BasBQ
Beef en Steak

Roken forel

 
 
 

Ghost

Gemarineerd
Berichten
1.180
Ik rook al enkele jaren regelmatig zelf gevangen forellen.
Soms heb ik een mooi stevig vel wat er makkelijk afkomt.
Soms heb ik dat helemaal niet gaat het vel met kleine stukjes van de vis.
Dat geeft een onaangenaam gepruts tijdens het eten.
Ik steek de forel altijd in de vriezer.
Dan bij gebruik 24u ontdooien in frigo.
Dan ongeveer 18u in een pekel in frigo.
Mijn pekel is altijd met zout peperbollen wit en zwart en steranijs, die mix doe ik fijn met stamper in kookpot. Dan wat water erbij en alles oplossen op een laag vuurtje.
Als het zout opgelost is doe ik er koud water bij en dan over de forellen bin een afsluitbare doos.
Dan de 18u terug in de frigo.
Dag erna dan spoel ik de vissen af en zet ze in metalen klemmen.
Dan drogen in een defecte koelkast tegen vliegen 😏.
Dan de Barbecook smoker aansteken.
Houtskool, rookhout kers en appel.
Ik hang de forel rond de 50 graden in de roker, dan mag de temp rustig oplopen tot 90 graden. 5 kwartier later is de forel meestal klaar.
Waarom soms wel en soms niet een stevig vel??????
Iemand een idee?
 
Ik denk dat het hoofdzakelijk te maken heeft met hoe vet de vis is. Ik neem aan dat je de forel goed droogt van te voren in die defecte koelkast. Ophangen of goed met de buik naar beneden. Dus ga ervan uit dat daar het probleem niet zit.
Het vet onder de huid van de vis smelt en weekt je vel, waardoor deze niet uitdroogt maar mee 'kookt' en dus slap en zacht wordt. Je kan proberen de temp van de roker iets hoger te beginnen, zodat het vet eerder smelt en uit de vis loopt, voordat het vlees echt gaar is. Hierdoor heeft het vel langer de tijd om weer uit te drogen als het vet gesmolten is en het vlees gaar wordt.
Uhhhh is dit nog te snappen?
 
De vis is zeker droog laat hem minimum 1 uur hangen.
Op hogere temperatuur beginnen ga ik eens proberen. Bedankt voor de tip.
Vroeger in de Oklahoma begon ik ook op hogere temperatuur, weet niet meer of ik het toen ook soms had.
Wil echt wel graag van het kleverige (gelatine) vel af geraken.
 
Zojuist enkele forellen in de smoker gehangen.
Begonnen bij 75 gr c benieuwd wat het resultaat nu zal zijn.
IMG_20210909_173248.jpg
 
Bedankt, ze waren ook lekker.
Ga er volgende week opnieuw klaar maken.
Misschien eens wat meer foto's en uitleg posten.
Heeft misschien nog wel iemand iets aan.
Zal misschien ook mijn pekel eens afwegen en posten als recept.
 
Terug
Bovenaan Onderaan