Beef en Steak

Welke accessoires.

 

Dammetje

Kooltjesharker
Berichten
112
Ik denk dat ik er uit ben en binnenkort een Kamado Joe Classic 3 ga aanschaffen.
Ik zit mij nu alleen af te vragen welke accessoires ik eigenlijk minimaal er bij zou moeten aanschaffen om goed van start te kunnen gaan. Ik ga er stiekem een beetje vanuit dat je bij de eerste aanschaf nog wel wat korting kan krijgen dus vandaar mijn vraag.

Wat ik mij vooral afvraag is of een gietijzeren rooster nou een must have is. Ik begrijp best dat dit ook afhankelijk is van wat je gaat maken maar voegt het wat toe.

Oh ja en zijn er wellicht mensen die ervaring hebben met een soapstone?

Hebben jullie tips voor mij?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Een gietijzerenrooster is met name aan te raden als je vaak high en fast gaat grillen. Mooie steaks en burgers.

Zelf gebruik ik hem wel, maar niet super vaak. Ik vind dan een soapstone of een gietijzeren plaat (plancha) meer toevoegen als je moet kiezen. Hierop kun je zowel losse dingen bakken die anders tussen je rooster vallen zoals gesneden groentes, maar gaat ook goed om een korstje aan je vlees te geven zoals een steak of smashburger.

Als we het over echte must haves hebben kom ik meer uit op zaken als goede BBQ handschoenen, een goede thermometer zowel een probe voor low and slow als een kernthermometer voor high en fast.
 
Een gietijzerenrooster is met name aan te raden als je vaak high en fast gaat grillen. Mooie steaks en burgers.

Zelf gebruik ik hem wel, maar niet super vaak. Ik vind dan een soapstone of een gietijzeren plaat (plancha) meer toevoegen als je moet kiezen. Hierop kun je zowel losse dingen bakken die anders tussen je rooster vallen zoals gesneden groentes, maar gaat ook goed om een korstje aan je vlees te geven zoals een steak of smashburger.

Als we het over echte must haves hebben kom ik meer uit op zaken als goede BBQ handschoenen, een goede thermometer zowel een probe voor low and slow als een kernthermometer voor high en fast.

Dank voor je reactie! Dit bevestigt wel een beetje mijn gevoel. Heel vaak wordt op websites gestuurd op een gietijzeren rooster maar als ik dan filmpjes zit te kijken of zit te lezen wordt hij eigenlijk niet zoveel gebruikt dus wellicht dat ik hem later ga aanschaffen.
Die plancha vind ik een goeie en ga ik eens onderzoeken.

Tja en dan die thermometer, ik zou die dan weer graag op wifi willen hebben omdat bluetooth hier niet altijd even goed ontvangt maar dan kom ik bij die meater pro (block) uit. Daar gaat dan mijn hartje sneller van kloppen maar wat een hoop geld. En……heb ik 4 probes nodig? En dan als ik mij een beetje heb ingelezen zit er bij de kern thermometers ook veel kaf onder koren. Ik heb er hier eentje van 15 euro maar die is niet al te snel en ik weet niet of hij nauwkeurig is dus dat is nog best iets om over na te denken. Tips zijn welkom.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Een platesetter/heatdeflector is de enige must. Zeker bij een "large" model. Maar die is er wss wel bijgeleverd?

Verstuurd met Tapatalk
 
Een platesetter/heatdeflector is de enige must. Zeker bij een "large" model. Maar die is er wss wel bijgeleverd?

Verstuurd met Tapatalk

Bij een Kamado Joe zit er standaard 2 halve hitte schilden.

Ik moet zeggen dat ik vanaf dag 1 best vaak een gietijzeren rooster gebruik, maar zo te lezen ben ik een van de weinigen.
 
Bij een Kamado Joe zit er standaard 2 halve hitte schilden.

Ik moet zeggen dat ik vanaf dag 1 best vaak een gietijzeren rooster gebruik, maar zo te lezen ben ik een van de weinigen.

Of ik lees niet goed John


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Een skillet is een mooie toevoeging. Ik heb ze in drie maten en de grootste gebruik ik (voorlopig nog even) ook voor smashburgers bijvoorbeeld.
En wat Edwin al zegt, thermometers! Een Thermapen of iets soortgelijks is onmisbaar.
 
Ik zou willen toevoegen: bakken of tonnetjes die je kunt afsluiten om je houtskool in te bewaren, mits je het niet droog kunt bewaren. En ja...zelfs als je dagelijks houtskool op maakt.
 
Ik zou willen toevoegen: bakken of tonnetjes die je kunt afsluiten om je houtskool in te bewaren, mits je het niet droog kunt bewaren. En ja...zelfs als je dagelijks houtskool op maakt.

Dat is een hele goeie. Ik moet mijn houtskool namelijk in de garage bewaren.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
ja.. must haves..

Verschilt flink per persoon...

Als ik kijk wat ik ondertussen allemaal heb 😅 en nog lang niet ben uitgekocht..

Ik heb mijn houtskool in doorzichte kratten zitten als opslag en daar haal ik dan telkens 3 emmers uit.
Pakt makkelijk, vult makkelijk bij.. vind dat zelf super chill.
As stofzuiger, heel fijn ik heb een stroompunt bij mn bbq.. binne 1 minuutje is die mooi schoon van binnen.

Draaispit word hier veel gebruikt, wokpan, multi levelsysteem, rvs roosters heel en 2x half, gietijzeren pan ( dutch oven ) voor stoofpotjes bijv, skillet, ik heb een gietijzer rooster maar ja.... 2x gebruikt in de afgelope 2 jaar.
Draadloze thermometer voor spit bereidingen
Bedraade thermometers, thermapen.
Bbq controller die lucht inblaast voor bijv. lange sessies vind ik heel fijn om te gebruiken.


Ik heb geen plancha of soap stone en heb dit zelf nog nooit gemist maar ik bak ook minder vaak burgers of een enkele steak zoals sommige wel regelmatig doen.

Grid lifter om je roosters op te tillen als ze nog heet zijn kan best een goede toevoeging zijn.
Conveggtor lifter als je deflector steen uit 1 geheel bestaat zoals bij de bge.
Goede bbq handschoenen zijn een must als je veel wisselt tijdens een sessie.

Ik vergeet vast nog veel dingen maar dat alles gebruik ik toch zeer regelmatig.
Het enige wat ik niet zou kopen als ik terug kon in de tijd was een gietijzeren rooster 😂
 
Ik vind zelf de speksteen/soap stone erg fijn. Gietijzer vergt meer onderhoud en wil nog weleens gaan roesten als je vergeet je rooster uit de bbq te halen.
Verder heb je vij de Classic 3 alles erbij zitten dat nodig is om te beginnen.

Hoeveel voelers heb je nodig aan je thermometer? Ik heb heel veel thermometers hier maar ik gebruik in 999 van de 1000x barbecueën maar één voeler in mijn vlees en één om de omgevingstemperatuur te meten.
Tegenwoordig gebruik ik de signals van thermoworks in de meeste gevallen en daarvoor de smoke ook van thermoworks. De meater 2+ of zoiets hangt op de koelkast maar die pak ik eigenlijk alleen maar als er iets aan het spit gaat.

En een thermopen is handig voor de snelle bereidingen en om in iets te prikken om te voelen of het gaat is.
 
Wat john, Dennis, veluwse Bob en de andere schrijvers aangeven.
Wat wil je met de JOE gaan doen. 4x per jaar of 2x wekelijks aanmaken.
Eerst eens kijken wat er standaard bij zit en daarmee gaan beginnen.
Big Joe is een merk waar alles ook later van te krjgen is.
Start in ieder geval met fatsoenlijk houtskool en zorg datmditmdroog oogeslagen blijft.

Ik zou je wel een goede skillet (25 á 30 cm) zonder steel aan willen bevelen. Daarnaast een thermapen en een thermometer met min 2 voelers. HERQS heeft hier voor te starten betaalbare opties voor, ook draadloos.
Wil je gaan stoven dan is een ketel handig. Maar dit kan ook een gietzijzeren ketel zijn die je al hebt, mits knoppen etc hiite bestendig zijn. Bij Welkoop heb je al een leuk keteltje van 2,5 ltr voor 4 tientjes wat voldoende is voor 4 personen stoof.
Ik gebruik mijn gietijzeren roosters

Succes.
 
Nu valt mij op dat er graag gebruik wordt gemaakt van bedrade thermometers. Ik dacht juist dat de draadloze thermometers zoals bijvoorbeeld de meater erg handig zou zijn. Is er een reden om dan toch voor een draadje te gaan?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Als je er bij de aankoop een voordeel uit wilt halen zou ik me echt richten op accessoires zoals een speksteen / platesetters etc.
Die hebben echt waarde als ze van je merk zijn.

@noskos: heeft nog in 1 van zijn filmpjes een handig lijstje gemaakt van must haves met betaalbare alternatieven.
Een paar BBQ handschoenen zijn onmisbaar ( ook een stukje veiligheid) maar lashandschoenen van toolstation / Gamma werken prima en heb je onder de €10,-
Tangen kan je o.a. bij Action kopen.
En bij de IKEA kan je prima terecht voor schalen en het beroemde ribrekje.

Een goede snelle thermometer om de kerntemperatuur te meten zoals een Thermapen is wel erg fijn om te hebben. Zeker als je een liefhebber bent van een mooie steak.

Daarna zoals @Peter64 zegt gewoon beginnen. Niet te snel kopen.

De "voorkeur " voor bedraad heeft er vooral mee te maken dat tot nu toe de draadloze vrij duur waren en niet altijd even praktisch werkten.
Er zijn sinds kort een paar draadjes gestart over veel betaalbaardere alternatieven als daar de ervaringen positiever over zijn verwacht ik wel meer draadloos te gaan zien.

Zelf begonnen met 2 x de IKEA FANTAST thermometer.
Inmiddels ook een Inkbird controler maar als het niet spannend is pak ik gewoon 2x de FAntast er weer net zo makkelijk bij. Die mogen ook mee op vakantie voor de WGA.
 
Draad of niet is minder belangrijk bij gebruik behalve bij spit😉
Verbinding is belangrijker.
Wifi kan ver, bluetooth is beperkt.
Ik gebruik een inkbird ISC 007BW met ventilator, makkelijker bij lange sessies, die heeft een zeer goede wifi verbinding. Bij korte sessies gebruik ik die ook maar dan zonder de darm en ventilator staat dan uit.
Dan hoef je niet in de buurt van de Q te blijven.
Verder vind ik een gril mandje voor groenten makkelijk, dan vallen die asperges en dergelijke niet door uw rooster.
 
Mijn voorkeur voor bedraad is dat ik dan een unit in de tuin heb staan die ik gewoon kan aflezen als ik in de buurt ben. Mocht er een voeler stuk gaan dan vervang ik die voor een verse en kan weer door. En de gaten in mijn vlees zijn een stuk kleiner.

Voor de Signals is de Billows te koop, dat is een blower die je erop aan kunt sluiten. Dan kun je de temperatuur regelen met het geheel .

Maar met dat soort dingen kun je het zo gek maken als je zelf wil :-D
 
Voorkeur voor bedraad is voormij het grote gat in je vlees maar daarnaast ook de prijs.

Zeker als je 1 voor je vlees 1 voor je rooster gebruikt vind ik bijv. een meater vrij duur.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt allemaal voor jullie nuttige reacties. Ik kan hier echt iets mee. De bedoeling is om volgende week stappen te gaan zetten en wat ik vooral ook heb meegekregen is om niet te hard van stapel te lopen en eerst maar eens te gaan koken.
Ik heb nu wel een idee welke basis materialen er nodig zijn en daar ga ik me nu nog even verder in verdiepen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Mooie vooruitzichten Geniet er van.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Inkbird. Dat heb ik weer....brood bakken en willen weten of het in de dome en het brood wel de juiste 230-250 graden wordt. Nou dat lukte maar wel 2 inkbird meetpennen overleden MmMm chips. Contact gezocht met Inkbird en voor 8 dollar verzend kosten TaDa 2 nw pennen uit coulance. wat een keurige service !!! RTFM meetpennen kunnen dus niet tegen deze hoge temperaturen !!
 
Terug
Bovenaan Onderaan