Beef en Steak

Zelf gedraaide Hert/Wild Zwijn Burger met gekarameliseerde rode ui in balsamicoazijn en gorgonzola champignons Saus

 
 
 
 
 

Sticky Fingers

Pitmaster
Berichten
989
Hoi Bbq Fanaten

De tijd van het wildseizoen is al een tijdje aan de gang. Ik zelf ben helemaal fan van een lekker stukje wild. Nu heb ik al heel wat wild stoofpotjes gemaak in mijn leven. Alleen leek het mij eens leuk om er iets anders mee te doen dan er een wildsstoof van te maken van de Bbq. Afgelopen donderdag heb ik 2,5 kilo hertenpoulet op de kop getikt en een wildzwijn procureur en mij zelf afgevraagd wat ik er nu eens mee zou doen. Aangezien ik ook wel van maffe smaken houd die niet aller daags zijn besloot ik met 1 kilo van de herten poulet Hertenrendang te maken en dat te verwerken in een een zelf gemaakte bitterbal en de andere 1,5 kilo herten poulet wat over was heb ik samen met een wildzwijn procureur verwerkt tot een heerlijke sappige wild burger van 180 gram en die ik geserveerd heb op een broodje samen met gekarameliseerde ui in balsamicoazijn en gorgonzola champignons saus.

IMG_0551.jpeg


IMG_0550.jpeg


ik ben echt groot fan van zelf gemaakte bitterballen. Ik heb ze al in 10 tallen smaakjes gemaakt maar nog nooit van hert laat staan dat ik dit combineer met iets uit de Indische keuken( Rendang) zo gezegd zo gedaan. Vlees aan gebakken en toen de Hertenrendang gemaakt.

Dit heeft nu een kleine 3,5 uur gestoofd totdat hertenpoullet mals was maar nog niet uit elkaar viel.
IMG_0523.jpeg
Alles mooi in blokjes gesneden en voor een krokantje in de Hertenrendang bitterbal heb ik nog spekjes uitgebakken en dat erdoor heen gedaan.

IMG_0526.jpeg

Vervolgens heb ik de saus door een zeef gehaald en laten afkoelen om er een ragout van te maken.
IMG_0527.jpeg


Bij het maken van de ragout heb ik nog een stuk gorgonzola kaas toegevoegd om het geheel smeuïg te maken ( dat had wel mooi uitgepakt bij het proeven van de ragout, ik houd wel van dit soort maffe smaak combinaties ) op het einde nog wat groenvoer ( peterselie ) door de ragout gemengd en dat mocht nu een dagje opstijven in de koeling.
IMG_0529.jpeg

De dag erna de Hertenrendang bitterballen gedraaid
( Wel fatsoenlijke bitterballen van 35 gr de stuk en niet van die kleintjes )
IMG_0533.jpeg
IMG_0534.jpeg
IMG_0535.jpeg

IMG_0536.jpeg

Er moest natuurlijk ook geproefd worden na al dat werk.

IMG_0558.jpeg
IMG_0561.jpeg

Wat vond ik ervan ? Dit was weer zo een zelf gemaakte creatie waarvan ik happy werd. Het hert in combinatie met de redangsaus, uitgebakken spekjes de gorgonzola en peterselie was verassend lekker.
De rest van de Hertenrendang bitterballen heb ik ingevroren voor later.

Oké om terug komen op mijn Herten/ Wild zwijn hamburger waar dit draadje eigenlijk voor was bedoeld.

Ik heb 1,5 kilo herten poulet samen met 1 kilo wildzwijn procureur door de gehakt molen gehaald.Omdat hertenpoulet niet veel vet aan zit heb ik er ook een wildzwijn procureur door heen gemengd.

IMG_0538.jpeg
IMG_0542.jpeg

Vervolgens heb ik er heerlijke 180 grams wildburgers van gemaak.

IMG_0544.jpeg


Ondertussen de Bbq opgestookt naar 120 c indirect en de burgers samen met een blokje kersenhout wat rook meegegeven en dit tot een kern van 50 graden laten liggen.
IMG_0548.jpeg

Ondertussen de gekarameliseerde rode ui in balsamicoazijn en de champignon gorgonzola saus gemaakt.

Vervolgens toen de wild burgers de 50 c aantikte heb ik de Bbq omgebouwd naar direct en heb de Bbq opgestookt tot 250 c en de wild burgers af gegrild.

IMG_0550.jpeg

Toen was het zover om de broodjes op te maken.Eerst de broodjes lekker gegrild, dan er zo een heerlijke sappige wild burger erop met een flinke lading champignon gorgonzola saus met daar op de gekarameliseerde rode ui in balsamicoazijn, deksel van het hamburger broodje erop en kushen maar 😋

IMG_0553.jpeg

IMG_0554.jpeg

Wat een top burger was dit!
Gelukkig had ik er genoegd gedraaid en heb ik een mooie voorraad voor de komende tijd 😀
IMG_0556.jpeg


Culinaire groeten en bedankt voor het lezen.

Roy
 
Laatst bewerkt:
Potdomme Roy.
Dat is een hoogstaaltje barbecuen. Die balletjes lijken mij heeeerlijk.
 
Uit de kunst weer 👌🏼 .
Lijkt me bijde heerlijk 🤤.
 
Je hebt je weer van de allerbeste kant laten zien.
Ziet er heerlijk uit.

Bring dalik mêr get nao de hermeniezaal in M....
 
Fantastisch Roy, mooi gedaan.

Wild vol Passie!
 
Wat een feestje!

Al lezende borrelen bij mij een aantal vragen op over kerntemperatuur.

Zwijn, is varken, boven 65/70
Als je het mij vraagt.
(Dan zit je meteen te laag met je burgers)

Hert?? Valt dat dan onder rund?
Kan het vast googelen, maar dat is niet interessant voor het forum.

Wat betreft die bitterballen, zijn die in porties van 8 of 16 te bestellen? 😋😋
 
Goed bezig geweest Roy, ziet er allemaal weer heerlijk uit. Heb je de rendangbitterballen enkel of dubbel gepaneerd?
Kan Mora nog wat van leren;)👌
 
Mooie bereiding, mooi verslag! Dit lijkt me een "ster "waardig? Petje af en een diepe buiging!
 
Dankjewel voor alle complimenten heren en Dames ☺️
Zwijn, is varken, boven 65/70
Als je het mij vraagt.
(Dan zit je meteen te laag met je burgers)

Hert?? Valt dat dan onder rund?
Kan het vast googelen, maar dat is niet interessant voor het forum.

Wat betreft die bitterballen, zijn die in porties van 8 of 16 te bestellen? 😋😋
Hiya Zzzjon,

Deze burgers kun je perfect medium rare of medium eten. Ik zelf ben gestopt met indirecte bereiding rond de 55 c erna heb ik ze af gegrild direct boven de kolen. Heb erna niet meer de kerntemperatuur gemeten. Deze burgers moet je ook niet well done eten.Dat komt deze wild burger niet ten goede.

jammer dat je niet in de buurt woont anders kwam ik je wat porties langs brengen 😉

Heb je de rendangbitterballen enkel of dubbel gepaneerd?
Dubbel Ewald, dat heb ik jaren geleden geleerd van Cees Holtcamp toen die bitterballen aan maken was.( hij zelf doet dat met oud brood ) ik pak een pak paneermeel, dit is nog vrij grof van structuur. Dat doe ik dan in de elektrische kruiden crucher en daar maak ik dan stof van en daar rol ik ze de eerste keer door heen. Als ik de bitterballen van panneerstof heb voorzien, dan doe ik in een bak 4 eiwitten op deze eiwitten doe ik 1 eetlepel bloem. Dat meng ik en dan rol ik de bitterballen voor een tweede keer dit maal door het eiwitten bloem mengsel, dit zorgt voor een dubbele beschermlaag op de bitterbal zodat die niet openbarst bij het frituren. Zorg er wel voor dat je dan meerendeel van het eiwitten mengsel van de bitterbal is,vervolgers rol ik de bitterbal door de panko en dan heb ik nog wel een trucje voor de opslag van de bitterballen. Leg ze op een schaal naast elkaar met huishoudfolie erover voor een nacht in de diepvries, zodat ze hard worden. Zo kun je ze de de dag erna mooi allemaal in een zak doen en opslaan zonder dat ze aan elkaar plakken.

IMG_0557.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Wauw Roy, mijn complimenten, wat heb jij een paar mooie en lekkere ballen :love: 🤭
Je bent lekker creatief bezig geweest 🥳 met al die smaken en mooi vlees.
Die hamburger ziet ook verdomd lekker uit 😍 ik zou daar zo mijn tanden in zetten, heerlijk!!
Ben nog aan het twijfelen :unsure: zal ik mijn fiets pakken en ff komen buurten 😜
 
Eigenlijk een algemene gebruikersvraag aan een iederrrrr.
Welke gehaktmolen hebben jullie en waarom welk type...750 tot 2100 Watt.

verneem graag adviezen.....Gr uut Grunn
 
Terug
Bovenaan Onderaan