- Berichten
- 1.609
Zoals beloofd in het topic over mijn spit hier een post over koffie branden, wat eigenlijk roosteren is en niet branden.
Ik ben geen expert, ben er nog maar net mee begonnen dus ik geef geen garanties op de correctheid van hetgeen ik doe .
Het verhaal begint eigenlijk een aantal jaar geleden, toe al eens aan het kijken geweest om zelf koffie te branden maar de apparatuur is nogal duur (reken op 1000€) om zo maar eens te proberen...
Daarom mijn idee in de koelkast gestoken.
Een aantal weken gelden begon @Barbeknoei via WhatsApp over koffie branden op de Q en mijn idee direct terug uit de koelkast gehaald.
Wat op internet zitten zoeken en blijkbaar kan je de bonen ook in een wok op het vuur branden.
Je moet dan wel de hele tijd blijven roeren in de boontjes.
Snel wat groene bonen online besteld, 7 soorten, telkens 250gr.
Temperatuurscontrole in de wok is zo goed als onbestaande, maar je hoort wel goed de "crack".
Zoals je kan zien op bovenstaande foto is het resultaat niet echt wauw, sommige zijn te ver, andere niet ver genoeg.
Als je koffie zet is de ene tas lekker en de volgende smerig.
Terug trouwe vriend google erbij genomen en een aantal DIY koffiebrander projectjes tegen gekomen.
Ik ben dan voor een echt basic setup gegaan, blik op de schroevendraaier, met in het achterhoofd een spit op de Q.
Draaide, veel te snel, dus de middelpuntvliedende kracht kwam roet in het eten gooien.
Daarom het blik in een houten staandertje gemonteerd en ipv de elektrische schroevendraaier er een dopsleutel opgezet en manueel draaien.
(hier ben ik foto's van vergeten te nemen).
De hittebron is een gasbrandertje dat de loodgieter ook wel gebruikt.
Maw, temperatuurscontrole nihil, duidelijk hoorbare "crack".
Eerste resultaat was eigenlijk best wel goed.
35gr boontjes op ???°C
Mooi egaal, goede smaak, ... voor herhaling vatbaar.
poging 2, wat overmoedig worden en wat meer boontjes in het DIY brandertje.
100gr, ???°C
Resultaat, weer geen mooie egale branding, maw bagger koffie.
Een spit was iets dat wel op mijn verlanglijstje stond, maar twijfelde eigenlijk of ik het wel genoeg zou gebruiken.
Maar een spit is eigenlijk wel ideaal of koffie te branden, een "investering" van 220€ is natuurlijk een heel ander verhaal dan 1000€ en je kan het spit ook nog voor andere dingen gebruiken.
Keuze was dus snel gemaakt.
Eerste poging op het spit, 100gr boontjes op 200°C
20min, 30min, 40min, ... en maar wachten op de crack, die heb ik dus nooit gehoord.
de BGE dempt het geluid zo hart alsook de houtskool die soms wat knettert en je kan eigenlijk de 'crack' niet horen.
Na 55min beslist de boontjes eraf te halen
Op het eerste zicht een mooi resultaat, mooi egaal gebrand maar...
Te ver, de koffie smaakt eerder verbrand dan gebrand, wel bizar dat ze langs de buiten lichter van kleur zijn dan mijn goede resultaat in de DIY brander.
Dit was wel een ander soort boontjes, zou dat er iets mee te maken hebben?
Of zou het komen omdat mijn gasbrander veel heviger was, de buitenkant kleurde, maar de kern minder ver was.
Deze ochtend poging 2 en aangezien er vraag was naar hoe wie wat waar, wat extra foto's gemaakt.
Deze keer 100Gr Brazil Cerrado gebruikt.
Op de website van de verkoper wordt hij als volgt omschreven (voor wat het waard is ):
In de Q, gebruik hier wel de signals en billows ingesteld op 200°C. om toch ietsje meer temperatuurscontrole te hebben.
Na 20 minuutjes geeft dat het volgende resultaat.
Omdat er geen conveggtor in zit, veel minder inertie en door het openen veel zuurstof.
Een overshoot richting 225°C, maar die was ook weer redelijk snel gedaald.
nog 5 minuten verder, 25minuten dus
Weer die overshoot, fuck, toch iets minder foto's nemen onder het moto, when you're looking you're not cooking.
10 minuten gewacht, nu zijn we dus 35 minuten ver
40minuten ver, ze lijken mij aan de lichte kant, maar verleden keer was 55min echt te ver dus beslist om ze eraf te halen.
Maar wederom geen 'crack' gehoord .
ze snel uitgespreid over het aanrecht om ze af te koelen, aangezien ik geen koeler heb hoop ik dat de steen ze snel afkoelt.
Nu moeten we wachten tot morgenochtend om te proeven.
Uiteraard lukt dat niet, dus snel een bootje zo in mijn mond en valt precies niet tegen, die van de 55minuten sessie smaakte zo puur ook reeds verbrand dus heb goede hoop op een goed resultaat.
To be continued...
Ik ben geen expert, ben er nog maar net mee begonnen dus ik geef geen garanties op de correctheid van hetgeen ik doe .
Het verhaal begint eigenlijk een aantal jaar geleden, toe al eens aan het kijken geweest om zelf koffie te branden maar de apparatuur is nogal duur (reken op 1000€) om zo maar eens te proberen...
Daarom mijn idee in de koelkast gestoken.
Een aantal weken gelden begon @Barbeknoei via WhatsApp over koffie branden op de Q en mijn idee direct terug uit de koelkast gehaald.
Wat op internet zitten zoeken en blijkbaar kan je de bonen ook in een wok op het vuur branden.
Je moet dan wel de hele tijd blijven roeren in de boontjes.
Snel wat groene bonen online besteld, 7 soorten, telkens 250gr.
Temperatuurscontrole in de wok is zo goed als onbestaande, maar je hoort wel goed de "crack".
Zoals je kan zien op bovenstaande foto is het resultaat niet echt wauw, sommige zijn te ver, andere niet ver genoeg.
Als je koffie zet is de ene tas lekker en de volgende smerig.
Terug trouwe vriend google erbij genomen en een aantal DIY koffiebrander projectjes tegen gekomen.
Ik ben dan voor een echt basic setup gegaan, blik op de schroevendraaier, met in het achterhoofd een spit op de Q.
Draaide, veel te snel, dus de middelpuntvliedende kracht kwam roet in het eten gooien.
Daarom het blik in een houten staandertje gemonteerd en ipv de elektrische schroevendraaier er een dopsleutel opgezet en manueel draaien.
(hier ben ik foto's van vergeten te nemen).
De hittebron is een gasbrandertje dat de loodgieter ook wel gebruikt.
Maw, temperatuurscontrole nihil, duidelijk hoorbare "crack".
Eerste resultaat was eigenlijk best wel goed.
35gr boontjes op ???°C
Mooi egaal, goede smaak, ... voor herhaling vatbaar.
poging 2, wat overmoedig worden en wat meer boontjes in het DIY brandertje.
100gr, ???°C
Resultaat, weer geen mooie egale branding, maw bagger koffie.
Een spit was iets dat wel op mijn verlanglijstje stond, maar twijfelde eigenlijk of ik het wel genoeg zou gebruiken.
Maar een spit is eigenlijk wel ideaal of koffie te branden, een "investering" van 220€ is natuurlijk een heel ander verhaal dan 1000€ en je kan het spit ook nog voor andere dingen gebruiken.
Keuze was dus snel gemaakt.
Eerste poging op het spit, 100gr boontjes op 200°C
20min, 30min, 40min, ... en maar wachten op de crack, die heb ik dus nooit gehoord.
de BGE dempt het geluid zo hart alsook de houtskool die soms wat knettert en je kan eigenlijk de 'crack' niet horen.
Na 55min beslist de boontjes eraf te halen
Op het eerste zicht een mooi resultaat, mooi egaal gebrand maar...
Te ver, de koffie smaakt eerder verbrand dan gebrand, wel bizar dat ze langs de buiten lichter van kleur zijn dan mijn goede resultaat in de DIY brander.
Dit was wel een ander soort boontjes, zou dat er iets mee te maken hebben?
Of zou het komen omdat mijn gasbrander veel heviger was, de buitenkant kleurde, maar de kern minder ver was.
Deze ochtend poging 2 en aangezien er vraag was naar hoe wie wat waar, wat extra foto's gemaakt.
Deze keer 100Gr Brazil Cerrado gebruikt.
Op de website van de verkoper wordt hij als volgt omschreven (voor wat het waard is ):
Boontjes in de basket:De Brazil Cerrado is een speciality-grade koffie met een screen size van 17/18 (NY2/3) Strictly Soft Fine Cup met een consistente smaak, laag in zuursmaak en mild zoet. Deels gedroogd in de bes en gegroeid op hoogtes lager dan 1200 meter.
In de Q, gebruik hier wel de signals en billows ingesteld op 200°C. om toch ietsje meer temperatuurscontrole te hebben.
Na 20 minuutjes geeft dat het volgende resultaat.
Omdat er geen conveggtor in zit, veel minder inertie en door het openen veel zuurstof.
Een overshoot richting 225°C, maar die was ook weer redelijk snel gedaald.
nog 5 minuten verder, 25minuten dus
Weer die overshoot, fuck, toch iets minder foto's nemen onder het moto, when you're looking you're not cooking.
10 minuten gewacht, nu zijn we dus 35 minuten ver
40minuten ver, ze lijken mij aan de lichte kant, maar verleden keer was 55min echt te ver dus beslist om ze eraf te halen.
Maar wederom geen 'crack' gehoord .
ze snel uitgespreid over het aanrecht om ze af te koelen, aangezien ik geen koeler heb hoop ik dat de steen ze snel afkoelt.
Nu moeten we wachten tot morgenochtend om te proeven.
Uiteraard lukt dat niet, dus snel een bootje zo in mijn mond en valt precies niet tegen, die van de 55minuten sessie smaakte zo puur ook reeds verbrand dus heb goede hoop op een goed resultaat.
To be continued...