BasBQ
Beef en Steak

Ajam Betawi (kip in pittige ketjap)

 
 
 
 

Peter64

Gerijpt
Berichten
4.623
Ajam Bewawi, oftewel kip in pittige ketjapsaus.

IMG_6283.jpg


IMG_6287.jpg


Ingrediënten:

3 kipfilets,
Kruidenmix van 1,5 tl djintan, 1 tl kunjit, 2 tl, ketoembar en (optie) 1 tl knoflookpoeder
Bloem
6 sjalotten
4 á 6 tenen knoflook
2 á 2,5 el ketjap manis per kipfilet (bv Kaki Tiga)
1 el soja saus (bv PRB superior)
2 lombok (spaanse pepers) en wat rawits
Sap van 1 kleine limoen
1 el palmsuiker of vervangen door bastard- of rietsuiker
2 dl water
1 tl zout
1 el Sesamolie
Zonnebloemolie of pindaolie

Knoflook, lomboks en rawits naar eigen smaak.

Werkwijze:
Snij de kipfilet in blokjes en meng deze goed met 2/3 van de kruidenmix. Zet weg om in te trekken Ik gebruik altijd kipfilet. Zit minder “franje” aan als aan kipdij en betere stukken van te maken.

Maak in de vijzel een grove boemboe van 3 á 4 tenen knoflook, 2 lomboks, de sojasaus, 1/3 vd kruidenmix en 1 el sesamolie en zet weg.

Bestuif en bedek de stukjes kipfilet voor het bakken met bloem.

Let op: Het is allemaal op hoge temperatuur met relatief veel olie. Draag gepaste kleding en knoei geen olie in de Q.

Maak een wok of ketel goed heet met daarin een flinke plas zonnebloem- of pindaolie. Bak daarin de stukjes kipfilet in kleine porties tot ze beginnen te kleuren.

Haal het overschot aan olie uit de pan. Ga in het restant de uien en overige knoflook fruiten.

Voeg de boemboe, de rawits en limoensap toe en roer goed door. Blus af met 0,5 dl water. Dan de suiker en de ketjap manis toevoegen en doorroeren. Door het toevoegen van het water wordt directe verbranding van de suikers voorkomen. Zet van het vuur weg. Roer goed door en laat wat indikken.

Voeg de stukjes kip toe, doorroeren en warm laten worden. --> Selamat makan.

IMG_6276.JPG
IMG_6279.JPG
IMG_6281.JPG
IMG_6282.jpg
IMG_6285.jpg
 
Laatst bewerkt:
Oeh, deze ga ik zeker een keer maken.
 
Bedankt voor het delen. Deze komt op de to-do-lijst !
 
Ziet er echt heerlijk uit.
Deze gaan we binnenkort ook maar eens proberen!
 
Terug
Bovenaan Onderaan