RonnyM76 zei:
Zou ik het recept van de grillworst mogen??
Dat mag, maar dat recept is er niet echt, want die worst is gewoon blind in elkaar gegooid. Maar als ik me alles goed herinner, is het ding in principe is het gemaakt van op 3 mm plaat gemalen kipdijfilet en kipvel (zeg maar 80% kipdij en 20% vel daarbij). Als kruiden zit erin: foelie (ca 1gr/kilo), nootmuskaat(ca 1 gr/kilo), witte peper(ca 2 gr/kilo), belegen kaas in kleine blokjes (25% in verhouding met het vlees), zout (ca 12 gr/kilo) en een beetje superstim voor de binding, omdat we geen grote menger hebben en we 20 kilo op de hand moesten mengen. Dan is zo'n bindmiddel wel fijn en krijg je een stevigere worst die niet zo rul is.
Maar als je goed en lang (en koud...) kunt mengen, dan heb je dat helemaal niet nodig en heb je voldoende binding met het zout en de kip zelf.
Nu dan, na het mengen prop je de kip in een plastic sleeve (verkrijgbaar bij de slager) en hang je 'm even in de koeling om op te stijven. Zeg maar een dagje.
Daarna gaar je de kipworst in een waterbad bij 85 graden, tot gaar, pakweg een half uur tot drie kwartier.
Na het garen laat je de worst afkoelen en voor je 'm gaat grillen, haal je de worst uit het vel en bestrooit het met kruiden. Ik had een mengsel van barbecuekruiden (A touch of sweet / a pinch of heat van Soutern Dutch BBQ), paneermeel en vers geraspte parmezaanze kaas (ca 1:1:1). Lekker dik op de worst doen en de worst dan hard indirect grillen bij zo'n 220 graden. Eventueel beetje nakorsten boven de kolen. Dan is ie lekker knapperig en op zijn best.
Update: de basis van het recept was dit:
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=6115.0
Dus er was wel degelijk een recept
