Beef en Steak

Stoofpotje rundvlees dutch oven

Alexander68

Tondelzoeker
Berichten
9
Vandaag heeft mijn vrouw het tweede gerecht gemaakt op onze kamado.

Stoofpotje Rundvlees . Het heeft heerlijk gesmaakt maar toch wel een paar vragen.

Deksel op de dutch oven en hoe krijg je na hoge temperatuur 220 graden de kamado op 120 graden,

Het resultaat mag er zijn. Qua smaak en voor de 1e keer dutch oven gebruikt
IMG-20241116-WA0001.jpg


20241116_180142.jpg


20241116_180053.jpg
 
hoe krijg je na hoge temperatuur 220 graden de kamado op 120 graden,
Ziet er goed hoor👍🏻.
Temperatuur snel omlaag gaat met een Bastard niet zo snel , het dikke ceramiek houd veel energie (warmte) vast . Maar zoals je al gedaan had de hitte schilden er in en de schuiven boven en onder een kleine centimeter open.
De dutch oven met het vocht er in met deksel er op kan het wel hebben ( zal niks aanbranden) .
 
Ziet er goed uit!

Kamado temperatuur omlaag is altijd lastig/langzaam.

Iets kouds met veel massa er in zetten verlaagt de temperatuur. Bijvoorbeeld een koude platesetter, of een koude do.

Ik heb ook wel eens gelezen dat als je er nieuwe kolen bij gooit, dat dan de temp. omlaag gaat. (Zelf geen ervaring mee)
 
Lekker Alexander 😋

Wat ik altijd doe is het volgende als ik een stoof maak van de Bbq, ik begin eerst met de directe methode en dan stook ik de Bbq samen op met de DO erin tot een temp van tussen de 130 c en 150c. Als je begint met alles aan te bakken en te fruiten van je vlees en groenten doe ik de onderste schuif dicht ( de Bbq vangt toch zuurstof van de deksel die open is en zal daardoor toch harder gaan branden ) mijn idee hier achter ja dat door de schuif dicht te doen beneden niet nog meer zuurstof toelaat. Als je dan klaar bent met alles dit tot het punt brengen dat alles pruttelt deksel erop en dan alles ombouwen naar indirecte methode. Meestal schommelt bij mij dan de temperatuur tussen de 160c en 170 c je zult van zelf zien dat na een tijdje als je beertje met de schuifjes kloot deze nog iets zal zakken. Zie het zo. De onderste luchtschuif is je gaspedaal en de bovenste luchtschuif je rem. Succes ermee bij de volgde stoverij van je Bbq
 
Mooie stoof geworden, stoofjes zijn altijd goed in de herfst 🥰
 
Mooie Stoof!
De grootste hitte krijg je weg door eerst onder helemaal dicht te zetten en boven helemaal open.
Zo neem je de zuurstof toevoer weg aan de onderkant en kan de hitte aan de bovenkant uitstromen.
De temperatuur gaat relatief redelijk snel zakken (wat heet snel) als het zakken niet meer zo snel gaat of de temp zelf iets oploopt ook de uitlaat (bovenkant) helemaal dicht zetten. En dan komt het, geduld en wachten tot hij op temperatuur is en dan kun je boven en onder weer op een kiertje open zetten. Die Dutch oven kan best wel even naast de BBQ wachten, die massa ervan zorgt er ook weer voor dat de temperatuur in de BBQ verder zakt als je hem er weer in terugzet) (als hij niet nog pisheet is)
 
Een bakje met water op het hitteschild zetten kan ook helpen.
Het water zal veel warmte opnemen.
 
Lekker potje.
Ik maak altijd 2's warm. De BGE voor te roken en lage temp,stoven, de W57 voor hoge temp.
 
mooie stoof geworden ziet er echt lekker uit
 
Mooi pannetje zo! Ik vind het ook altijd lastig om de temperatuur te controleren wanneer het deksel regelmatig open moet.
 
Zo nu even een ander probleem wat ik zeker ga aankaarten. Maar ook benieuwd wat jullie er van vinden...

Ander manier van sukade lappen maken volgens recept uit boek.

Vlees kruiden etc. Hitteschild er in doen. Daar op druippan met 500 ml bier ,rvs rooster er op met sukadelap en 4 uien ongeveer 2 uur laten staan op 125 graden...

dat had ik gedaan alleen de rookchunks niet die had ik niet ....

Na 2 uur de sukade lappen er af halen met de 4 uien....nou het bier was verdampt en er zat een soort aanbaklaag in de de druippan die verbrand was .... wat heb ik fout gedaan ???? ...De bastard zat rond de 125 graden was er al verbaasd over dat dat ik dat keurig voor elkaar kreeg.

Uit nood nu nieuw bier in de braadslee met de uien en dat moet 6 uur afgedekt er op blijven staan.hopelijk red ik het nog anders enorm balen.....

20241215_162743.jpg
 
Zo nu even een ander probleem wat ik zeker ga aankaarten. Maar ook benieuwd wat jullie er van vinden...

Ander manier van sukade lappen maken volgens recept uit boek.

Vlees kruiden etc. Hitteschild er in doen. Daar op druippan met 500 ml bier ,rvs rooster er op met sukadelap en 4 uien ongeveer 2 uur laten staan op 125 graden...

dat had ik gedaan alleen de rookchunks niet die had ik niet ....

Na 2 uur de sukade lappen er af halen met de 4 uien....nou het bier was verdampt en er zat een soort aanbaklaag in de de druippan die verbrand was .... wat heb ik fout gedaan ???? ...De bastard zat rond de 125 graden was er al verbaasd over dat dat ik dat keurig voor elkaar kreeg.

Uit nood nu nieuw bier in de braadslee met de uien en dat moet 6 uur afgedekt er op blijven staan.hopelijk red ik het nog anders enorm balen.....

Bekijk bijlage 72425
druippan wordt te heet om rechtstreeks op de hitte schilden te zetten. Wat proppen van aluminiumfolie er onder doen zodat hij er wat vanaf staat.
 
Drippan altijd vrij zetten van de platesetter.
Ik gebruik stelhoeken van 40 mm uit de bouwmarkt.
Je kan de drippan ook op het rooster plaatsen. En dan in de drippan een extra rek plaatsen.
Succes.
 
Goede tip die ga ik ook even doorgroeien richting g recept makers ....

Vlees is gelukkig wel goed gekomen ,valt uit elkaar en kruiden goed in getrokken...maar wel wat geleerd
 
Nog ter aanvulling op de tip van @Peter64 : het verbrandende vet in je drippan kan ook nog een vieze rook afgeven waardoor je gerecht bitter wordt. Dus een tussen ruimte tussen deflector en drippan is een veilige keuze.
 
Het antwoord is hierboven al gegeven, maar nog even een ongevraagd advies: wat zonde om bier in je druippan te doen!
Bier lekker opdrinken en de druippan vullen met water. Dan smaakt je vlees aan het eind exact hetzelfde, en heb je kunnen genieten van een biertje :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan