BasBQ
Beef en Steak

Vleesthermometer

Een thermometer geeft de temperatuur aan, ook als hij niet in vlees gestoken is.
De omgevingstemperatuur wordt dan aangegeven. die is bij jou dus blijkbaar 25 graden ongeveer.
Leg hem in de koelkast en de meter daalt verder, naar ik schat 3 tot 4 graden.
In kokend water altijd testen, hang hem in kokend water en wacht tot de naald stabiel blijft staan.
Aan de achterkant tegen de wijzerplaat zit meestal een moer daarmee kun je de meter ijken.
 
Ik heb gewoon een water gekookt tot 100 graden met de waterkoker, in een pannetje overgegoten en toen gemeten. Dit is toch gewoon de juiste manier? Heb het nog een aantal keren geprobeerd maar hij komt niet hoger dan 85 graden.
water blijft geen 100 graden, je moet het pannetje op het gas laten staan en het moet borrelen (koken), giet je het over in een ander kannetje is de temp binnen no time 10-20 graden lager
 
water blijft geen 100 graden, je moet het pannetje op het gas laten staan en het moet borrelen (koken), giet je het over in een ander kannetje is de temp binnen no time 10-20 graden lager

Blijft die ook afwijkend, max naar 90 graden ;) alleen heb dus wel inductie.
 
Blijft die ook afwijkend, max naar 90 graden ;) alleen heb dus wel inductie.
Ik heb geen ervaring met inductie, de reacties hierboven geven overigens aan dat men problemen heeft ervaren met een digitale thermometer en niet met een analoge meter.
90 graden is te laag dus zul je hem moeten ijken door de moer aan de achterkant met een steeksleuteltje vast te houden en de wijzerplaat te draaien, veel succes het lukt wel maar het is een monnikenbaan. want je moet steeds weer meten, stukje draaien, meten, stukje draaien, etc.
En 5 seconden respons van een analoge meter is erg kort hoor, meestal doen die dingen daar veel langer over
Koop voor het begin gewoon een fantast van de Ikea, dat is een digitale meter en die kun je ook aflezen zonder de BBQ te openen.
Zo'n analoge meter gebruik ik alleen in frituurolie, die heeft dan wel een andere schaalverdeling.
 
Er gaan bij mij allemaal lichtjes branden.
Men moet voor Italiaans schuim suiker koken tot 121 C. Ik steek de thermometer in het suikerwater en komt tot 76C. Slaat dan uit. Analoge thermometers vertrouw ik bij voorbaat al niet. Een suikerthermometer is voor die paar keer dat ik met suikerwerk bezig ben te duur.

Ja, ik heb een inductie kookplaat.

Om de thermoworks te testen heb ik de voeler in kokend water gestoken. Bij mij kookt water op 99.9 graden.
Dat is mij precies genoeg.
 
Om de thermoworks te testen heb ik de voeler in kokend water gestoken. Bij mij kookt water op 99.9 graden.
Dat is mij precies gegenoeg.
Dat is toch perfect.
Water kookt op zeeniveau om en nabij de 100 graden Celsius, mineralen die in gewoon leidingwater aanwezig zijn kunnen dat iets beinvloeden. Dus tussen de 99 en 101graden Celsius is perfect.
Zeewater bijvoorbeeld kookt bij zo'n 109 graden Celsius pas. Ook als je de bergen ingaat verandert de kooktemperatuur van water. Per 150 meter de hoogte in gaat de kooktemperatuur met ongeveer 0,5 graden Celsius naar beneden.
Op 3000 meter kookt gewoon water dus bij ongeveer 90 graden Celsius.
 
Dat is toch perfect.
Water kookt op zeeniveau om en nabij de 100 graden Celsius, mineralen die in gewoon leidingwater aanwezig zijn kunnen dat iets beinvloeden. Dus tussen de 99 en 101graden Celsius is perfect.
Zeewater bijvoorbeeld kookt bij zo'n 109 graden Celsius pas. Ook als je de bergen ingaat verandert de kooktemperatuur van water. Per 150 meter de hoogte in gaat de kooktemperatuur met ongeveer 0,5 graden Celsius naar beneden.
Op 3000 meter kookt gewoon water dus bij ongeveer 90 graden Celsius.
Het hangtvan de luchtdruk af.
 
Ik ben in mijn reactie uitgegaan van een digitale meter. Die analoge dingen zijn niks waard, en bovendien alleen echt als indicatie geschikt voor braden in de oven, het is dan ook een braadmeter.

De digitale met een snoertje, zoals @noskos de Fantast van Ikea noemt, maar ook de Gefu en soortgenoten van de Hema en Bol zijn prima, maar deze zijn wel trager en dus gevoelig voor de inductieplaat. In de oven en op de BBQ gaat het prima, en wij hebben er jaren plezier van gehad en nog plezier van: https://www.gefu.com/en/product-world/roasting/747/digital-roasting-thermometer-tempere
Dit is de nieuwere versie, maar bijna gelijk.

Voor het temperaturen van vlees tijdens bereiding, maar ook karamel of sabayon is de Thermapen de gouden standaard.
Nadat ik mijn vrouw er één cadeau heb gedaan, ligt er nu ook één bij mijn moeder in de keukenla, ook een verjaardagscadeau.

Een prijsgunstiger alternatief, alhoewel een tientje of twee, is de Ebru: https://www.conrad.nl/nl/p/ebro-tlc...20-c-sensortype-ntc-conform-haccp-425871.html
Deze verkopen ze ook bij de Sligro en de Hanos en wordt denk ik dan ook wel in de horecakeuken gebruikt, aangezien de particulier hier niet kan kopen. Lijkt mij ook wel een geschikte meter.
 
Terug
Bovenaan Onderaan