BasBQ
Beef en Steak

Beef Tataki (bavette)

Marcdepark

Stoker
Berichten
302
Gisteren kregen we eters en wilde ik eens wat anders dan anders als voorgerecht serveren.
Een tijdje geleden (toen de restaurants nog open waren) een heerlijke beef tataki als voorgerecht gegeten, dit moet ook op de bbq kunnen dacht ik.
Na een beetje googelen heb ik een eigen versie gemaakt met een bavette die nog in de diepvries lag, kan ook met diamanthaas, sucade, enz...

Was een beetje een gok maar was echt super goed gelukt, echt een heerlijk voorgerecht met een lekker zuurtje.
Bijkomend voordeel, dit kan je vooraf maken dus meer tijd met de gasten .

Heb het even opgeschreven:

Beef tataki

(voor 6-8 personen als voorgerecht, wij waren met z'n vijven en het is ook opgegaan...)

Ingrediënten


800 gram bavette (ga voor een goede, ik heb een graangevoerde angus bavette gebruikt)

Paar bosuitjes

1 handje bieslook

(Zwarte) sesamzaadjes

Rucola

Zout

Zwarte Peper

Voor de ponzu saus

4 el sojasaus

2 el rijstazijn

1 el limoensap

1 tl ahornsiroop – of honing

optioneel: 1 el mayonaise om de saus een romig tintje te geven

*of gewoon kopen (heb ik gedaan ), deze is lekker en hebben ze gewoon bij de jumbo : https://www.jumbo.com/producten/kikkoman-ponzu-citrus-seasoned-soy-sauce-lemon-250ml-302388FLS

Bereiding

Bavette bestrooien met wat peper en zout, bbq aan, alle schuiven open en even dichtschroeien. Let op, alleen een kleurtje geven want de bavette moet rauw blijven van binnen.

Dan de bavette afgedekt in de koelkast of vriezer leggen, moet snel afkoelen zodat deze niet door gaart.

Ponzusaus:

Meng de ingrediënten voor de ponzu saus. Proef even en voeg naar smaak nog wat citroensap, sojasaus of honing toe.
Of draai de dop van de fles zoals ik heb gedaan

Opmaak:

Rucola, bosuitjes, bieslook beetje verdelen op een bord/plank.

Bavette uit de koeling halen en koud in dunne plakjes snijden en op de rucola leggen, of maak er een mooie serveerplank van.

De ponzusaus er over gieten.

Wat sesamzaadjes er over strooien en klaar, echt genieten!

4f2ae915d1abcc4c044f9630c8e8e9ec.jpg

48dec15d1dba7932ffd8edb5c151d8e9.jpg

863cc26b41150f47cea4548a4e3a1b61.jpg
 
Laatst bewerkt:
Ziet er zalig uit Chefsan!
 
Ziet er heerlijk uit zo!

Maar de cousine is bleu chaud?
Zou ik wel lusten maar de meeeters hier niet.
 
Ziet er heerlijk uit zo!

Maar de cousine is bleu chaud?
Zou ik wel lusten maar de meeeters hier niet.
Die "bleu chaud"moest ik even opzoeken 😉.
Je serveert tataki koud, eigenlijk is het een soort "japanse carpaccio".

Mijn twijfel was ook dat de meeeters dit niet zouden lusten, alleen bleek het tegendeel waar. Zelfs mijn zoon van 14 vond dit erg lekker!
 
Die "bleu chaud"moest ik even opzoeken 😉.
Je serveert tataki koud, eigenlijk is het een soort "japanse carpaccio".

Mijn twijfel was ook dat de meeeters dit niet zouden lusten, alleen bleek het tegendeel waar. Zelfs mijn zoon van 14 vond dit erg lekker!

Ok, en rund, dus maakt sowieso niet uit.
 
Ziet er zeer smakelijk uit en contrast van de rode kleur van het vlees en de groene rucola doet mij watertanden
 
Watertanden? Pure Porno die plaat! Heerlijk, dit ga ik zeker maken.

Kneiterhard aangrillen en dan mooi flinterdun snijden... zalig!
 
Ziet er mooi uit, is het vlees zo rauw wel mals?
 
Ziet er mooi uit, is het vlees zo rauw wel mals?

Zoals ik al aan gaf in de post moet je wel voor een goed stuk vlees gaan. Met deze korte bereiding wordt een taai stuk nooit mals.

De volgende keer ga ik het eens proberen met diamanthaas of sucade (flat iron). Hiermee heb ik kort geleden een ander soort voorgerecht gemaakt welke ik ook koud heb geserveerd, wel een hele andere bereiding maar ook erg lekker en zeker de moeite waard. Dit is met een low & slow bereiding en ziet er super uit
Zie link : https://www.bbqgenootschap.nl/threads/bbq-bonanza.29512/
32550c1cf3d5ea641d6f1d1c012518c0.jpg



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:
Donders wat een mooie plankjes maak jij zeg!
 
Dat ziet er nog eens lekker uit zeg.
 
Man man wat een plaatje.
Mooi hoor

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Donders wat een mooie plankjes maak jij zeg!
Bedankt voor het compliment!

Vind het erg leuk om van de presentatie wat extra werk te maken, vooral als er eters komen die bbqen alleen kennen als het flamberen van speklappen en worsten (alhoewel ik een goeie speklap ook kan waarderen 😉).
 
Dat ziet er verrukkelijk uit. Dit ga ik zeker eens maken. Bedankt voor de inspiratie!
 
Terug
Bovenaan Onderaan