BasBQ
Beef en Steak

Spek in 3 soorten smaken.

Bezig met koud gerookt spek in drie verschillende smaken.
1 met venkel, chili, tijm en nootmuskaat.
Met als zoetje rietsuiker.
1 met jeneverbes, nootmuskaat, laurier, kruidnagel, komijn en zwarte peper.
Met als zoetje bruine suiker.
En 1 met koriander, verse rozemarijn, verse salie, zwarte peper, en tijm. Met als zoetje weer rietsuiker.
Alles droog gepekelde dus zout door de kruiden. Waarbij ik wat laag op zout ben gegaan. Natuurlijk wel nitriet zout 0.6 (colorozo zout) ter voorkoming van verkeerde beestjes. Zit op ongeveer 30 gram zout per kilogram (berekend naar gewicht. To be continued. Even een weekje wachten nu.
72c233178551227b0ca8547d7a7bb0af.jpg


Verstuurd vanaf mijn Active met Tapatalk

 
Ben benieuwd, blijf ik ff volgen.
 
Marcel zei:
Ben benieuwd, blijf ik ff volgen.
Ja ik meld het als ik verder ga. De eerste sessie was nat gepekelde spek. Met peper, zout en ahornsiroop. Die was ondanks het instorten van mijn rook  toebehoren best aardig gelukt. Heb ik ergens anders geposte hier.

Verstuurd vanaf mijn Active met Tapatalk

 
Vanavond de spek in 3 smaken afgespoeld en te drogen gehangen.
Ik wil ze morgen in de rookoven koud gaan roken met ongeveer 3x een ronde van 4 a 5 uur roken en 12 tot 20 uur rust. Net hoe het uit komt met de slaap uurtjes. Daarna wil ik ze weer een poosje laten drogen.
ab181d9f32ebdeee14e090bb357d60a3.jpg
9ddef1feb89100b197cf3aa936d41e67.jpg
4cc709b26fb4259395a39fca6dd0b313.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

 
Heerlijke plannen en leuke projectjes!
 
Smokeking666 zei:
Vanavond de spek in 3 smaken afgespoeld en te drogen gehangen.
Ik wil ze morgen in de rookoven koud gaan roken met ongeveer 3x een ronde van 4 a 5 uur roken en 12 tot 20 uur rust. Net hoe het uit komt met de slaap uurtjes. Daarna wil ik ze weer een poosje laten drogen.
ab181d9f32ebdeee14e090bb357d60a3.jpg
9ddef1feb89100b197cf3aa936d41e67.jpg
4cc709b26fb4259395a39fca6dd0b313.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

Smokeking666 zei:
Bezig met koud gerookt spek in drie verschillende smaken.
1 met venkel, chili, tijm en nootmuskaat.
Met als zoetje rietsuiker.
1 met jeneverbes, nootmuskaat, laurier, kruidnagel, komijn en zwarte peper.
Met als zoetje bruine suiker.
En 1 met koriander, verse rozemarijn, verse salie, zwarte peper, en tijm. Met als zoetje weer rietsuiker.
Alles droog gepekelde dus zout door de kruiden. Waarbij ik wat laag op zout ben gegaan. Natuurlijk wel nitriet zout 0.6 (colorozo zout) ter voorkoming van verkeerde beestjes. Zit op ongeveer 30 gram zout per kilogram (berekend naar gewicht. To be continued. Even een weekje wachten nu.
72c233178551227b0ca8547d7a7bb0af.jpg


Verstuurd vanaf mijn Active met Tapatalk

De spek hangt in de rookoven en gaat nu voor een uurtje of 4 de rook in. Morgen weer en dan nog een keer.
11271a6514da97c8c08e0c3912774517.jpg
122983e9b619f5ff583818a97a771a47.jpg
a048a918bd146d12c84a3b44b741df71.jpg
7536dd328ef08eece890db50efb2abd8.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

 
Even een vraagje, begrijp ik goed dat je 4 a 5 uur wilt roken en dan 12 uur laten rusten en dat 3x keer wilt doen?
Waarom doe je geen langere koud rook perioden zonder rust?
 
Hans zei:
Even een vraagje, begrijp ik goed dat je 4 a 5 uur wilt roken en dan 12 uur laten rusten en dat 3x keer wilt doen?
Waarom doe je geen langere koud rook perioden zonder rust?
Hier ben ik ook benieuwd naar....
 
Hans zei:
Even een vraagje, begrijp ik goed dat je 4 a 5 uur wilt roken en dan 12 uur laten rusten en dat 3x keer wilt doen?
Waarom doe je geen langere koud rook perioden zonder rust?
Dat is een goede vraag. Maar het antwoord moet ik 'schuldig blijven. Het is wel zo dat ik op een aantal YouTube filmpjes heb gezien en gelezen dat die rustperiode nodig is. Mijn idee er over is dat de rook dan in die rust periode wat beter in het vlees dringt. Ook lees je dat het vlees weliswaar droog moet zijn aan de buitenkant maar je toch vocht nodig hebt om de rook door te laten dringen. Dus de luchtvochtigheid moet niet te laag zijn. In het boek "over rook" lees je ook dat in de nacht, ochtend of najaar/winter als er een hogere luchtvochtigheid is je het beste kan koud roken. Natuurlijk ook wegens de lagere temperatuur. Dus conclusie van mij is dat het vlees de rust en als de rook weg is hogere luchtvochtigheid nodig heeft.

Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk
 
Smokeking666 zei:
Hans zei:
Even een vraagje, begrijp ik goed dat je 4 a 5 uur wilt roken en dan 12 uur laten rusten en dat 3x keer wilt doen?
Waarom doe je geen langere koud rook perioden zonder rust?
Dat is een goede vraag. Maar het antwoord moet ik 'schuldig blijven. Het is wel zo dat ik op een aantal YouTube filmpjes heb gezien en gelezen dat die rustperiode nodig is. Mijn idee er over is dat de rook dan in die rust periode wat beter in het vlees dringt. Ook lees je dat het vlees weliswaar droog moet zijn aan de buitenkant maar je toch vocht nodig hebt om de rook door te laten dringen. Dus de luchtvochtigheid moet niet te laag zijn. In het boek "over rook" lees je ook dat in de nacht, ochtend of najaar/winter als er een hogere luchtvochtigheid is je het beste kan koud roken. Natuurlijk ook wegens de lagere temperatuur. Dus conclusie van mij is dat het vlees de rust en als de rook weg is hogere luchtvochtigheid nodig heeft.

Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalkk


Dank voor je uitleg, zit wel wat in ik ga er ook nog eens over nadenken. ;)
 
Smokeking666 zei:
Smokeking666 zei:
Vanavond de spek in 3 smaken afgespoeld en te drogen gehangen.
Ik wil ze morgen in de rookoven koud gaan roken met ongeveer 3x een ronde van 4 a 5 uur roken en 12 tot 20 uur rust. Net hoe het uit komt met de slaap uurtjes. Daarna wil ik ze weer een poosje laten drogen.
ab181d9f32ebdeee14e090bb357d60a3.jpg
9ddef1feb89100b197cf3aa936d41e67.jpg
4cc709b26fb4259395a39fca6dd0b313.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

Smokeking666 zei:
Bezig met koud gerookt spek in drie verschillende smaken.
1 met venkel, chili, tijm en nootmuskaat.
Met als zoetje rietsuiker.
1 met jeneverbes, nootmuskaat, laurier, kruidnagel, komijn en zwarte peper.
Met als zoetje bruine suiker.
En 1 met koriander, verse rozemarijn, verse salie, zwarte peper, en tijm. Met als zoetje weer rietsuiker.
Alles droog gepekelde dus zout door de kruiden. Waarbij ik wat laag op zout ben gegaan. Natuurlijk wel nitriet zout 0.6 (colorozo zout) ter voorkoming van verkeerde beestjes. Zit op ongeveer 30 gram zout per kilogram (berekend naar gewicht. To be continued. Even een weekje wachten nu.
72c233178551227b0ca8547d7a7bb0af.jpg


Verstuurd vanaf mijn Active met Tapatalk

De spek hangt in de rookoven en gaat nu voor een uurtje of 4 de rook in. Morgen weer en dan nog een keer.
11271a6514da97c8c08e0c3912774517.jpg
122983e9b619f5ff583818a97a771a47.jpg
a048a918bd146d12c84a3b44b741df71.jpg
7536dd328ef08eece890db50efb2abd8.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk
Deze dag de derde rook ronde. Gisteren geen tijd dus een dagje extra drogen tussendoor. Maar hierna gaat het aan de haak voor zeker 2 weken. Sommige stukken langer. Ben echt benieuwd.
d2b1564f62c6c1368a49be45b48a5b0b.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

 
Goed bezig, ziet er heerlijk uit.
Ik ben blij met je uitgebreide beschrijving van de bereiding. Er lagen al plannen om ook zoiets binnenkort je gaan doen, in iedergeval voor het weer te warm gaat worden.
Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Maarten
 
nono zei:
Goed bezig, ziet er heerlijk uit.
Ik ben blij met je uitgebreide beschrijving van de bereiding. Er lagen al plannen om ook zoiets binnenkort je gaan doen, in iedergeval voor het weer te warm gaat worden.
Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Maarten
Ik laat het zeker even weten.
0688185b123926f2148bdf410c75296a.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

 
Gaat de goede kant op!
 
Zo, dat ziet er echt waanzinnig uit! ik ben benieuwd hoe dit smaakt!  :-O
 
Vandaag de beheersing verloren om langer te wachten en het eerste stuk aangesneden. Ja die met de chilipeper er in. Dat was een wat dunner stuk spek dus die maar als eerste geproefd. Nou ik raad iedereen hier aan om het ook te proberen. Heerlijke volle smaak met een pitje van de chili op de achtergrond die wat langer blijft hangen. Ben van plan dit vaker te gaan maken in het koude seizoen.
6aa32825dceca296d9080bcbcfaa5bd0.jpg
4d71630f49606197cbb0105446d9b922.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

 
Smokeking666 zei:
Vandaag de beheersing verloren om langer te wachten en het eerste stuk aangesneden. Ja die met de chilipeper er in. Dat was een wat dunner stuk spek dus die maar als eerste geproefd. Nou ik raad iedereen hier aan om het ook te proberen. Heerlijke volle smaak met een pitje van de chili op de achtergrond die wat langer blijft hangen. Ben van plan dit vaker te gaan maken in het koude seizoen. Zal morgen het recept posten van deze spek in recepten.
6aa32825dceca296d9080bcbcfaa5bd0.jpg
4d71630f49606197cbb0105446d9b922.jpg


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk



Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

 
Hahaha, moeilijke h?? Wachten.

Zou ik ook niet kunnen, ziet er heerlijk uit!!
 
Knap hoor is was al veel eerder mijn beheersing verloren.

Ik zag op een van je foto's een snijmachine doos op de achtergrond. Heb je bewust het spek met 't mes gesneden?
 
Terug
Bovenaan Onderaan