BasBQ
Beef en Steak

Gevulde kalkoen

 
 
 
 

Marcel

Pitmaster
Berichten
824
9906A2C4-16BD-43A3-AF29-E6F37A18E894.jpeg

Gevulde Kalkoen op eerste kerstdag.
Hieronder het recept en bereidingswijze met wat ondersteuning door foto’s. Dit recept heb ik in de basis van Miljuschka (Lola) Witzenhausen @Miljuschka https://miljuschka.nl/

Waarvoor dank!

Aan de slag…..



Benodigdheden.



De natte pekel

250 g Maldon zout
4 l water
2 l cranberrysap
200 g bruine basterdsuiker
4 steranijs
4 kruidnagels
2 kaneelstokjes
10 mosterdzaden
10 karwijzaden
10 peperkorrels
2 uien, in kwarten ongepeld
8 teentjes knoflook
2 clementines
1 citroen
1 bos rozemarijn
1 bos salie



De kalkoen

3-5 kg kalkoen op kamertemperatuur.
10-20 plakken pancetta

Kies deze uit bij een poelier waar je vertrouwen in hebt. En bespreek vooraf je plannen wat je er mee wil doen. De huid / wijze van slachten is essentieel voor “bone-less”kalkoen

De boter

250 g boter op kamertemperatuur
6 el olijfolie
3 teentjes knoflook
3 clementines
1 citroen
5 takjes salie
5 takjes rozemarijn
nootmuskaat
4 verse laurierblaadjes
1 ui
De Vulling

1 ui
1 appel, goudreinet
75 g gedroogde cranberries
5 takjes salie
75 g gepelde pistachenootjes
6 sneetjes oud boerenbrood
800 g spekplaat
200 g speklap
1 citroen
nootmuskaat

De Jus

De gegaarde pancetta van de kalkoen
5 takjes rozemarijn
2 tomaten
jus uit het braadblik van de kalkoen
1 l appelcider
1.5 l kippenbouillon*
2 el bloem
*Van het karkas en botten heb ik zelf een bouillon gemaakt, clementines en citroen uit de kalkoen.

BEREIDINGSWIJZE

Stap 1: kalkoen pekelen

Kook het water met het zout en de suiker. Rasp de schil van de citroen en clementines erbij. Knijp het sap erboven uit. Doe de rest van de ingrediënten erbij behalve het cranberry sap. Laat nog 5 minuten koken. Doe het vuur uit en het sap erbij. Laat helemaal afkoelen.

Leg de kalkoen, zonder karkas en botten, in een grote pan met de pekel of in een zak (zuig dan de lucht eruit, knoop deze dicht) en zet 24 uur weg op een koele plek.

De boter

Rasp de knoflook boven de boter. Rasp de schil van de clementine en citroen boven de boter en pers het sap eruit. Doe 4 eetlepels olijfolie erbij. Rasp een kwart nootmuskaat erbij. Doe er zout en peper bij. Meng alles goed. Maak een rol van de boter van 5cm dik om later mooie plakken te kunnen snijden.
De kalkoen vullen.

Haal de kalkoen uit de pekel. Spoel af en dep droog.

Vul de kalkoen onder de huid met de gemaakte boter.

De vulling

Maal het brood, de goudreinet, ui, cranberries, pistache, salie fijn in de keukenmachine. Rasp er de citroenschil en nootmuskaat overheen. Stort in een schaal. Maal de speklap en spekplaat tot gehakt. Meng met de rest in de schaal en vul hiermee de kalkoen.

Vervolgens de kalkoen dicht naaien en opbinden tot een stevig pakket. Zorg ervoor dat een minimale spanning is op de huid zodat de kans op barsten minimaal is.

Wrijf de kalkoenhuid in met nog wat van de boter en besprenkel deze met 2 eetlepels olijfolie.



Leg de kalkoen op een rooster boven een bakblik en leg de plakken pancetta op de bovenkant van de kalkoen.

Zet de BBQ op 180c en reken 25 min per Kg. Deze was 6,7 kg da’s bijna 3 uur. Of de gewenste kern temperatuur. Let er wel op of je de vulling of de kalkoen aanprikt.
Haal hierna de kalkoen uit de BBQ en leg op een schaal. Dek af met folie en theedoeken. Laat deze nu -de halve duur- van de tijd in de BBQ in dit geval nog anderhalf uur.

De Jus

Giet de jus van de kalkoen uit het bakblik in een kom. Zet het bakblik op het vuur. Hak de pancetta fijn en voeg toe in het bakblik. De citroen en clementine fijnhakken erbij doen. De rozemarijn erbij. Hak de tomaten fijn en voeg toe. Zeef de bloem erbij. Cider erbij, aan de kook brengen. Voor de helft later inkoken. Fijnstampen met een stamper. Bouillon erbij. Voor de helft inkoken. Zeef de jus en schenk in een kom.

Gevulde kalkoen serveren

De kalkoen op tafel en aansnijden. Daarnaast serveer je de jus en de kalkoen.

Als bij gerecht hadden wij aardappel puree opgespoten in rozetten en stoofpeertjes. Heerlijk bij de jus en kalkoen.



Thanks voor het lezen…

9213900B-D55F-47FE-99DE-A9EFA51FA724.jpeg


67C8B3C3-CF2D-48BD-9EDA-662126566069.jpeg


E24007EF-A152-4125-BC05-7C4BB81A8B2A.jpeg


382589C7-D60A-45C7-B33F-C0F52AFBA5F1.jpeg


6464648B-21AB-4100-9F50-E396F4F4F88C.jpeg


BD96C35E-0F8C-40A6-8B56-E692146E6CEF.jpeg


57865D21-E184-4825-89AC-514AC1B36245.jpeg


771A0045-A346-4650-9040-622A367D3E43.jpeg


397251B3-3766-47F9-840F-4E5867118E04.jpeg


7F68A393-6C78-439C-BF26-BB8D935148E1.jpeg


BC0DBF01-D9A9-4D95-9CF3-276F2E66D391.jpeg


C170B310-A2C7-49D8-9191-A5629EA2946E.jpeg


0B78FFC7-9CF0-460F-9263-6254F909F384.jpeg


1E3DFA35-896D-4310-B2A6-E9D95F7BF6FE.jpeg


CD0D6394-EECB-4AB9-82E3-38B1B12CF3EE.jpeg


E84E3C72-0C73-4731-9060-9391E8F60AAD.jpeg


2E2A303B-00F0-4EAC-8AE6-13F31BEDF52A.jpeg


DBD9CB31-A68C-4FBD-8378-B97ECA947E5E.jpeg


88735735-B08D-4964-8D4C-25FD702BB845.jpeg


E32F8471-AE09-4D53-AC18-572D81ED6491.jpeg


D998E8E2-85E8-43DA-B511-240CEA56BE02.jpeg


9906A2C4-16BD-43A3-AF29-E6F37A18E894.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zier er goed uit, lust ik
 
Zo dan. Goed beschreven en ziet er heerlijk uit. Dank je!
 
Mooi en uitgebreid recept, je hebt het over 25 minuten per kilo kalkoen bereidingstijd bij 180 graden Celsius.
of de gewenste kerntemperatuur, maar wat is dan de gewenste kerntemperatuur? Want dat vermeld je er niet bij.
Jammer ook dat je geen foto hebt van het eindresultaat op een bord waarbij de doorsnede van Kalkoen en vulling is te zien.
 
Mooi en uitgebreid recept, je hebt het over 25 minuten per kilo kalkoen bereidingstijd bij 180 graden Celsius.
of de gewenste kerntemperatuur, maar wat is dan de gewenste kerntemperatuur? Want dat vermeld je er niet bij.
Jammer ook dat je geen foto hebt van het eindresultaat op een bord waarbij de doorsnede van Kalkoen en vulling is te zien.
Hoi Jet,

De temperatuur adviezen zijn in mijn optiek als richtlijn. Dit advies komt van de bedenker.
Zelf let ik op kleur en kern temperatuur. Hierin is er een persoonlijke voorkeur qua garing. Zelf meet ik het dikste deel van de dij, bij 72-74 wordt ik erg blij over het geheel. Omdat de Kalkoen nog de halve tijd rust heb ik deze er bij 72 af gehaald.
Ik heb qua foto’s er giga veel en ik moest een keuze maken.
Waarbij op eerste kerstdag de tafelfoto’s er in beperkte aantallen zijn.
Speciaal voor jou een foto (doorsnede)

PS : Als er meer foto’s gewenst zijn van of bij bepaalde stappen hoor ik graag deze heb vast wel 😉 (behalve van de gesneden kruiden in de boter…)

1E85B2FE-C21F-4937-A271-BA011EC1DF45.jpeg
 
  • Leuk
Waarderingen: Jet
Prachtig verslag en mooie bereiding! Ziet er fantastisch uit.
 
Joh, Marcel.
Ik moest 3 keer slikken met al dat speeksel wat deze post me bracht. Allemachtig wat mooi
 
Zo dan!

Deze heb ik even gemist.

Dat is een mooie kalkoen geworden.
 
Wat een fijne kalkoen en een mooi verslag had meer dan graag mee gegeten!

Als je eventueel op photobucket ( Photobucket ) een account aanmaakt en daar een hele rij aan foto's neer zet die je kwijt wil kan een ieder beslissen of hij / zij ze wil bekijken en kost het hier geen ruimte in je draadje.. ( gewoon goed bedoeld advies ;) )
rest me nog 1 vraag .. wat is spekplaat ?
 
Wat een geweldig verslag. 😋
Zie, bij het dichtnaaien van de kalkoen, dat aan jou een chirurg verloren is gegaan. 😉
 
Prachtig verslag ! Petje af!

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Wat een fijne kalkoen en een mooi verslag had meer dan graag mee gegeten!

Als je eventueel op photobucket ( Photobucket ) een account aanmaakt en daar een hele rij aan foto's neer zet die je kwijt wil kan een ieder beslissen of hij / zij ze wil bekijken en kost het hier geen ruimte in je draadje.. ( gewoon goed bedoeld advies ;) )
rest me nog 1 vraag .. wat is spekplaat ?
Dank voor de tip ik ga een kijken of Photobucket iets voor me is….

Spekplaat is vet meestal van de varkens rug. Blank vet zonder vlees en zorgt voor extra binding van de vulling. Zelf heb ik een mooi stuk buikspek genomen (zie foto’s Zelf het zwoerd gelost en alles in blokken gesneden.

4EE2818A-DDAB-4B0F-994C-ADB6AB42A210.jpeg


F11F3E73-C619-4EAB-9F61-67E0E28DAF03.jpeg
 
Wat een geweldig verslag. 😋
Zie, bij het dichtnaaien van de kalkoen, dat aan jou een chirurg verloren is gegaan. 😉
Dat “dichtnaaien” is kinderspel voor me😃
Special voor jou dan nog een beeld van de herstelde “sectio caesarea”. 😉🤫

E2478ED3-D8E4-4A9F-89D0-BFB4078C5190.jpeg
 
Dankje voor de toelichting.
 
Terug
Bovenaan Onderaan