BasBQ
Beef en Steak

Zeeuws Spek (en een Fatty)

 
 
 

SAN-RHN

Stoker
Berichten
273
Het weekend was weer lekker! Het weer was goed, de BBQ stond weer aan en vrienden kwamen eten en drinken! Ik had zin om een stukje buikspek om te toveren tot een Zeeuws Spek. Ik heb her en der wat recepten ervoor gezocht en ben uiteindelijk tot een aardige variatie gekomen. Vrijdagmiddag naar de Makro een buikspek gekocht van iets meer dan 2 kg. Misschien wat veel om met z'n twee?n op te eten, dus vrienden uitgenodigd om zaterdagmiddag langs te komen. Ik heb vrijdagavond een mooie marinade gemaakt en de spekkies ingesmeerd in de koelkast gelegd.

Ingredi?nten:

Effe flink door de mixer:


Op zaterdagmiddag de spekkies uit de marinade gehaald en die zagen er al mooi uit!


De drie spekkies mochten zich gaan vermaken op het rooster met wat warmte en rook :)


Inmiddels had mijn maat al een paar keer gebeld, dat hij ook iets wilde maken. Hij wist wel een leuke... een Fatty! Nou ben ik gelukkig niet de enige die geen kaas lust, hij ook niet :) dus een fatty zonder de kaas. Hij stuurde mij tussendoor al een paar foto's van het vlechtwerk en een rolletje gehakt, die wil ik jullie ook niet onthouden natuurlijk:




Het werd dus wel best heel veel om te gaan eten... gelukkig appte een andere vriend van me, of ik zin had om wat te komen drinken bij hun. Helaas dat gaat niet lukken, we krijgen al eters, maar als jullie zin hebben, kom naar ons en eet gezellig mee :).
De fatty mocht inmiddels aanschuiven op de gril, naast zijn buikspek vriendjes:


En toen moesten we geduld hebben. De tuin was gelukkig redelijk gevuld met visite, de tijd ging snel genoeg. Na een paar uurtjes konden we gaan proeven of de creaties gelukt waren:


Ik had ook nog een aardappelsalade gemaakt, waar o.a. gebakken spekkies inzaten, dus het was een lekker bordje!


De dames hadden netjes hun bordje op en waren er wel klaar mee... de heren gelukkig nog niet, want we hadden nog wat spek over!


Hierna was het echt wel gedaan met eten. Het was weer heerlijk! Het stuk wat nog over was, is naar de koelkast verhuisd.
De volgende dag een stukje van afgesneden om te kijken hoe het koud smaakt (normaal gesproken haalt niets de volgende dag!) en dat smaakte zo mogelijk nog lekkerder dan de dag ervoor! Ik heb een klein stukje over kunnen houden om vandaag op mijn brood te mee te nemen. Volgende keer toch iets meer maken, om koud op te kunnen eten!


Nu even een boterhammetje met spek eten :)

Groeten,
Sander
 
Sander, het water loopt me in de mond.
 
Hoe zeggen ze dat ook alweer....Spekkie naar mijn bekkie :)
 
Om nom nom!
 
Lekker hoor
Ook hier laten we de spek afkoelen (als het lukt)
 
Lekker zeg! , zo kan een dag lekker verlopen.

PS (Heb je ook de verhoudingen van de zeeuwsspek marinade of een linkje?)
 
Marcel zei:
Lekker zeg! , zo kan een dag lekker verlopen.

PS (Heb je ook de verhoudingen van de zeeuwsspek marinade of een linkje?)

Hi Marcel,

Ik heb ongeveer het volgende aangehouden:
4 eetlepels grove mosterd
4 eetlepels gladde Franse mosterd
1 eetlepel sambal oelek
125 ml ketjap manis
2 eetlepel paprika poeder
2 eetlepel gerookt paprikapoeder
4 tenen knoflook
2 grote uien
60 gram suiker

Alles in de blender en glad malen. De buikspek in drie?n gesneden en in ziplock zakken gedaan, de marinade verdeeld over de 3 zakken en een uurtje of 20 in de koelkast laten marineren. Ik heb voordat ze op de BBQ gingen de marinade zoveel mogelijk van de spek gehaald, om te voorkomen dat e.e.a. ging aanbranden.
 
Top, ga deze zeker de volgende keer proberen.

Zelf heb ik er, as we speak, wat buikspek op gelegd met een Rub (Wild Woodpecker(BBQ)Low & Slow) die ik persoonlijk erg lekker vindt voor buikspek.
3e14c1e8878bd2500ae5de1fd3c9f6f1.jpg
 
Marcel zei:
Top, ga deze zeker de volgende keer proberen.

Zelf heb ik er, as we speak, wat buikspek op gelegd met een Rub (Wild Woodpecker(BBQ)Low & Slow) die ik persoonlijk erg lekker vindt voor buikspek.

Lekker buikspek op een dinsdag! Mijn marinade is ook een aanrader. Je kan eigenlijk niet misgaan met buikspek! Ik zal eens kijken waar ik die Wild Woodpecker kan krijgen.
 
SAN-RHN zei:
Marcel zei:
Top, ga deze zeker de volgende keer proberen.

Zelf heb ik er, as we speak, wat buikspek op gelegd met een Rub (Wild Woodpecker(BBQ)Low & Slow) die ik persoonlijk erg lekker vindt voor buikspek.

Lekker buikspek op een dinsdag! Mijn marinade is ook een aanrader. Je kan eigenlijk niet misgaan met buikspek! Ik zal eens kijken waar ik die Wild Woodpecker kan krijgen.
Ja, is inmiddels klaar en heerlijk. Is mooi van kleur en heerlijk op de boterhammetjes en om te snacken.

Ik zie dat de schaduw op de foto zou doen vermoeden dat het daar te hard is gegegaan, maar dit is toch echt schaduw.

De Rub heb ik bij Vuur en Rook vandaan
1c4f835d62f1f280c7a577ed9d112621.jpg
 
Lekker lekker!
 
Het zal Miss aan je naam liggen. Maar dit ervaring ik toch wel een beetje als FoodPorn :)

Heerlijk al dat spek en varkensvlees. Petje af voor het vlechtwerk van je maat. Super allemaal.
Een fatty smaakt ook koud op brood heerlijk. Beetje curry erbij mjam mjam
 
Bram zei:
Het zal Miss aan je naam liggen. Maar dit ervaring ik toch wel een beetje als FoodPorn :)

Heerlijk al dat spek en varkensvlees. Petje af voor het vlechtwerk van je maat. Super allemaal.
Een fatty smaakt ook koud op brood heerlijk. Beetje curry erbij mjam mjam

De FoodPorn foto's van Sander72 zijn nog een stapje verder hoor, maar bedankt voor het compliment :)

Dat vlechtwerk was een hoop werk hoorde ik :)
Of die fatty de volgende dag lekker is, komen we misschien een volgende keer achter... die was gewoon op!
 
Terug
Bovenaan Onderaan