BasBQ
Beef en Steak

De Winterburger

 
 

KJ_Nico

Kooltjesharker
Berichten
232
Al sinds ik aan het BBQ-en ben had ik de wens om een keer in de sneeuw te BBQ-en! Vandaag, 07-02-2021, ging die wens dan ook in. Ik hield het weerbericht goed bij, en zorgde dat ik zaterdag al alles in huis had. Deze keer geen eigen verzinsel, op inet maar wat inspiratie zoeken. En daar kwam ik de Winterburger tegen van Jord. Een winterburger die hij voor zijn programma BBQ-street had klaargemaakt. En ik dacht, oké rookworst en zuurkool, is dat wel wat. Een broodje belegd met mosterdmayo, uienchutney met rookworst, daarop de runderburger met gruyerekaas en afgetopt met warme zuurkool. De gok maar gewaagd....

Vanmorgen de burgers gemaakt. Niet zoals Jord in zijn recept heeft staan, een mix van brisket en picanha. Maar goed rundergehakt van de plaatselijke slager. Het gehakt wat verrijkt met wat gerookte en gewone paprikapoeder, uienpoeder, knoflookgranulaat, mosterd, wocestershiresaus, peper en zout. Twee stuks van 200gr en twee stuks van 150gr burgers gemaakt. Die konden zo lekker opstijven in de koelkast. Terwijl ik met het gezin van de sneeuw gingen genieten.

Rond vier uur heb ik de Q aangestoken, rustig begonnen met de temperatuur. Je wilt toch niet dat je keramiek ermee ophoudt.
48XkYWFm.jpg
3eD7yNmm.jpg


Voor de uienchutney heb ik 5 grote uien grof gesneden. De skillet op het gas, boter laten smelten en de uien erbij. Nadat ze beetje begonnen te kleuren heb er alufolie erop gelegd en zo lekker laten stomen. Even later wat bruine basterdsuiker erbij voor de karamelisatie. Opgepast dat de skillet niet te heet werd, want dat zou zonde zijn.
W8eiEtCm.jpg


De zuurkool heb ik eerst even goed gespoeld, men wat stinkt dat toch als dat openmaakt. In een pan mosterdzaad, jeneverbessen en 2 laurierblaadjes geroosterd. Let hier mee op, mosterdzaad is net popcorn, hahahaha. Hierna klontje boter erbij en even laten smelten. Vervolgens de zuurkool en witte wijn erbij. Dit even aan de kook brengen en vooral regelmatig roeren.
CrucT4Xm.jpg


Voor de mosterdmayosaus hebik 4 eetlepels mayo genomen, 1 eetlepel grove mosterd, 1 theelepel djion, eetlepel honing en wat peper en zout. Dit goed mengen.
En kan je zeggen dit is een best burgersausje.
nCYkfmhm.jpg


Voordat de burgers erop gingen, hebik eerst even de broodjes geroosterd. Na het roosteren de burgers erop, waarna ik de doorgesneden rookworst erbij gelegd heb.
Tegen het einde de kaas erop. Hier en daar zag wat buren gluren en een enkeling met een duim omhoog.
ghygIrTm.jpg
QKr7v91m.jpg

5PBVISYm.jpg
rHxDhStm.jpg


Toen de broodjes opgebouwd en natuurlijk het belangrijkste lekker opvreten. Want men wat was dit lekker. Echt ik had er een hard hoofd in.
En misschien komt doordat we 3 uur in de sneeuw buiten gebanjerd hebben. Maar het klopte gewoon. Uiteraard had ik er een lekker biertje bij...
SV11M84m.jpg
ojgzoT3m.jpg

GqzREvJl.jpg
 
Jaaaa dat wil ik ook. Dat zier er weer verdomd goed uit Nico.
Het water loopt me weer in de mond. Elke keer als ik jou burger draadjes zie bedenk ik me dat wij te weinig burgers maken
 
Dat is een hele beste Burger Nico, lekker man! Wat een pret in de sneeuw!
 
Complimenten nico.
Heerlijke burgers zijn dat geworden.
En het belangrijkste Is je ook gelukt, bbq-en in de sneeuw.
Genieten met een grote G.
 
Heerlijke Jord-birger. Top!
 
Creatief bezig geweest hoor. Ziet er goed uit.
Hier echt geen kans gehad. Stormde echt de hele dag.
 
dat ziet er gezellig uit ! leuk dat je je wens hebt kunnen waarmaken. Hier stond nog te veel wind, maar ga zeker ook een keer winter bbq-en !
 
Wauw wat een mooie burger! Ben benieuwd naar de combinatie van rookworst met een burger. Hoe heb jij die ervaren?
 
Nico, bikkel. Mooie burger.,laat smaken.

Bij the way, ik schat dat in mei de meeste sneeuw gesmolten is...🤣🤣
 
Wauw wat een mooie burger! Ben benieuwd naar de combinatie van rookworst met een burger. Hoe heb jij die ervaren?
Tja hoe zal ik zeggen. De burger compleet was gewoon erg lekker. Een smaakcombinatie die ik nog niet eerder geproefd heb. De smaak van de burger die van de Q afkomt samen met de mosterdsaus en zuurkool kwamen goed naar voren. De smaak van de rookworst kon ik niet echt naar voren halen. Daarintegen was het qua struktuur wel duidelijk aanwezig. Ik denk dat het ook ligt aan hoe sterk je de burger kruid. Het originele recept is met picanha en brisket. Daar hoef je niet veel mee te doen. Ik heb rundergehakt gebruikt, persoonlijk vind ik dat je dat best goed moet kruiden. Misschien heb ik te veel kruiden gebruikt waardoor de smaak van de worst te veel onderdrukt is.
 
Oke mooi! Zet hem op mijn verlanglijstje!
 
Waanzinnig dit :love: mijn complimenten Nico, deze burger gaan we heel snel maken, alle ingrediënten zijn gewoon top en vreselijk lekker, die laatste foto schitterend, ik zit gewoon te kwijlen 🤭
Gruyère is heerlijk maar hebben ze niet altijd hier bij de super maar Raclette zal er ook goed op smaken en een plakje bacon of ontbijtspek zal ook niet misstaan 😜 we gaan het avonturen.
 
Wat een beest van een burger, mooi gemaakt en in beeld gebracht. En dan in de sneeuw, zo’n burger. Wat wil je nog meer? Goeie kouwe pils erbij en klaar ben je.
 
Terug
Bovenaan Onderaan