BasBQ
Beef en Steak

Vleesthermometer

Roos2812

Tondelzoeker
Berichten
13
Gelijk mijn eerste vraag.

Ik heb gisteren een vleesthermometer gekocht bij de Hema, puur om uit te proberen. Bijna 100 goede recensies, dus volgens mij is hij wel betrouwbaar.

Echter wilde ik het eens proberen met varkenssaucijsjes die ik gewoon in de pan heb gebakken. Hij bleef maar hangen bij 50 graden, terwijl ik zeker weet dat het gaar was (binnenin echt geen 1 stukje roze en mooi grijzig). Buitenkant was ook mooi bruin. Ik heb de vleesthermometer in het midden van het vlees geprikt. Wat doe ik verkeerd? Kan me niet voorstellen dat de kern werkelijk maar 50 graden was? De saucijsjes hebben lang genoeg opgestaan.
 
Steek hem eens ik een pannetje met kokend water? Dat is de beste test.

Ja daar ging hij wel direct omhoog. Toevallig geprobeerd. Maar bij zo'n saucijsje, kan hij dan gewoon recht in het midden of had ik hem vanaf de zijkant erdoor moeten steken? Het saucijsje zag er echt helemaal gaar uit, bij 50 graden zou hij dan toch echt nog rozig moeten zijn geweest ?
 
Heb je de meetpunt lang genoeg in het vlees gehouden?
Goedkopere modellen zijn meestal wat dikker van materiaal.
Dus duurt het wat langer voor de max temperatuur zichtbaar wordt.
Soms wel 5 seconden met mijn goedkoop chinees model.
 
Heb je de meetpunt lang genoeg in het vlees gehouden?
Goedkopere modellen zijn meestal wat dikker van materiaal.
Dus duurt het wat langer voor de max temperatuur zichtbaar wordt.
Soms wel 5 seconden met mijn goedkoop chinees model.

Ja zeker langer dan 5 seconde ;)
 
Heb je een gas of een inductieplaat? Een inductieplaat kan het resultaat beïnvloeden, dan moet je de pan op een stuk schuiven wat niet aan staat.

Onze goedkope Gefu, gelijkwaardig aan de Hema variant geeft problemen, terwijl de Thermapen hier niet gevoelig voor is. Kan aan het verschil in type voeler liggen.
 
Als je wat vaker en accuraat wil meten zou ik inderdaad de overstap maken naar een betere "vlees"thermometer. Velen hier waaronder ik gebruiken de thermapen (one).
(De Thermapen mk4 is al te vinden voor een schappelijke prijs)
Deze is snel, accuraat, makkelijk in gebruik kan tegen vocht en een stootje,. Standby mode, automatisch verlicht display. Wat ook niet geheel onbelangrijk is de garantie en service zijn goed.
 
Heb je een gas of een inductieplaat? Een inductieplaat kan het resultaat beïnvloeden, dan moet je de pan op een stuk schuiven wat niet aan staat.

Onze goedkope Gefu, gelijkwaardig aan de Hema variant geeft problemen, terwijl de Thermapen hier niet gevoelig voor is. Kan aan het verschil in type voeler liggen.

Aha... inductie ja! Dus dat zou idd goed kunnen!
 
Kan ik dan sowieso concluderen dat deze meting onbetrouwbaar was? 50 graden voor een saucijsje die in mijn ogen echt goed doorbakken was kan lijkt me toch niet? Bij 50 graden zou je vlees lijkt me echt rood nog moeten zijn, toch?
 
Meten is weten, dus 'gewoon' concluderen zou ik ook niet doen. Ik zou het nog eventjes aanzien.
Ik zelf heb destijds gekozen voor de Thermapen en die kostte €65, maar dan ben je al wat zekerder en die heeft na 3 seconden te temperatuur. Ik heb mijn vrouw hem ook leren gebruiken als ze steak in de pan bakt, want ze zat altijd te ver.

Ik zelf heb nogal wat wantrouwen bij de goedkope 'meettoestellen'. Daarom kan er niets mis mee zijn, maar ik betaal liever wat extra. Zo stond ik 10 jaar geleden bij een klant en die was fier met zijn afstandsmeter uit de Lidl voor een prikje. Zelf vond ik het wat raar en heb dan toch nagemeten met mijn professionele afstandsmeter, alsook met de lange lintmeter (stel dat mijne niet goed werkte). Die van de Lidl zat er iets meer dan 3 meter naast op een afstand van 25m :D Sindsdien ben ik daar wat voorzichtiger in.
 
Je gaat in eerste instantie uit van dat 100 goede recensies het een betrouwbare meter maken. Dat is een foute aanname.
Controleren in kokend water laat je zien of hij betrouwbaar is. En dat ook zo en dan eens herhalen om te zien of hij niet verloopt.

Pas als je weet of hij goed is kunnen we zeggen of je worstje wel of niet goed was. En of je meting wel of niet betrouwbaar was.
 
Dan ga ik daar nog eens mee aan de slag. Misschien stomme vraag, maar waarom geeft de meter standaard 25 aan?

54A211BF-5785-48D4-8D56-755908585B81.jpeg
 
Ik ook zulke analoge metertjes.
Niet echt nauwkeurig.
Bij mij gaan ze wel tot 0 is ijswater.
 
Hij heeft dus een afwijking van +/- 15 graden... is wel heel veel

Dat is te veel om een mooie steak te kunnen meten.

Die dikke analoge thermometers reageren ook ontzettend traag.

Voor een braadstuk wat uren in de oven (😉) moet prima, maar als je even snel wil meten veel te traag.

Beter investeer je in een digitale prik thermometer en voor het low en slow werk bv de digitale thermometer van Ikea. (Kun je zo gek maken als je wil)
 
Uw meter is duidelijk niet goed dan.
Ik heb er zelf zo 2 en die geven 0 gr in ijswater en 100 gr in kokend water.
Deze analoge meter gebruik ik ook enkel op mijn spit om een eerste indicatie te krijgen, dan steek ik die erin aan het begin van de bereiding.
Juiste temperatuur meet ik digitaal.
 
Die kan gewoon weg of terug. Kijk even voor de Fantast van Ikea. Dan heb je voor minder dan 10 euro een goede digitale thermometer.
 
Uw meter is duidelijk niet goed dan.
Ik heb er zelf zo 2 en die geven 0 gr in ijswater en 100 gr in kokend water.
Deze analoge meter gebruik ik ook enkel op mijn spit om een eerste indicatie te krijgen, dan steek ik die erin aan het begin van de bereiding.
Juiste temperatuur meet ik digitaal.

Ik heb gewoon een water gekookt tot 100 graden met de waterkoker, in een pannetje overgegoten en toen gemeten. Dit is toch gewoon de juiste manier? Heb het nog een aantal keren geprobeerd maar hij komt niet hoger dan 85 graden.
 
Terug
Bovenaan Onderaan