BasBQ
Beef en Steak

Varkensfond

 
 

Mosseltje

Stoker
Berichten
481
Een paar maanden terug heb ik oerhammetjes gekocht bij B&S en bereid volgens het recept op hun site.
Erg lekker maar nog niet perfect. Ik vond het vlees iets teveel naar rund smaken en dat komt (denk ik) vanwege de kalfsfond.
Een varkensfond zou beter moeten zijn maar deze is nergens kant en klaar te kopen.

Dus....

Varkensfond

1) Men nemen een braadslee vol goedkoop varkensvlees en laten die lekker 45 minuten op 180 graden bakken.

01_zpsd23c491f.jpg



2) Daarna besmeren met tomatenpasta en je legt er wat wortel en ui bij.
Dit gaat weer 45 minuten op 180 graden het ei in.

02_zps5112fb7c.jpg



3) Je vult je DO met smaakmakers zoals, laurier, kruidnagel, peper, tijm, rozemarijn, bleekselderij, knoflook, etc etc etc
Tip van de week: De schil van de ui bevat veel kleurstof. Wil je een donker bruine fond dan moet je de schil van de ui gewoon mee laten koken.

03_zpsd98ad1aa.jpg



4) Je gooit de inhoud van de braadslee erbij en je vult het aan met water.

04_zps54749787.jpg



5) Na een nachtje pruttelen hou je een h??l lekker geurend brouwsel over.

05_zpsda75961b.jpg



Die geur hangt nu ook in de hele straat.  Erg leuk om te zien hoe alle voorbijgangers met hun neus in de lucht de bron proberen te vinden.  =))
Wanneer het afgekoeld is ga ik het zeven en verder inkoken.
 
Ziet er goed uit!! Pas maar op dat ze de bron niet ontdekken,... voordat je het weet staat heel je tuin vol.

Ben benieuwd naar het eindresultaat.
 
Dat geloof ik best, dat het lekker ruikt.
Mooi project weer.
 
Ik heb 3 liter kookvocht flink laten inkoken.
Wat een werk voor 800cc.  8-}

347fc3d65ea8071b5a0b84ca928da508_zpsac44a849.jpg


Dit is de eerste keer dat ik zoiets zelf gemaakt hebt.
Wat een smaaksensatie !!

Het is absoluut niet te vergelijken met de meuk die je in een supermarkt kan vinden.

Ik heb nu al spijt dat ik er aan begonnen want ik ben verpest voor het leven.  ~X(

 
Top dit!
 
En nu bedenken hoe ik hier een "stockyard" saus van kan maken om de oerhammetjes mee te bestrijken alvorens ze af te schroeien.  :-?

 
Dat wil ik best wel proeven
 
Dit forum wordt met dit soort reportages nog leuker dan het al is! Bedankt!
 
Ik begin er van te kwijlen...  B-)
 
Dr gaat niets maar dan ook niets boven (geslaagde) homemade producten!  Als vleesverwerker met een koksdiploma geniet ik hier met volle teugen van. Dikke pluim!
 
dat is prima gelukt zo te zien
 
Fond 2.0

Dit keer een combo van varken en rund.
Na een hele nacht door pruttelen weer een pannetje met vloeibaar smaak genot.
Misschien dat het komt omdat er rund bijzit maar deze fond is nog lekkerder dan de vorige.

efcf7ff130e0c5e4b13a75150ec0c285_zpsdb2355ba.jpg


Nu laten afkoelen zodat het vet makkelijk weg te halen is.

Waar kan je fond voor gebruiken?
- ragout maken
- mooie basis voor soep
- om vlees in te laten sudderen. (Bijvoorbeeld gehaktballen)
- lekkere vleesjus
- smaak aan risotto geven
- etc
 
Dank je! Ga ik ook doen.
Wat doe je met de restanten vlees? Maak je er ragout mee?
(Ik bedenk net dat het misschien wel lekker is in een soort jachtschotel).
 
Mooi gedaan! Voor de bruine kleur in je bouillon/fond kan je ook een ui halveren en de snijkant even aanzetten op de barbecue of op het fornuis. Werkt ook prima.
 
Terug
Bovenaan Onderaan