BasBQ
Beef en Steak

Ewalds gerookte zalm

 

Spekkie

Pitmaster
Berichten
593
Tijdje weinig gedaan hier, ben bezig met een overkapping+buitenkeuken dus dat had even prioriteit. Topic daarover volgt nog. Maar de kerst staat voor de deur, dus even tijd maken voor weer wat gerook.

Vandaag begonnen aan de koudgerookte zalm. Methode gebaseerd op die van @Ewald , recept van mezelf.

- 1,5 kilo zalmzijde met vel
- 38 gram zout
- 20 gram bruine basterdsuiker
- 20 gram gewone suiker
- 1 theelepel dragon
- 1 theelepel dille topjes
- 1 eetlepel citroensap
- 10 ml zelfgemaakte gin (hier gedaan, was erg tof)

Ik durfde het nog niet aan om meer de drank te gebruiken, ik zag in het recept van Ewald 20ml op 25 gram zout dacht ik. Als ik het te weinig proef kan ik de volgende keer altijd nog ophogen.

Nu in de vacuüm in de koeling, dinsdagnacht de rook in. Is ie net op tijd klaar voor de kerst😅
IMG_20201219_133110280.jpg
IMG_20201219_133114295.jpg
IMG_20201219_135249532.jpg


Update volgt snel!

Update 1:

In totaal 48u gepekeld, wat aan de krappe kant maar anders kwam ik in de knoei met mn planning. Hoop dat het niet teveel invloed heeft op de smaak en de houdbaarheid. Alhoewel dat laatste niet zo belangrijk is, gaat deze feestdagen toch wel op haha.

Daarna mét afspoelen en zónder drogen gelijk 10u gerookt met beuken, toen was de CSG opgebrand.
IMG_20201222_001914801.jpg

Lekker knus op m'n niet zo grote eitje
IMG_20201222_102135965.jpg

En weer in de vacuüm.

Na 2 dagen acclimatiseren, gesneden en weer verpakt. En weer even geproefd. Echt heel lekker, de gin proef je goed terug. Blijft leuk om te doen en heerlijk om te eten.

IMG_20201224_120923583.jpg
 
Laatst bewerkt:
Ik ben reuze benieuwd. Ik heb ook een CSG besteld, maar het wachten duurt lang...
Moet me voorlopig maar verlekkeren aan de foto’s van jouw zalm.
Veel succes!
 
Mooi hoor,
hier vorige week 2 zalmzijdes van bij elkaar ruim 3 kilo koudgerookt.
Op de perfecte manier (25 gram zout en 12,5 gr suiker per kilo)
Zal deze nog wel even plaatsen.
 
Mooi hoor,
hier vorige week 2 zalmzijdes van bij elkaar ruim 3 kilo koudgerookt.
Op de perfecte manier (25 gram zout en 12,5 gr suiker per kilo)
Zal deze nog wel even plaatsen.
Mooi om te lezen. Heb nu nog gelijke delen suiker en zout gedaan. Ga de volgende keer 1 van de 2 helften ook eens met minder suiker doen om het verschil te proeven
 
Ik kreeg laatst het verzoek van mijn dochter om eens gerookte zalm voor haar te maken dus ik sla deze even op.
Ik zie dat Spekkie gin toevoegt, heeft iemand dit ook al eens geprobeerd met whisky? Whisky en zalm is een hele mooie combinatie , heb ik begrepen. Zo ja , welke whisky?
 
Ik kreeg laatst het verzoek van mijn dochter om eens gerookte zalm voor haar te maken dus ik sla deze even op.
Ik zie dat Spekkie gin toevoegt, heeft iemand dit ook al eens geprobeerd met whisky? Whisky en zalm is een hele mooie combinatie , heb ik begrepen. Zo ja , welke whisky?
Ik zou dan voor een zachte bloemige Whisky gaan zoals een speyside.
Geen zware rook en turf dat overheerst op de zalm, het gaat ten slotte om de vis de Whisky mag alleen een toon geven.
Jack Daniels zou ook kunnen is iets zwaarder maar door de zoetigheid nog gangbaar.
Ik gebruik Rum en dat geeft echt een mooie balans, een bruine rum als matusalem of Havana club oid.
laatste keer een Stroh rum 38% gebruikt was ook erg lekker.
 
Ik zou dan voor een zachte bloemige Whisky gaan zoals een speyside.
Geen zware rook en turf dat overheerst op de zalm, het gaat ten slotte om de vis de Whisky mag alleen een toon geven.
Jack Daniels zou ook kunnen is iets zwaarder maar door de zoetigheid nog gangbaar.
Ik gebruik Rum en dat geeft echt een mooie balans, een bruine rum als matusalem of Havana club oid.
laatste keer een Stroh rum 38% gebruikt was ook erg lekker.
Ewald, bedankt. Ik heb nog een perfecte Speyside staan. Een mooie Glenfarclas van 15 jaar oud. Ik ben niet zo'n rum drinker dus daar moet ik me nog in specialiseren. Ooit op de Dominicaanse Republiek wel rum gedronken maar hier in Nederland trek ik eerder een flesje whisky open.
Als begeleider van gerookte zalm wil ik wel een geturfde whisky proberen (Ledaig of zo)
 
Ewald, bedankt. Ik heb nog een perfecte Speyside staan. Een mooie Glenfarclas van 15 jaar oud. Ik ben niet zo'n rum drinker dus daar moet ik me nog in specialiseren. Ooit op de Dominicaanse Republiek wel rum gedronken maar hier in Nederland trek ik eerder een flesje whisky open.
Als begeleider van gerookte zalm wil ik wel een geturfde whisky proberen (Ledaig of zo)
Ach, ik ben absoluut geen Sherrydrinker of een Madeiradrinker. Maar Sherry doet het fantastisch in Aziatische marinades, Madeira is een killer voor Rund. Vermouth (Martini Bianco) vind ik echt niet te drinken maar in een muntsaus voor lamsvlees is hij goddelijk.
 
Ik vond 10 ml gin op 1500 gram zalm meer dan genoeg haha. @Ewald jij gebruikt meer toch? Gaat de alcohol niet overheersen dan?
 
Ik vond 10 ml gin op 1500 gram zalm meer dan genoeg haha. @Ewald jij gebruikt meer toch? Gaat de alcohol niet overheersen dan?
De alcohol, daar proef je niks meer van terug. alcohol verdampt ook bij lage temperaturen dus ik denk dat na al die tijd in de rook de alcohol ook voor het grootste gedeelte is verdampt, je proeft een vleugje rum, en als je het niet weet merk je het eigenlijk niet eens.
Jij gebruikt Gin, zonder naar de alcohol te kijken heeft Gin sowieso een veel sterkere smaak dan Rum.
Het is dus m.i. niet de alcohol maar de sterkere smaak waar je mee moet oppsassen.
 
Hoi, ik heb ook je zalm gemaakt, met Gin. Ik had ff niets anders dan congac. Ik heb de hoeveelheid van de rum aangehouden, ik hoop dat het wel lekker is. Zalm ligt nu in de vriezer. Ik laat jullie weten hoe de smaak ons hier is bevallen.

PS Ewald je recept spreekt mij erg aan en ik ben benieuwd hoe deze ons bevalt. Hiervoor maakte ik de zalm volgens het recept van Noskos welke ons erg goed bevalt maar verandering doet ....
 
Zal er zeker aan liggen welke gin je gebruikt. Die zelf gemaakte van mij was vrij heftig van smaak 😂
 
Het is officieel duidelijk, iets meer Gin is voor mij zeker geen probleem. Wij vonden de zalm er zelfs een frisse smaak van hebben.

FFCE9D9D-C551-43E3-B04F-2049BF29DED2.jpeg
 
Terug
Bovenaan Onderaan