BasBQ
Beef en Steak

Brisket voor grote jongens (of meisjes, of whatever...)

 
 

Claude_Viole

Sprokkelaar
Berichten
25
Full disclaimer: deze is voor het koetje! 🐮

Omdat we ditmaal in Nederland een werkconferentie organiseerden en er een klein deel van de internationale delegatie nog een aantal dagen langer bleef, heb ik ze maar uitgenodigd voor een barbecue bij mij thuis. Uiteindelijk kwam het neer op een gezelschap van zo'n 18 personen, inclusief mijn eigen gezin.

En wat schotel je mensen uit o.a. Amerika en Australië voor als je gaat barbecuen? Juist: brisket! Best dapper al zeg ik het zelf, maar goed, toch maar een flinke unit besteld van 7300-7400 gram bij Inamood. Omdat ik zelf op de conferentie was kon ik het pakket zelf niet aannemen, dus er voor gekozen om het bij mijn ouders te laten bezorgen en op vrijdagmiddag op te pikken. Nou, die waren er maar wat blij mee! Haha, niet echt. De vriezer bleek te zijn, dus de koe verhuisde naar de vriezer van m'n broer. Afijn, op vrijdagmiddag daar dus opgepikt en vervolgens naar huis. Koe in de koelkast, want die moest zondagochtend vroeg wel ontdooid zijn.

PXL_20240426_133722256.jpg

PXL_20240426_133801015.jpg


Omdat ik de brisket op zaterdagavond al in de rub wilde hebben en het 's ochtends nog één grote klomp ijs was, is de koe maar even in bad gegaan om sneller te ontdooien. Gewoon koud water, het vlees moest wel goed blijven natuurlijk. Dat ging prima, maar vanwege tijdgebrek door andere verplichtingen is hij toch maar weer de koelkast in gegaan...

De ontvangen brisket zag er verder goed uit: een USDA Prime.

Zondagochtend om 5 uur het wekkertje, vervolgens de brisket getrimd en in de rub gezet. Daarna de kamado aangestoken en om half 7 ging hij er op. In verband met de beperkte tijd heb ik de flat niet meer geïnjecteerd. De rub was dezelfde als de vorige brisket, een 1:1:1 mix van peper, zout en gemalen koffiebonen, met een beetje knoflookpoeder erbij. Uiteindelijk heb ik er wel bijna 2 kilo van af moeten snijden met het trimmen, maar dat is denk ik redelijk normaal.

PXL_20240428_040942144.jpg

PXL_20240428_041520350.jpg

PXL_20240428_050952867.jpg


Nadat de brisket op de barbecue lag, moesten mijn vrouw en ik nog even onze kleine man ophalen bij zijn opa en oma in de Achterhoek. Die was een weekje logeren, want de vrouw was een week naar Curaçao, terwijl ik buitenlandse gasten mocht entertainen... Een ritje van 5 kwartier heen, en ook weer terug. Zo'n bezoekje kost altijd meer tijd dan je hoopt (in dit geval, het zijn verder lieve mensen...) dus bij thuiskomst was de brisket eigenlijk al verder dan ik had verwacht. Ik hoopte zo voor of net in de stall terug te zijn, rond een kern van 60-65 graden, maar hij tikte inmiddels de 80 al aan! Dat had ik niet verwacht van zo'n grote jongen. Snel ingepakt, dit keer in aluminiumfolie, onder andere om zoveel mogelijk vocht en sappigheid binnen te houden. Ik was best bang voor een droog stuk vlees als gevolg van het te laat thuis zijn.

Rond een uur of 3 in de middag arriveerden de gasten en die waren behoorlijk nieuwsgierig naar wat er onder dat deksel lag, maar ze hebben zich netjes gedragen en niet stiekem gekeken... Op tweede barbecue (Weber ketel) lag zo'n 3,5 kg aan buikspek in blokjes te sudderen voor de bekende pork belly burnt ends. De achtertuin rook in iedere geval heerlijk en het weer was ook nog eens top na een hele week van nattigheid en kou. We hebben het hier over de week voor Koningsdag.

PXL_20240428_052811342.jpg

PXL_20240428_052829124.jpg

PXL_20240428_054828799.jpg

PXL_20240428_140943971.jpg


Bij 95 graden de brisket laten uitdampen en de bark een beetje laten drogen en vervolgens opnieuw ingepakt en in handdoeken in de koelbox. Het moeilijkste gedeelte brak aan: het rusten van het vlees. Uiteindelijk was de pork belly ook mooi klaar tegen de geplande etenstijd, en mocht de brisket uit de koelbox worden gehaald. 17 paar hongerige oogjes volgden mijn handelingen van de barbecue tot in de keuken... Het mes ging er doorheen alsof het boter was en de plakjes flat zagen er boven verwachting sappig uit. De pull test werd ook nog door één van de gasten uitgevoerd met bevredigend resultaat. Vervolgens een schaal vol plakken brisket en een andere vol pork belly burnt ends. Een aantal salades erbij met wat broodjes en er stond een waar koningsmaal op tafel. Het laatste stukje van de brisket point had ik stiekem bewaard en in blokjes gesneden voor burnt ends. Deze gingen stiekem weer terug de barbecue in en werden als 'dessert' geserveerd.

PXL_20240428_162925425.jpg

PXL_20240428_162933194.jpg

PXL_20240428_162937595.jpg

PXL_20240428_162930343.jpg

PXL_20240428_162935482.jpg

PXL_20240428_170333413.jpg


Gelukkig mocht ik slechts lovende woorden in ontvangst nemen, wat met toch wel goed doet met zo'n publiek dat weet wat goede barbecue is. Zo'n etentje kost bij elkaar ook wel wat en dan is het fijn als mensen waarderen wat je doet, ook al mag een beetje hobby best geld kosten zeg ik altijd...

Hopelijk heb ik de anderen geïnspireerd om ons de volgende keer ook uit te nodigen voor een dergelijk maal. Wie weet. De lat ligt in elk geval hoog nu :cool:
 
nou..inderdaad een feestmaal zeg!!
ik had van alles graag geproefd.. wat heb je gemaakt tussen de salade nen burnd ends in? appelmoes met banaan?
 
Hey Buurman dat ziet er goed uit 🤪!
Mooi dat je de stoute schoene hebt aangetrokke

Betreft dat koetje ik mis de burned ends van de point?
uitleg badges

Ziet er wel heeeerlijk uit!
 
nou..inderdaad een feestmaal zeg!!
ik had van alles graag geproefd.. wat heb je gemaakt tussen de salade nen burnd ends in? appelmoes met banaan?
Dat is Pisangslaai, een Zuid-Afrikaanse bananen salade met kerrie. Had m'n schoonmoeder gemaakt. Zal het recept ff navragen.
 
Wow, dat ziet er allemaal heel lekker uit!

Had graag aangeschoven.
 
Dat gaat er wel in zou ik zo zeggen. Mooi dat je ermee aan de slag bent gegaan. Je zal veel goede commentaren van je gezelschap hebben gehad. :D
 
Fantastisch gedaan man, trots op jou!
 
Dat is Pisangslaai, een Zuid-Afrikaanse bananen salade met kerrie. Had m'n schoonmoeder gemaakt. Zal het recept ff navragen.
Als jij daar nu een fijn receptje hiervan op het forum plaatst krijg jij een koei van mij.:)
Mooi verslag van een flinke whole packer, gelukkig op de valreep ook nog de burnt ends.
Gefeliciteerd met je welverdiende Koe!!
 
Dat recept van de bananensalade houden jullie zeker tegoed, ik zal 'm posten als ik hem zelf opnieuw maak (binnenkort). Dan maak ik gelijk wat meer foto's van de bereiding.
 
Mooi verslag en heerlijk resultaat gefeliciteerd met je koe
 
Dat recept van de bananensalade houden jullie zeker tegoed, ik zal 'm posten als ik hem zelf opnieuw maak (binnenkort). Dan maak ik gelijk wat meer foto's van de bereiding.
Die kun je gewoon in bijgerechten plaatsen
 
Zo, daar had je bijna een grotere kamado voor nodig! Wat een joekel! Ik heb nu ook een brisket in de vriezer liggen. Een kleintje dan, maar ik twijfel nog heel erg over wat voor rub ik daarvoor wil gebruiken. Een verkeerde keuze voor de eerste keer brisket lijkt me heeeeeeeeel zonde

Verstuurd vanaf mijn SM-S921B met Tapatalk
 
Zo, daar had je bijna een grotere kamado voor nodig! Wat een joekel! Ik heb nu ook een brisket in de vriezer liggen. Een kleintje dan, maar ik twijfel nog heel erg over wat voor rub ik daarvoor wil gebruiken. Een verkeerde keuze voor de eerste keer brisket lijkt me heeeeeeeeel zonde

Verstuurd vanaf mijn SM-S921B met Tapatalk
Tip, houd de rub lekker eenvoudig. Zeker de eerste keer. Een Texas rub van 1:1 zout en zwarte peper kan al niet stuk. Daarna lekker verder finetunen. 😉
 
Terug
Bovenaan Onderaan