BasBQ
Beef en Steak

Temperatuur na toevoegen rookhout

Michel_S

Tondelzoeker
Berichten
11
Goedeavond,

Ik loop er geregeld tegenaan dat de temperatuur heel lastig te controleren is na het toevoegen van rookhout... Temperatuur zakt soms flink. Komt dat dan door zuurstof tekort door de rook?

Ik voeg zeker niet teveel toe. Ook bij 1 blok(je) in de gloeiende kolen lijkt het soms erg lastig om de temp constant te houden. Zonder rookhout is dat geen enkel probleem!

Ik laat de kamado zeker 30 tot 45 min goed op de gewenste temp komen met platesetter en rooster enz erop. Dan haal ik dat er even kort uit om rookhout toe te voegen. Setter etc. er weer op en dan meteen vlees erop. Dan zou je denken dat temperatuur op gaat lopen... Rook lijkt verstikkend te werken. Als ik de deksel open is menig indiaan jaloers op de rook die eruit komt.

Wat ik in meeste gevallen heb gebruikt is appelhout in een doos van merk Napoleon.

Herkent iemand dit "probleem"? Iemand een tip? Bedankt!
 
Je temperatuur zakt omdat je er koud vlees oplegt en omdat er bij het opendoen warmte ontsnapt. Waarom voeg je het blokje hout niet gelijk toe?
zelf steek ik de Kamado aan, als hij goed brand gaat het rookhout erop, dan de platesetter, het rooster en het vlees.
want je kan de Kamado net zo goed Inregelen met alles er al op.
 
Check deze video eens vanaf 4.25min. Misschien bied deze video je wat oplossingen.
.
 
Laatst bewerkt:
het ligt iig niet aan het rookhout
wat Frits zegt doe ik meestal ook
kolen aansteken en als dat brand (hoeft niet volle bak) dan het rookhout en vlees erop
de temp van de bbq laten oplopen tot gewenste waarde en dan afregelen.
 
Ik stook het ei op, als tie goed warm is de platesetter mee opwarmen
Als dat gebeurt ik haal ik ook effe de platesetter eraf om het rookhout toe te voegen en het vlees erop doen
 
Goed nieuws! Je rookhout werkt in ieder geval, Hiawatha 😉 Dat is de hele bedoeling van rookhout, niet? M’n Bastard kan met rookhout erop ook flink staan roken, hoort erbij!

Ik doe het net als Frits. Deed in het begin zoals jij, maar merkte ook dat er temperatuurschommelingen waren. Sinds ik alles er direct op mik, geen last meer van.

Meet je op de deksel of met een kernthermometer?
 
Eerstvolgende run maar eens de manier van Frits en RenZwi proberen.
 
Ja, laat ik dat inderdaad is proberen! Had het idee dat de bbq eerst goed op temperatuur moest zijn en dan rookhout en vlees erop... Maar dan komt er veel koude lucht en koud vlees in de bbq. Dat is daarna erg lastig recht te trekken. Om dan weer op temp te komen schuif weer open... Dan gaan kolen weer flink aan + rookhout dat dan wel in 1x heel hard gaat roken etc. Dan blijf je bezig met de schuiven ;)

Thanks voor adviezen / tips
 
Ja, laat ik dat inderdaad is proberen! Had het idee dat de bbq eerst goed op temperatuur moest zijn en dan rookhout en vlees erop... Maar dan komt er veel koude lucht en koud vlees in de bbq. Dat is daarna erg lastig recht te trekken. Om dan weer op temp te komen schuif weer open... Dan gaan kolen weer flink aan + rookhout dat dan wel in 1x heel hard gaat roken etc. Dan blijf je bezig met de schuiven ;)

Thanks voor adviezen / tips
Je kan ook gewoon van je schuiven afblijven en wachten tot de boel weer op temperatuur is gekomen. Door steeds met je schuiven te spelen krijg je dus al die schommelingen. Als je kamado is ingesteld op de juiste temp en je kamado is stabiel, dan zal hij gewoon lekker terug op dezelfde temp terugkomen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan