- Berichten
- 19
Goeienavond,
Ik ben op zoek naar wat tips en ervaringen. Ik heb nl wat moeite om de temperatuur op mijn offset smoker constant en laag genoeg te houden. Wat ik tot nu toe heb geprobeerd, en wat de ervaringen daar mee zijn:
stoken op eikenhout.
Ik ben gedroogd eikenhout gekocht, haardblok formaar. dit moest ik nog splitsen tot stukken van 2-5 cm dik. Bij dikkere stukken kreeg ik de temperatuur niet laag genoeg (bv 110 gr C). het vuur ging dan of uit, of werd te groot. Met de kleine stukken ging het goed, maar dan moet je echt elke 10 minuten bij je vuur zijn om het in de gaten te houden.
stoken op houtskool
Ik gebruik nu witte quebracha van black ranch. dat is wat stabieler, maar 105 -110 gr C is nog steeds lastig. de temperatuur schiet vaak te ver omhoog, en dan moet ik de rookkamer op een kiertje (of kier) zetten en lukt het beter. Als ik iedere keer een kooltje erbij gooi, is het beter. Maar laag blijft lastig.
Ik heb ook wel eens briketten geprobeerd, maar die kreeg ik aan of uit, en vond ik erg lastig te regelen. En ik kan meestal niet op de zak zien wat er als "lijm" gebruikt is, en dan vertrouw ik het niet helemaal.
Ik heb de schoosteen en de lucht inlaat altijd maximaal open staan. Mijn ervaring (met een weber 47 cm en een boretti barrel bbq) is dat spelen met de lucht openingen zorgt dat het vuur afsterft. Ik heb wel eens staan praten met een pitmaster die met een grote offset smoker op mijn werk stond voor een evenement. die gaf me de tip om de lucht inlaat maximaal open te houden, en de temperatuur te regelen me de grootte van het vuur.
Het lukt me nu wel, maar volgens mij moet het beter / stabieler kunnen, en moet de temperatuur laag te houden zijn met een dichte klep van de rook kamer.
ik zit nu te denken aan de volgende opties:
- een zachter houtskool soort
(die dan hopelijk minder hitte afgeeft, dan kan je een groter vuur houden wat stabieler is)
- terug naar hout, maar een zachtere houtsoort
(zelfde redenatie als boven)
- de houtskool eerst aansteken in een starter en dan pas gebruiken om de smoker te vullen
(hier ben ik bang dat het of te laat klaar is en de temperatuur te ver zakt, of te vroeg klaar en dan sta je gewoon houtskool in de buitenlucht te verstoken)
- toch met de luchtinlaat spelen
(zal wel een hoop oefenen worden)
Maar voor ik wat ga kopen / proberen, ben ik benieuwd naar jullie ervaringen / tips.
Het is een beetje een lang verhaal geworden, ik hoopte dat meer informatie betere tips oplevert
Ik ben op zoek naar wat tips en ervaringen. Ik heb nl wat moeite om de temperatuur op mijn offset smoker constant en laag genoeg te houden. Wat ik tot nu toe heb geprobeerd, en wat de ervaringen daar mee zijn:
stoken op eikenhout.
Ik ben gedroogd eikenhout gekocht, haardblok formaar. dit moest ik nog splitsen tot stukken van 2-5 cm dik. Bij dikkere stukken kreeg ik de temperatuur niet laag genoeg (bv 110 gr C). het vuur ging dan of uit, of werd te groot. Met de kleine stukken ging het goed, maar dan moet je echt elke 10 minuten bij je vuur zijn om het in de gaten te houden.
stoken op houtskool
Ik gebruik nu witte quebracha van black ranch. dat is wat stabieler, maar 105 -110 gr C is nog steeds lastig. de temperatuur schiet vaak te ver omhoog, en dan moet ik de rookkamer op een kiertje (of kier) zetten en lukt het beter. Als ik iedere keer een kooltje erbij gooi, is het beter. Maar laag blijft lastig.
Ik heb ook wel eens briketten geprobeerd, maar die kreeg ik aan of uit, en vond ik erg lastig te regelen. En ik kan meestal niet op de zak zien wat er als "lijm" gebruikt is, en dan vertrouw ik het niet helemaal.
Ik heb de schoosteen en de lucht inlaat altijd maximaal open staan. Mijn ervaring (met een weber 47 cm en een boretti barrel bbq) is dat spelen met de lucht openingen zorgt dat het vuur afsterft. Ik heb wel eens staan praten met een pitmaster die met een grote offset smoker op mijn werk stond voor een evenement. die gaf me de tip om de lucht inlaat maximaal open te houden, en de temperatuur te regelen me de grootte van het vuur.
Het lukt me nu wel, maar volgens mij moet het beter / stabieler kunnen, en moet de temperatuur laag te houden zijn met een dichte klep van de rook kamer.
ik zit nu te denken aan de volgende opties:
- een zachter houtskool soort
(die dan hopelijk minder hitte afgeeft, dan kan je een groter vuur houden wat stabieler is)
- terug naar hout, maar een zachtere houtsoort
(zelfde redenatie als boven)
- de houtskool eerst aansteken in een starter en dan pas gebruiken om de smoker te vullen
(hier ben ik bang dat het of te laat klaar is en de temperatuur te ver zakt, of te vroeg klaar en dan sta je gewoon houtskool in de buitenlucht te verstoken)
- toch met de luchtinlaat spelen
(zal wel een hoop oefenen worden)
Maar voor ik wat ga kopen / proberen, ben ik benieuwd naar jullie ervaringen / tips.
Het is een beetje een lang verhaal geworden, ik hoopte dat meer informatie betere tips oplevert