BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer kamado: beer can chicken

 
 

diesel4666

Stoker
Berichten
450
Vandaag de Masterbuilt voor het eerst gebruikt. Beer Can Chicken met krielaardappelen met olijfolie, rozemarijn en veel look. En een smpel slaatje met honing-mosterddressing erbij.

Als rub de funky chicken van noskos gemaakt. Citroenzuur eruit gelaten, beetje extra paprika en wat Chili vlokken erbij.

Beer can gevuld met kokend water, bundeltje rozemarijn en tijm en halve limoen erin.

Kip ingerubd, ook onder het vel. 2x vel gescheurd, volgende keer wat oppassen.
Halve limoen, tijm en rozemarijn in haar gat.

BBQ tussen 170 en 180 gebracht. Dan kip erop en dan merken dat mijn alu bakjes met de krieltjes veel te groot waren...

Ergens in de helft het kippenvet terug over de kip arroseren.

1u15 later was de kip klaar. Krieltjes hadden nog 10min nodig.

Kip was heel lekker en sappig. Mocht nog iets meer pit in de rub voor mij. Krieltjes waren perfect en de zelfgemaakte honing-mosterddressing paste perfect in het geheel.

Leerpunten:
- toch wennen aan een ronde bbq, heel mijn leven rechthoekige met dubbel rooster gewend. Kamado is dan toch wat aan de kleine kant, eerlijk gezegd...
- de limoen ga ik er volgende keer uitlaten. Smaakt lokaal best fel door. Ben ik niet zo een fan van.
- al tientallen kamado filmpjes gezien, maar toch nog maar eens verdiepen in opstoken tot bepaalde temperatuur en die dan vasthouden
- had 1 kleine chunk kers gebruikt, maar proefde dat niet terug. Volgende keer 2 chunks proberen.
- positioneren van probes vond ik niet makkelijk. Volgende keer vooraf de ongebakken kip iets beter bestuderen.
- vergeten vóór de rub, de kip in te smeren met olijfolie (volgens recept). Geen idee of dat beter was geweest. Rub bleef best goed hangen.
- eens een deftig mes aanschaffen
be81607510277904a0bac791a89aab9b.jpg
191cbcfe989e0716063f3eaf5f5764da.jpg
a91e22740ad7aa488de749eb6ff22a6f.jpg
12a95287770319c642e19da5fac98f0e.jpg
287ef15dae5a49b2de6329edc35b36ed.jpg
32f6f6e89a5970b6b0c345a509f439ad.jpg
1df60bf915a529a3dc06a81980882c3e.jpg
6ab310b5ea4aa2e07d952398f895ba12.jpg
0e8348dba258931fe610866e500e1fae.jpg
 
Lekker vol rooster! En kippetje ziet er heerlijk uit!
 
Mooie eerste run. Welkom bij de Tokkies
 
Ziet er goed uit, lekkere maaltijd zo!
En gefeliciteerd met je Tokkie
 
Proficiat met je tokkie!
Ziet er erg smakelijk uit!
 
Lekker kippetje. Ze ziet er goed uit.

Gefeliciteerd met je 🐔
 
Mooie kip. Had ik best een stukje van gelust.
Proficiat met je tokkie award.
 
Ziet er goed uit en gefeliciteerd met je tokkie 🐔.
 
Een 2 maanden (en vele gerechten) na mijn eerste run op de Kamado dit recept nog eens gemaakt.
Ondertussen de kamado al meer onder de knie. Ben echt blij dat ik een kamado heb aangeschaft (was aan het kijken voor een offset smoker)

Deze keer de rub wat pittiger gemaakt met Chili vlokken en voor een Mechelse Koekoek gegaan. Het viel me op dat er weinig vet uit de kip kwam tijdens het garen. Effe gegoogeld en daar blijkt dat ras bekend voor te zijn (naast ook een fijne vezel en smaak). Kreeg ik effe schrik dat hij te droog zou worden. Dan maar wat gesmolten hoeveboter met rub erover arroseren.

Resultaat: fantastisch lekkere en sappige kip. Geen idee of de boter nodig was of niet.
En goed kruiden onder het vel is echt wel een must, vind ik.
b78544df041c621905f211feb6e543a5.jpg
6bc94e591f99fe989a01c7919853b291.jpg
61a491938849155b178e71211827e1a2.jpg
 
Dat is een geslaagde eerste keer geweest. Welkom bij de tokkies
 
Mooi dat je geniet van de keuze die je gemaakt heb
Ziet er lekker uit
 
Die chick ziet er ook goed uit. Mooi samen met de aardappels op de Q. Zal smullen geweest zijn.
gefeliciteerd met je tokkie
 
Terug
Bovenaan Onderaan