BasBQ
Beef en Steak

Koud gerookte zalm

 
 
 

RolfM

Kooltjesharker
Berichten
125
Wat een vreselijk vervelende hobby hebben we toch ook... Sinds ik met kerst voor het eerst koud gerookte zalm heb gemaakt blijft de vrouw maar vragen wanneer ik de volgende ga maken: "die jij maakt is lekkerder dan uit de supermarkt". Dat zal allemaal wel, maar wie mag het zware werk opknappen :rolleyes:

Afgelopen weekend was het weer zo ver. Vrijdag 2 flinke zalmzijdes gehaald bij de Makro, samen 3,2 kg. Volgens recept van Dennis eerst 24 uur in een pekel gelegd van zout, basterdsuiker, zalmkruiden en een handje jeneverbessen. Wat een vocht komt er toch altijd uit! Daarna nog één nachtje in de koelkast om te drogen en zondagmorgen de CSG gevuld met elzenhout en aangestoken. De vis paste maar net op mijn bescheiden 47-er 😅
Zo'n 10 uur later zat het zware werk er weer op. Vandaag en morgen worden de grootste uitdaging: er van af blijven om de rooksmaak wat meer door het vlees te verdelen.

IMG_20210319_212043.jpg

Zalm in de pekel. De staart heb ik er af gehaald. Die is te dun, en anders past hij toch niet op de barbecue.

IMG_20210319_212511.jpg

Tweede zijde contra erop. Wat verzwaard en 24u laten staan.

IMG_20210320_212253.jpg

Wat een vocht komt er uit! De vis wordt dan heel compact en wat donkerder van kleur.

IMG_20210320_213431.jpg

Eerst nog een nachtje drogen in de koelkast

IMG_20210321_093417.jpg

CSG met rookmot van elzenhout

IMG_20210321_093539.jpg

Past precies 😃
 
Ik hou van zalm. Elzen hout. Mooie keuze.
 
Dat heb je goed voor elkaar. Weer veel mensen gelukkig gemaakt zo te zien.
 
Terug
Bovenaan Onderaan