BasBQ
Beef en Steak

Waar rookhout plaatsen?

 
 

Beun

Gerijpt
Berichten
2.598
Zoals bijna iedereen mik ik de chunks op of iets naast de gloeiende kooltjes. Nu zag ik laatst een filmpje van Smoking Dad BBQ en hij begraaft het onder de kolen. Volgens hem is de rook dan 'warmer' en dus schoner.
Wat zijn jullie ervaringen?
 
Geen ervaring mee, ik gooi hem altijd boven op de gloeiende kolen.
Ik zou zeggen probeer het uit en geef even een update.
 
Harry Sue heeft eveneens eens een heel verhaal gehouden over rookhout onder je vuur ipv er bovenop. Kortgezegd ging het er vooral om dat het hout op die manier wél genoeg warmte krijgt om te roken, maar niet te snel of zoveel dat het verbrandt.

Moet wel eerlijk bekennen dat ik dat op een kamado toch lastig vind om te regelen (vooral omdat ik daar geen starter voor gebruik) ;)
Het leek in zijn filmpjes dan ook vooral handig te zijn wanneer je wél starter gebruikt voor de gloeiende kooltjes; je kan dan eerste een bedje koude kooltjes en rookblokjes maken en daar uitsluitend de gloeiende kolen uit de starter bovenop gooien.
 
Iedereen bedankt, ik ga zaterdag de blokjes eens tussen de kolen begraven en we gaan het zien :)
 
Ik steek de chunk altijd recht in het gloeiende deel. Ik start mijn Joe altijd op met 3 wokkels in driehoek geplaatst. Dus 3 hotspots en in eentje ervan duw ik hem. Heb nog geen hele lange sessie gedaan waarbij meer blokjes nodig zijn.
 
Ik steek de chunk altijd recht in het gloeiende deel. Ik start mijn Joe altijd op met 3 wokkels in driehoek geplaatst. Dus 3 hotspots en in eentje ervan duw ik hem. Heb nog geen hele lange sessie gedaan waarbij meer blokjes nodig zijn.

Altijd met drie wokkels in een driehoek? Gaat het vuur dan niet te hard? Bij Low & Slow doe ik er slechts één in het midden.
 
Altijd met drie wokkels in een driehoek? Gaat het vuur dan niet te hard? Bij Low & Slow doe ik er slechts één in het midden.

Ik heb nog geen low & slow gedaan. Maar het boek ‘Hete Kolen’ beschrijft korte sessies met 3 wokkels, lange sessies met 1 wokkel. Je bent dus goed bezig.
Wat rookhout betreft legde de verkoper mij uit om 1 in de horspot en dan ietsje verder de 2de en nog wat verder de 3de.
 
Ik heb nog geen low & slow gedaan. Maar het boek ‘Hete Kolen’ beschrijft korte sessies met 3 wokkels, lange sessies met 1 wokkel. Je bent dus goed bezig.
Wat rookhout betreft legde de verkoper mij uit om 1 in de horspot en dan ietsje verder de 2de en nog wat verder de 3de.

Ah vandaar, ik heb dat boek ook gelezen :) Zodra ik H&F ga dan werk ik wel met drie wokkels.
 
Ik steek altijd aan met 1 wokkel Swiss Flame, die zijn overigens 1,5-2 keer langer dan de gemiddelde andere wokkel.
rookhout steek ik altijd tussen de gloeiende kolen.
 
Aansteken doe ik met de poor man Looft lighter (action onkruidverbrander op gas) en de chunks naar gelang hoe lang ik wil roken 1 in de hete kolen, en 1 of meerdere er vlak buiten zodat deze later beginnen.
 
ik steek 1 blokje(van elke soort) in het midden van de brandende kolen
de andere blokjes tegen de rand van de brandende kolen.
Soms merk ik dat die toch niet zijn opgebrand omdat het vuur de andere kant uitging maar telkens stel ik me dan de vraag. Moest er wel zoveel rook hout in? de smaak was goed, en maar 2/3 of 1/2 van het hout is opgerookt...
 
Plaatsen jullie ook de rookblokken als je de kamado laat opwarmen, of pas aan het einde als je temp is bereikt en de plate setter en dergelijke erin gaat?
 
Plaatsen jullie ook de rookblokken als je de kamado laat opwarmen, of pas aan het einde als je temp is bereikt en de plate setter en dergelijke erin gaat?

ik plaats het op de moment dat ik vlees erin leg.

Als je het vroeger doet gaat het letterlijk en figuurlijk in rook op.
plaats je het later, heeft je vleesje er weer niet veel aan.

bij L&S durf ik mijn conveggtor er bij 100 graden in leggen samen met het rookhout en het vlees.
door de conveggtor zakt de temp terug naar 50° ofzo, dan nijp ik al een klein beetje zodat je langer veel rook krijgt.
Niet teveel nijpen want hij moet natuurlijk wel nog op temperatuur komen.
 
Vlak voor het moment dat het vlees er op gaat, mijn platesetter en rooster zijn dan al een tijdje mee opgewarmd, deze lift ik even om blokken hout er bij de gooien.
 
gelijk met het vlees.
 
Tnx allen. De reden waarom ik het vraag, is dat ik nu de opwarm fase altijd doe met plate setters erin zodra de wokkel is opgebrand tot een oranje kern. Soms helemaal dicht, soms (het zijn 2 delen) uit elkaar voor de flow naar boven.
Ik ben nog een beetje zoekende wat mij het beste bevalt. Zonder plate setter en rooster laten opwarmen, of zodra er een vuist met oranje kolen is plate setter erop en de rest laten mee verwarmen alvast. Ik wil de temp niet te snel overstijgen namelijk :)
 
Tnx allen. De reden waarom ik het vraag, is dat ik nu de opwarm fase altijd doe met plate setters erin zodra de wokkel is opgebrand tot een oranje kern. Soms helemaal dicht, soms (het zijn 2 delen) uit elkaar voor de flow naar boven.
Ik ben nog een beetje zoekende wat mij het beste bevalt. Zonder plate setter en rooster laten opwarmen, of zodra er een vuist met oranje kolen is plate setter erop en de rest laten mee verwarmen alvast. Ik wil de temp niet te snel overstijgen namelijk :)

platesetter kan je er best pas in leggen als er wat warmte in je toestel zit.
Door die warmte krijg je trek, met platesetter in een koude kamado vermoed ik te weinig trek om hem goed aan te krijgen.

ik gebruik zelf een looftlighter, dus ik durf wat langer blazen en dan direct de convegtor erin.
 
Ik zelf als ik op 100° wil gaan, laat hem zonder platesetter oplopen naar 130° of zo en dan rookhout in de hotspot en dan de platsetter erop.

Vorige zondag heb ik het eens anders gedaan. Ik heb een KJ en dus 2 halve deflectors en die heb ik op mekaar aan 1 zijde gelegd zodat ze mee konden opwarmen. Als het toestel dan rond de 100 à 110° zat, heb ik eerst een blokje net buiten de hotspot gelegd en 1 blokje in de hotspot en dan die helft erop gelegd. Dan nog zakte hij naar een 70°, maar beter te laag als te hoog :D

Dus 2 manier en nog geen idee welke het beste is. Vorige zondag was ook mijn eerste L&S met 1 hotspot. Als ik een reverse of zo doe, dan steek ik 3 hotspots aan.
 
Ik vind smoking dad altijd wel prettig wegkijken, en ik probeer zijn adviezen wel vaak uit.
Zo vind ik het mee opwarmen van de halve deflectorplates (en die van de sloroller) op zijn manier wel handig. Ik heb het idee dat alles zo het meest stabiel en geleidelijk opwarmd.

De rookhoutmethode (rookhout onderin) heb ik ook wel geprobeerd (en nog steeds), maar weet nog niet precies wat ik er van vind. Als ik het rookhout direct in het vuur gooi, dan heb ik het idee dat het én snel opbrand, en niet direct met mooie ontbranding (rook is dikker en witter). Vanuit de boeken heb ik begrepen dat mooie blauwe rook ontstaat bij de meest volledige ontbranding en dus bij heet vuur. Ik heb echter het idee dat het "koude" rookhout bij "los in het vuur gooien" daar dan toch nog wat langer over doet, omdat dat dan toch eerst nog moet ontbranden, etc.

Met de "onderin" methode heb ik veel sneller mooie blauwe rook. Hoewel het rookhout altijd wel opbrand, vraag ik me ook af of het niet te laat opbrand. Rook blijft beter hangen op koude vochtige oppervlaktes, dus in het begin van de cook. Je hebt met hout-direct-in-het-vuur wat meer controle denk ik wanneer het ontbrandt. Ik vind het voordeel van deze methode wel, dat ik niet meer hoef te kloten met mijn opstelling om nog een rookhout erop te gooien.

Onderstaande link is info uit het boek van Meathead. Bevat een hoop info over het "rookproces",. Zoals met zoveel is het ook gewoon proberen en kijken wat je het beste bevalt.

 
Terug
Bovenaan Onderaan