomstig uit Winter BBQ van Jord Althuizen (thanks voor het lenen collega!)
Op naar de voorbereidingen voor aankomend weekend


Appelmoes:
Quiche Ingrediënten
Quiche groenten gegrild:
Quiche gereed voor afbakken:
BCC kruiden en injecteren
BCC + Quiche op de kamado
Quiche en bcc bijna klaar
Resultaat Quiche
Resultaat Beer Can Chicken
Ingrediënten Pumpkin Pie
Pumpkin Pie op kamado
Resultaat Pumpkin Pie