Beef en Steak

Tomahawk + zoete aardappelfrietjes

Rens008

Vuurmaker
Berichten
61
Deze keer een Tomahawk met (geprobeerd) zoete aardappelfrietjes.
De steak rustig op temperatuur laten komen (kern 45); later afgrillen tot intern een kern van 56 graden.
Voor de fun had ik m'n kamado ingedeeld op 1/2e RVS, 1/2e Gietijzer rooster (ik wilde het effect van het materiaal op het vlees duidelijk zien 😊).
Verder enkel wat olijfolie op het vlees gedaan, verder achteraf gekruid (zout/peper).
De chimichurri smaakte verrassend goed! Het vlees had ik overlangs gesneden, leuk om de verschillende spieren duidelijk terug te zien.

De zoete aardappelfrietjes waren niet goed genoeg gelukt..
Ik had ze op een afdruiproostertje gelegd zodat de warmte er ook onderdoor kon. De frieten boven de plate setter werden niet krokant genoeg.
De frieten aan de zijkant werden veel te zwart (warme lucht gaat hier uiteraard langs de plate setter af).
--> Hebben jullie tips? Langer boven de plate setter houden? Ander kookgerei? Sneller hoger of langer lagere temperatuur (230graden - ca. 30 min gebruikte ik)

Verder had ik onderstaand recept aangehouden.

https://inamood.nl/recepten/steak-met-kruidenboter/ --> Tomahawk
https://bbq-helden.nl/recepten/chimichurri-saus/ --> Chimichurri Saus
https://inamood.nl/recepten/zoete-aardappel-friet-van-de-bbq/ --> zoete aardappelfriet van de bbq


20250201_132525.JPG


20250201_175402.JPG


Steak op 45graden; frietjes verder afbakken door temperatuur te verhogen
20250201_182131.JPG


zijde RVS
20250201_183918.JPG


Zijde gietijzer:
20250201_184513.JPG


Resultaat:
20250201_185059.JPG


Met frietjes, chimichurri, coleslaw en een speciaal biertje 😅
20250201_185527.JPG
 
"Frieten" in de oven hebben zo een 200-220 graden en toch wel even. Best ook met wat olie erover. En best toch ook wel eens roteren, want in een oven komt de warmte ook meestal net iets meer langs de kanten, althans in de oven hier toch.

Nu ik herinner me nog dat mijn vader vroeger wel al eens frieten maakte op de barbecue, maar dat was met gewoon olie erop en dan in alu folie en rechstreeks op de kolen. Maar heb ik dus nooit zelf gedaan. En experimentjes met frietjes valt hier bij de kleinsten niet in goed aarde, zeker niet als het alternatieven zijn, dus heel lang geleden dat ik nog frieten in de oven heb gemaakt

Ziet er lekker uit, en zo een tomahawk heeft toch wel iets als je het ziet liggen :)
 
Zoete aardappel frietjes zijn sowieso al lastig te maken. Ze worden van nature slap en meestal gaat er een laagje over van iets (zoals maismeel) om er een beetje crunch aan te geven.
 
Vlees zal zeker gesmaakt hebbn.
M.b.t. Friet: er gaat dan echt niets boven de frituur. Ik waag me daar inmiddels niet meer aan op de BBQ.
 
Prima steak. Niets mis mee.
Ik h3b wel eens ovenfrieten geprobeerd op de Q. Geen succes. Airfryer is beter alternatief.
 
Friet welke niet uit de friteuse komt wordt gewoon lastig echt friet.

Uit de airfryer vind ik voor alsnog alleen de verse friet van Quicks in de buurt komen van een product wat daarwerkelijk uit de friteuse komt. Nou spreek ik zo nu en dan nog wel eens een vertegenwoordiger van hun en weet ik dat hun de friet daadwerkelijk in olie voorbakken ipv voorkoken of stomen zoals veel andere merken doen.

Op zich is dit een interessant gegeven en zou je met een in de olie voorgebakken product misschien een beter resultaat kunnen halen op de bbq. Wel een beetje omslachtig, maar goed 🙃.

Ik ga deze casus van de week eens testen in de keuken met voorgebakken friet afbakken in de oven, gewoon omdat het kan 😁. Doe het wel regelmatig met kipnuggets, frikandellen, uienringen en meer. Gaat prima op 230c met een beetje stoom.
 
Friet is geen friet als het niet uit de FRITeuse komt......
Patat of gegegrilde aardappel ok maar geen friet....☝️😡......................😜
 
Friet welke niet uit de friteuse komt wordt gewoon lastig echt friet.

Uit de airfryer vind ik voor alsnog alleen de verse friet van Quicks in de buurt komen van een product wat daarwerkelijk uit de friteuse komt. Nou spreek ik zo nu en dan nog wel eens een vertegenwoordiger van hun en weet ik dat hun de friet daadwerkelijk in olie voorbakken ipv voorkoken of stomen zoals veel andere merken doen.

Op zich is dit een interessant gegeven en zou je met een in de olie voorgebakken product misschien een beter resultaat kunnen halen op de bbq. Wel een beetje omslachtig, maar goed 🙃.

Ik ga deze casus van de week eens testen in de keuken met voorgebakken friet afbakken in de oven, gewoon omdat het kan 😁. Doe het wel regelmatig met kipnuggets, frikandellen, uienringen en meer. Gaat prima op 230c met een beetje stoom.
B
Bedankt voor je inzichten!
 
  • Leuk
Waarderingen: A3N
In een airfryer of oven heb je toch wat olie erop nodig. Het zal nooit hetzelfde doen. Ik maakte wel al eens "groentenfrietjes" in de oven, en je moet genoeg olie hebben en alles gelijk snijden. Maar gewone aardappelen in de airfryer doe ik niet meer. Heb ik 2x gedaan als we dat net gekocht hadden zo een 8-9 jaar geleden ofzo. Ik koop hier nu altijd belviva allumettes voor de oven/airfryer die zijn wel "lekker" in de airfryer, maar kunnen nog altijd niet tippen aan het origineel.

Ik zeg niet dat het niet lekker kan zijn, maar het zijn gewoon patatjes uit de oven, en daar hoeven ze voor mij geen frietvorm te hebben :). Maar net zoals patatjes in de oven, wil je deze echt krokant krijgen, koken en laten "bloemen" en dan genoeg vetstof geven. Of ze lang genoeg op standje crematie zetten :)
 
Vlees ziet er top uit. Friet uit de bbq zou ik nooit aan beginnen. Lekker in de airfryer ermee!
 
Terug
Bovenaan Onderaan