BasBQ
Beef en Steak

Experimentje: brisket ear hot&fast op de kamado

 
 
 
 
 

SilverFox

BBQ Junkie
Berichten
5.305
Hallo allemaal!
Een tijdje geleden een testje gedaan met een runderrib (shortrib, maar dan van dubbele lengte): https://www.bbqgenootschap.nl/threads/experimentje-runderib-hot-fast-op-de-kamado.23424

Dit keer opnieuw deze (half) directe opstelling, nu met een brisket ear. Bij een brisket ear mis je het bot dat de runderrib enigzins beschermde. Hopen dat de vetcap deze taak ook netjes kan verrichten (of dat het toch cafetaria wordt vanavond ).

Het slachtoffer voor vandaag is een brisketear van ongeveer 2.1kg, gras gevoerd Iers rund.
e2d04d85f79e970720a24372724edff4.jpg
6b99355209faf6f417a05b6ef88e96d9.jpg

Beetje hard vet eraf, insmeren met worcester sauce en vervolgens een vrij simpel rubje erop.
80904737c12d0012471f7b53d8ef7e4f.jpg

Het eitje alvast opgestookt en we're off!
4ec502065af5ae89c595a8c14b7e44c0.jpg


f3766b655b43aeda4d197956c242f8f9.jpg

Nu afwachten hoe het er uit gaat zien bij de eerste spraybeurt... Spannend spannend!

Na iets van 45 minuten beetje sprayen. Wat een mooie kleuren beginnen er al op te komen.
3aade51e3e58814b5f9ff12e9c3982b0.jpg


Na nét geen 2,5 uur vond ik hem wel mooi eigenlijk.
5ff5d5ec9e59dfa225bcfce7ede2c576.jpg


Inpakken met een scheutje runderbouillon en terug op het eitje. Schuifjes alvast dichter zodat de temperatuur ook lager wordt.
42fb7c78826848aece4d7c02c72063e8.jpg


Vanaf de 92 graden was het idee eens voelen hoe de garing is. Nu geeft de thermometer al bij het inpakken 91 graden aan En geloof me; hij ging er zéker niet in als in boter (en begon ook echt niet te komen).
Is ook niet erg, de verwachting is dat hij nog wel een paar uurtjes nodig heeft. Ik zou dan ook erg verbaasd zijn geweest als hij er al wélzou zijn, dat zou erg onwaarschijnlijk zijn geweest.

Wordt vervolgd ;)
 
Laatst bewerkt:
Mooi project, ik haal zelfs de fat cap eraf bij high and fast om zo aan twee kanten bark te houden.
Bij mij was hij pas boterzacht bij 99C.
succes.
btw bij het inpakken zorg ik dat er zo min mogelijk lucht zit tussen vlees en folie. Merk dat het dan sneller gaat.
 
Klinkt als een leuk experiment, ik ben zelf dol op de point van brisket. Vet = smaak en daar draait het toch om. Welke temperaturen hou je aan van je Ei?
 
Een belangrijke reden (denk ik) om de vetcap in dit geval te laten zitten (wel beetje trimmen natuurlijk), is puur voor de bescherming tegen de directe hitte. Tenminste, dat is de theorie natuurlijk (geen platesetter opstelling in het eerste gedeelte)
Net even geprikt, gaat de goede kant op... Al aanzienlijk zachter (ter illustratie; 100 graden kern)
De temperatuur was in het begin van de run iets van 190-200 graden. Na het inpakken heb ik de schuiven dichter gezet (en indirecte opstelling gemaakt). Daarmee is de temperatuur gezakt naar nét iets onder de 150.

-----------

Net opnieuw geprikt, en dit voelde prima aan.
Even uitwasemen en dan laten rusten totdat het tijd is voor het avondeten
56e5574edf4adf98c4bb7ec9323a84ab.jpg
 
Laatst bewerkt:
Eitje was nog warm, even in de keukenkast gedoken en snel een zoete versnapering gemaakt voor de kinderen ;)

ab4c0244c3aed3d94f651aa4d47e5371.jpg
 
Tja, dit is toch gewoon zalig vreten zo..... Man man man, heerlijk! ;)

Bedankt voor het kijken!
6a6813263aabc4aacdeb9c2861051927.jpg
 
Een zoete versnapering voor de kinderen....... Tuurlijk.

Ziet er heerlijk uit allemaal. Goed geslaagd experiment
 
Ik zit nog vol van het avondeten (restjes picanha etc.. van gisteren). Maar er past nog wel een stukje brisket bij ;)
 
Als ik naar de tijden kijk van het posten een uurtje of 6 nodig gehad?
Ear ligt te ontdooien voor morgen 😁
 
Als ik naar de tijden kijk van het posten een uurtje of 6 nodig gehad?
Ear ligt te ontdooien voor morgen
Kan kloppen inderdaad.
Hoe is het afgelopen met jouw ear?
 
Is goed gegaan, ook draadje gemaakt
Alleen veel vet wat ik niet nodig had
 
Terug
Bovenaan Onderaan