BasBQ
Beef en Steak

Mooi stukje everzwijn pekelen

 
 
 
 
 

Ridevi71

Forum Meubilair
Berichten
10.089
Beste bbq collega's

Enige tijd geleden kreeg ik de kans om een mooi stukje everzwijn te bemachtigen. Deze was eventjes in de vriezer geparkeerd, maar nu, zo voor de kerstvakantie, mag het zwijntje er weer uit.
Het idee was om deze te pekelen en rondom kerst te "nuttigen".

Zo gedacht, niet gedaan........
Afgelopen weekend ben ik er eens voor gaan zitten hoe ik het wilde gaan aanpakken, pekel verzinnen en het topic van Ewald eens goed doorlezen mbt pekelen met colorozo: https://www.bbqgenootschap.nl/threads/pekelen-met-colorozo-volgens-de-eu-richtlijn.21222/
Tijdens het lezen zag ik een pekeltijd van ca 13 dagen..... hmmmm, dat wordt dus geen kerst-zwijntje. :rolleyes:

Maar ach, kerst of geen kerst, als het lekker is dan is het lekker. Daar hoeft het geen kerst voor te zijn.
Dus hop hop hop, meteen aan de slag.

Naast een mooi stuk van ca 1800gr is er ook nog een klein stukje van 600gr. Plan is om een pekel te maken gebaseerd op totaal 2400gr, eerst het grote stuk erin (dit moet tenslotte ca 13 dagen) en 5 dagen voor het einde van de "pekel-periode" het stukje van 600gr erin. Dat kan dan nog mooi ff mee-pekelen
Omdat de eerste dagen het grote stuk dus in een ietwat hogere concentratie pekel ligt zal de totale pekeltijd uitkomen op 10 a 11 dagen. Zo heb ik het nu bedacht.
En aan het eind: alles L&S op de wsm met appelhout voor de rook.

Hier de pic's van het verloop:

Mijn notities 🤓
20211219_172839.jpg


De ingrediënten voor de pekel. Ok, het water staat niet op de foto......😏
20211219_165203.jpg


De pekel. Lekker geurend soepie hoor 😋
20211219_165405.jpg


Het zwijntje van 1800gr, klaar voor een lekker bad

20211220_181859.jpg


En hoppa, zwem zwijntje, zwem

20211220_182031.jpg


Ondertussen heb ik al ontdekt dat de pan te klein is :rolleyes:. Alles overgegoten in een grotere.

En nu mag het tweede stukje van 600 gr erbij
Nog 5 dagen 😋
.
20211225_181514.jpg


Zo, het is bijna zover
Vanochtend beide stukken uit de pekel gehaald en terug in de pan met koud water om enkele uren (ca 6 uur) te ontzouten. Ik wil hiermee de scherpe kantjes van het pekelen halen.

Zo zien ze eruit na het pekelen. Alles ruikt nog heerlijk kruidig en ziet er goed uit.
20220101_080927.jpg


Terug in de pan voor het ontzouten

20220101_103140.jpg


Nadat we terug waren van de "nieuwjaarswensronde" meteen de wsm aangestoken en naar een temp van ca 110gr gebracht. Het idee is om deze mooie stukken everzwijn L&S te roken tot een kern van 60gr.

20220101_145057.jpg


En na ongeveer 1,5 uur (ben ff de tijd vergeten, kan ook 2 uur geweest zijn) was het kleine stukje, een schouder, al klaar.
20220101_161131.jpg


En zoals het hoort: ff testen 😋

20220101_161231.jpg


OMG!! dat smaakt goed zeg.
Het grote stuk, een bil, mocht nog even alleen door

20220101_161440.jpg


Ondertussen wordt door dochterlief een heerlijk honing-mosterdsausje gemaakt.
20220101_161635.jpg


20220101_161658.jpg


20220101_170847.jpg


En voor erbij nog een pastasalade. Aangezien hierin o.a. stukjes dadel en augurk zitten, en het geheel besprenkeld is met gembersiroop is dit een mooie naast de gepekelde everzwijn

20220101_170902.jpg


En eindelijk...... Tis klaar 🥳🥳🥳🥳

20220101_174050.jpg


Gewoon het hele stuk op tafel en stukken eraf snijden naar eigen gerief 💪
20220101_174437.jpg


Tot zover alles onder het toeziend oog van de baas in huis. Hij zag dat het goed was...... :ROFLMAO:

20220101_161647.jpg


Op het bordje
20220101_174723.jpg


20220101_174738.jpg


20220101_174828.jpg


En het tweede bordje....
20220101_175947.jpg


En toen we echt niet meer op konden, alle restjes van het bot gesneden. Er waren nog 2 mooie stukken die we kunnen bewaren voor een volgende keer en wat losse afsnijsels om door een gerecht te mengen.
20220101_181609.jpg


20220101_181616.jpg


We hebben genoten van de lange aanloop en vooral van het uiteindelijk resultaat.
Allememaggies, wat is dit lekker zeg.


Dank voor het kijken.
Rick
 
Laatst bewerkt:
Dat belooft veel goeds Rick!
 
Alleen de "mis en place" doet mij al kwijlen..... (y)

Wel tijd voor een echt "notitie boek" om al je avonturen vast te leggen voor je zelf en komende generaties....
 
Lekker man! Ziet er erg goed uit.
En eh,

No jeneverbesjes were harmed in the making of this pekel.
 
Dat word een mooi gerecht. Kan je de pekelduur niet verkorten door het vlees te vlinderen ongeveer 2 cm dik en het hierna weer oprollen en vastbinden.
 
Dit wordt een leuk draadje om te blijven volgens. JAMMIE
 
Gaat wel goed komen met dat varkentje daar zo te zien (y)
 
Beloofd veel goeds , ben benieuwd
 
Ziet er goed uit Rick, ga ik volgen.
Ik heb deze even verplaatst naar Charcuterie, volgens mij staat hij hier beter.
In L&S horen sowieso geen lang lopende reportages zonder BBQ foto's.
 
Leuk Rick! ik ben benieuwd hoe het gaat, ook hier aan t volgen.

En net wat je zegt, buiten kerst om moeten we ook lekker eten ;)
 
Ik ben benieuwd naar het resultaat. Altijd mooi die langlopende projecten 😃
 
Laatst bewerkt:
Ziet er goed uit Rick, ga ik volgen.
Ik heb deze even verplaatst naar Charcuterie, volgens mij staat hij hier beter.
In L&S horen sowieso geen lang lopende reportages zonder BBQ foto's.
Thnx Ewald

Ik twijfelde al of zo'n lang lopend verhaal er thuishoorde.
 
Laat het maar snel 01-01 in de avond zijn 😉
 
  • Leuk
Waarderingen: Hans
*update *

Het grote stuk heeft gezelschap gekregen ;)
 
Leuk, benieuwd naar het verloop. Zou de wildsmaak ook milder worden van het pekelen? Die kan bij wildzwijn vrij sterk zijn heb ik me laten vertellen…
 
*update*

het pekelen zit erop. Nog even ontzouten en dan vanmiddag op de q 😋

Dat gaat goed komen. Gelijk een lekkere start in het nieuwe jaar.
 
*final update*

it's done.

we hebben het niet opgekregen hoezeer we ook ons best deden. Nog 3x over voor 2 man :cool:
 
Terug
Bovenaan Onderaan