BasBQ
Beef en Steak

Een eerste brisket....

 
 
 

sjonniej87

Sprokkelaar
Berichten
28
Daar was hij dan eindelijk. 2 jaar na mijn laatste low & slow post (Pulled Pork Budget style) heb ik de vrouw zo gek gekregen om voor een kamado te gaan. De oude Q was op, en was gewoonweg niet geschikt om goed te sturen.

Recentelijk een mooie aanbieding tegen gekomen bij Albert Heijn (Grill Guru) waardoor het eindelijk zo ver was! We konden nu echt beginnen. Na wat proberen was het eindelijk tijd om een brisket te bestellen. Omdat een hele brisket nog wat te veel is heb ik gekozen voor brisket point van Le Jean. Netjes op tijd vrijdag binnen gekregen, mooi stuk vlees!
IMG_20200522_182407.jpg
IMG_20200522_182412.jpg


En nu? Waar beginnen we? Ik heb de keus gemaakt om grotendeels het recept van Jord Althuizen over te nemen. Het was dus zaak om te zoeken naar een eigen invullen met het recept van Jord. Het recept was namelijk gericht op wedstrijd BBQ, en dat is naar mijn idee toch iets anders dan thuis iets maken. Gelijk daarom gezorgd voor een goeie rub (ook van Jord) en deze ruim aangebracht. Daarna injecteren met wat smaakmakers en wat basisrub:
IMG_20200523_204341.jpg
IMG_20200524_101406.jpg

Vanmorgen (24-5) de Q aangestoken om 08:45 zodat deze rond 10:00 op temperatuur is. En toen begon het te regenen.... Uiteindelijk de zomerparasol op gezet welke op het punt stond om te vergaan. Uiteindelijk is dat tijdens de sessie gebeurt. Snel op juiste temperatuur, hickory hout erbij en rustig bakken.
Het duurde niet lang of de eerste tegenslag kwam langs. Ik had de luchtschuiven te snel en te gortig dicht geschoven! Temperatuur zakte steeds verder naar 90, 80, 70, 60 .. Ook de schuiven open hielpen niet meer. Snel folie gepakt, vlees ingepakt en geprobeerd zo warm mogelijk te houden terwijl het vuur opnieuw wordt aangestoken.

Na ongeveer 15 minuten was de temperatuur weer richting de 90 a 100 graden aan het gaan, op hoop van zege maar weer op het vuur gelegd. De rest van de dag was het vuur (redelijk) onder controle. Het was al richting de middag aan het gaan dus konden de MOINKballs toegevoegd worden.
IMG_20200524_101852.jpg

IMG_20200524_145359.jpg
IMG_20200524_145653.jpg

Zo rond 15:00 was de temperatuur rond de 67 graden. Het was dus tijd om het geheel in te pakken samen met een klein laklaagje (Balsamicoazijn, frambozenjam)
IMG_20200524_165924.jpg

IMG_20200523_202330.jpg

Toen kwam de volgende uitdaging. De wind was gaan draaien en blies recht op mijn Q (en op mijn ventilatierooster). Ik zag de temperatuur (die inmiddels een paar uur stabiel op de 110 was) oplopen naar 140 graden. Erg balen, want het rooster stond al op het laatste gaatje. Verder dicht en er kwam geen zuurstof meer in. Toen de keuze gemaakt om de opgelopen temperatuur te accepteren en te bidden naar de vleesgoden. Uiteindelijk kwam de brisket uit zijn verpakking met een mindere rookkring en ook een andere kleur dan de meeste hebben, maar vies was hij zeker niet!
IMG_20200524_174946.jpg
IMG_20200524_174948.jpg
IMG_20200524_175305.jpg
IMG_20200524_175309.jpg
IMG_20200524_175653.jpg

En toen, na een nieuwe ervaring en 2 kilo vlees later...........

IMG_20200524_181740.jpg

Lekker? Zeker!
Volgende keer anders? Ik hoop het!
Het vlees was zoals het moet. Zacht, buigzaam en redelijk uit elkaar te trekken. De familie was tevreden, ik was tevreden en dat blijft het belangrijkste.

IMG_20200524_101849.jpg


IMG_20200524_174950.jpg


IMG_20200524_175313.jpg
 
Ziet er mooi uit! Misschien is een brisket point wel een goeie om ook eens een keer te proberen. Ik heb nog nooit een brisket gemaakt en om nou als probeersel een stuk van 3,5-4 kg te maken.
 
Ziet er mooi uit! Misschien is een brisket point wel een goeie om ook eens een keer te proberen. Ik heb nog nooit een brisket gemaakt en om nou als probeersel een stuk van 3,5-4 kg te maken.
Point is inderdaad een goed begin. Zelf zie ik ook meer uitdaging in het maken van grotere stukken, maar het kost ook niet effe 5 euro. Zoals je kan lezen had ik wat uitdagingen, dat was met een groter stuk vlees denk ik wel vervelender geworden.

Verstuurd vanaf mijn CLT-L29 met Tapatalk
 
Ziet er zeker lekker uit. En mooie run.


Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk
 
Mooi. Geweldig hoe zo'n stuk vlees door jullie klaar gemaakt wordt. Ondanks wind en regen een top resultaat. Greetz met je 🐄
Ben hier nog over aan het denken.
 
Dat was een run om niet te vergeten. Wind en regen is altijd zuur als je lekker met de Q aan het stoeien bent.
Maar gelukkig is het vlees naar je zin en heb je goed gegeten. Ziet er mooi sappig uit.
Gefeliciteerd met je koei.
 
Terug
Bovenaan Onderaan