BasBQ
Beef en Steak

Koffie Branden

Erg leuk project aangezien ik van zowel BBQ’en hou als goeie versie koffie.

Het is natuurlijk per boon verschillend hoe deze gemalen moet worden en wat uiteindelijk een heel duidelijk verschil maakt in het eindresultaat.

Ik rooster m’n bonen niet, maar maal ze wel zelf en merk dat de ene boon de ander niet is. En het ook nog eens uitmaakt in wat voor machine je ze stopt (zelfs al is het precies dezelfde machine!).
Dat weet ik maar in het leven moet je keuzes maken.

Ik wou eigenlijk een echte piston koffiemachine maar om 's ochtends op een werkdag er zo veel tijd in te steken, dat gaat niet.
Daarom toen beslist om een jura automaat te kopen.
 
Daarnet nog een poging gewaagd.

Deze keer een indonesische robusta.

ca95935cdc948368c8369189a1c62399.jpg


Volgens de leverancier:
Deze duurzame koffie is geproduceerd door een kleine coöperatie op het Indonesische eiland Flores in de buurt van Ruteng. De groeihoogte is tussen de 600 en 800 meter. De koffie is 'gepolijst', de bonen worden geborsteld en bevat daardoor minder vliesjes.

Deze robusta is zacht en neutraal en is daarom een goede aanvulling op je melange. Robusta koffie wordt afgeraden om te drinken als enkele koffie, omdat het daarvoor te pittig is en bepaalde smaakelementen mist. In een melange is deze koffie erg geschikt om wat extra kracht aan de koffie te geven.

Terug 100 gram
670bdfc24c93532dc8843ec641c8f760.jpg


Na 30 min op 200°
7ae12a29a88e4c9b111835e0622a0e55.jpg


Na 40 min gestopt

5b15a4c20455506ab36739bb679715ae.jpg


Morgen proeven.
Maar wederom 1 boontje zo opgegetten en je proeft inderdaad dat deze koffie veel krachtiger is. Vermoedelijk is dit met wat ik naar op zoek ben.
Morgen weten we meer.
 
Geweldig Stijn, koffie branden op de BBQ.
Gelukkig kun je je verhaal hier kwijt en niemand die er vreemd van opkijkt.
Vertel je dit verhaal elders moet je waarschijnlijk oppassen dat je niet wordt opgesloten met een dwangbuis aan.;)
 
Echt knap dat je zo doorzet met branden van bonen. De aanhouder wint zeggen we dan!
 
Wauw. Stijn, gaaf man.
Zal ook vast heerlijk ruiken
 
Leuk project. Daar kun je wel even mee vooruit alvorens het perfect is. Ga je ook een blend maken?
 
Ik heb zo het vermoeden dat je een blend MOET maken om een deftig resultaat te krijgen.
Ik probeer nu eerst wat meer smaken te ontdekken om dan diegene die ik individueel lekker vind maar te simpel zijn te blenden.

Vrees dat het wel een paar sessies zal duren voor ik mijn goesting vind.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Omdat ik je heb aangemoedigd doe ik ook even mee. Een paar weken terug bonen gehaald bij Simon Levelts. Gekozen voor de Yellow bourbon, volgens mij de enige ongebrande boon die ze hebben 😂.

Enfin, het eindresultaat volgt nog

20210529_202525.jpg


20210529_192742.jpg


20210529_192700.jpg
 
Heel leuk om te volgen dit.
 
goed bezig Remco, ze zien er wel heel zwart uit.
Ik denk er net aan, hoeveel gram heb jij gedaan? ik doe namelijk 100gram 40min 200°C
Bij mij zijn ze dan nog een stuk lichter van kleur.

Ondertussen heb ik die robusta ook reeds geproefd en die was dik OK.
Mijn voorlopig conclusie is dat het branden wel lukt maar dat je pas goede koffie verkrijgt als je de correcte bonenmengeling gebruikt.
Als je koffie van 1 type bonen gebruikt mis je altijd iets in je koffie.
Nu dus beginnen spelen met mengen van verschillende types bonen.
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen heb ik die robusta ook reeds geproefd en die was dik OK.
Mijn voorlopig conclusie is dat het branden wel lukt maar dat je pas goede koffie verkrijgt als je de correcte bonenmengeling gebruikt.
Als je koffie van 1 type bonen gebruikt mis je altijd iets in je koffie.
Nu dus beginnen spelen met mengen van verschillende types bonen.
[/QUOTE]

Donkere basterdsuiker, laagje whisky er onder en toef slagroom met cacao er boven op ook een optie? 😉
 
...echte mannen drinken hun koffie zwart he @rno ;)😅

Mooi project Stijn, ik heb hier in het dorp een kleine artisanale koffiebrander zitten, veel te makkelijk om hier zelf mee te beginnen klooien.
 
...echte mannen drinken hun koffie zwart he @rno ;)😅

Mooi project Stijn, ik heb hier in het dorp een kleine artisanale koffiebrander zitten, veel te makkelijk om hier zelf mee te beginnen klooien.

In Brasschaat heb ik er ook eentje, maar die hun koffie is niet zo mijn ding.
Daar en tegen, in Quimper (FR) heb ik ook een vaste koffiebrander en die zijn koffie vind ik wel lekker.
Hij vult ze ook af in nespresso capsules en die koop ik wel geregeld.

Vind het vooral fijn om zelf iets te maken, lukt het mij niet om een degelijk resultaat te bekomen, dan blijven we gewoon koffie kopen.

ps: koffie moet zijn zo als een man, heet en sterk...
 
Leuk project! zeker ook eens proberen alleen is het niet zo dat de bonen eigenlijk pas 24 uur na branden echt bruikbaar en op smaak zijn (ivm ontgassen), en beter nog pas na 3 tot 5 dagen branden?
 
Leuk project! zeker ook eens proberen alleen is het niet zo dat de bonen eigenlijk pas 24 uur na branden echt bruikbaar en op smaak zijn (ivm ontgassen), en beter nog pas na 3 tot 5 dagen branden?

ik heb inderdaad ook gelezen dat je best een aantal uur wacht, sommige bronnen spreken van 4h, andere van een aantal dagen, voorlopig heb ik minimaal 24h aangehouden.
 
Laatst bewerkt:
Leuk project! zeker ook eens proberen alleen is het niet zo dat de bonen eigenlijk pas 24 uur na branden echt bruikbaar en op smaak zijn (ivm ontgassen), en beter nog pas na 3 tot 5 dagen branden?
Klopt inderdaad. Daarom zit er altijd zo'n mooi ventiel bovenaan de zak :)
De datum die op de zak staat is ook altijd 1-2 dagen geleden en zal nooit de dag van vandaag zijn
 
Gisteren nog eens koffie geroosterd, deze keer een melage van 3 soorten boontjes:
- 75Gr Indonesia Robusta
- 50Gr Nicaragua El Capitan
- 50Gr Brazil Credo

Terug 40minuten op 200°C
IMG_20210604_201151.jpg


Deze ochtend dan de test, tot nu het beste resultaat de smaak begint complexer te worden door de verschillende soorten.
Enige wat voor mij nog ontbreekt is wat pit, hij mag iets sterker doorsmaken.
 
Terug
Bovenaan Onderaan